Hoe bewegen honden? Tijdens deze 3 dagen leer je afwijkingen herkennen in stand en gang herkennen. Gedragsproblemen kunnen voortkomen uit pijn of problemen in het bewegingsapparaat. Door deze problemen te leren herkennen, kunnen deze aangepakt worden en zo gedragsproblemen voorkomen en of oplossen.
Ganganalyse:
-
Inleiding op het gangwerk van de hond
Dieren hebben een goede reden om van gang te wisselen. De bewegingseconomische redenen hiervan worden uitgelegd en enkele algemene opvattingen uit de kynologie worden onder de loep genomen.
-
Hoe werkt het skelet en de spieren
De bouw en functie van het skelet, gewrichten en de werking van spieren worden uitgelegd. Kennis over het bewegingsapparaat is belangrijk om de invloed van belasting en overbelasting te kunnen begrijpen. Ook komen aandoeningen als heup- en elleboogdysplasie zijdelings aan bod. Dit gedeelte wordt aanbevolen voor hen die meer over de precieze werking van skelet en spieren willen weten.
-
Bouw en functie
De bouw van de hond is onmiskenbaar van invloed op zijn prestaties. De samenhang tussen grootte, gewicht, hoek/stand poten en lichaamsverhoudingen komt hier aan de orde. Als voorbeeld wordt de sprinter met de draver vergeleken.
-
Ganganalyse
In dit gedeelte worden verschillende honden in stand en tijdens de verschillende gangen bekeken. Hiervoor zijn een aantal honden nodig. Tijdens dit practicum worden zij bekeken. Deelnemers kunnen hun eigen hond meenemen, mits deze gedurende de workshop rustig in een door uzelf meegebrachte bench of in de auto kan blijven en door anderen ook gebruikt kan worden tijdens de workshop. Vraag hier meer informatie over indien u uw hond mee wilt nemen.
Uiteindelijk wordt een systeem aangereikt waarbij de instructeur op het veld gericht op zoek kan gaan naar afwijkingen in het gangwerk. Deze beoordeling is als preventie bedoeld om te voorkomen dat een hond met een twijfelachtig gangwerk tijdens een training overbelast wordt.
Sportanalyse
Allereerst wordt ingegaan op algemene principes van fysieke training, zoals overload, rust en herstel, warming up en cooling down. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt het belang van snelheid, kracht en uithoudingsvermogen in verschillende takken van sport besproken en hoe dat trainingsmatig benaderd kan worden bij honden. Tenslotte gaan we dieper in op ‘life time planning’: hoe houd je de sporthond tot op hogere leeftijd actief en gezond. We gaan in op verschillende bij honden voorkomende afwijkingen en blessures. Verschillenden blessures vragen een aanpassing van de training en begeleiding van de hond. Een goede begeleiding van de sporthond helpt om hem ook op latere leeftijd fit te houden.Verschillende technieken op het gebied van stretching en massage worden in de praktijk geoefend en er wordt uitgelegd wat de plaats van deze handelingen is in de sportverzorging. Massage en stretching hebben een belangrijke toegevoegde waarde om de hond ook op langere termijn fit te houden en ook om de oudere hond actief te houden. Theorie en praktijk wisselen elkaar weer af en u zult na afloop van de twee dagen in staat zijn de conditie en belastbaarheid van uw hond in te schatten en er uw training op af te stemmen.
Ook worden tips gegeven over trainingsopbouw en evaluatie van de prestaties en vorderingen van een hond, die herstellende is van een blessure.
Praktisch:
Enkel te volgen na basis anatomie en basis beweegleer.
3 dagen: 12, 13, 14 april 2019
Tijdens de 1e dag wordt er besproken welke honden nodig zijn in de volgende dagen.
Lesgever:
Marcel Nijland
Milisstichel 3 • 3201 Aarschot