Beschrijving
Doel:
Om zelf les te geven privé (1 op 1) of in een groep op jouw of een hondenschool.
Om honden in hun basis/opvoeding/gehoorzaamheid te trainen op een positieve manier. Met de laatste nieuwe (wetenschappelijk) ondersteunde trainingsmethoden. Je leert alle vormen van ‘leren’ herkennen en in de praktijk toepassen met verschillende honden. Je hebt geleerd hoe hondengedrag tot stand komt. Je kunt zelfstandig een eenvoudige, maar verantwoorde training opzetten en uitvoeren. Je herkent houding en gedrag, stresssignalen en kunt het juiste leerprincipe benoemen. Je leert de honden sneller gewenst gedrag te vertonen, waarbij je ongewenst gedrag weet te voorkomen. De band met de honden wordt versterkt, waardoor je in staat bent de leefomstandigheden en het welzijn van de honden te vergroten. Je kan je verder specialiseren in speuren of fitness training. Of aanvullen met gedrag, voeding, beweging, …
Leerdoelen:
Een goede leeropgeving en gezonde voeding is belangrijk voor de gezondheid van dieren, alsook het kunnen vertonen van natuurlijk gedrag. Als hondeninstructeur respecteer je dit en zorg je hiervoor. Alsook respecteer je de wetgeving en dierenwelzijn.
Als je afstudeert als hondentrainer kan je:
- Dierenwelzijn en dierenethiek inschatten.
- Je kent de specifieke noden van elke rassengroep en weet hoe je moet omgaan met basis gedrag.
- Je kent de belangrijkste infectieziektes, Zoönose en ehbo technieken, weet hoe je deze kan herkennen, toepassen en welke preventieve maatregelen genomen kunnen worden op vlak van hygiëne en gezondheid in je praktijk.
- Je kent normale communicatie en gedrag van gezonde dieren en herkent stress signalen.
- Je kent de leerprincipes, het proces van leren en gedrag in de hersenen en wat de socialisatieperiode inhoudt en zorgt voor de beste trainings- en leeromstandigheden voor het dier. Je kan de leerprincipes toepassen, aanleren en bijsturen.
- Je weet wat probleemgedrag (zoals angst en agressie, niet komen als je roept, trekken aan de lijn …) is en kan dit herkennen en ermee werken in privé of in groepsles.
- Je kan info over hondentraining uitleggen, voordoen en bijsturen aan privé klanten of in groepsles.
- Je kan een les didactisch opbouwen en brengen.
- Je kan je klanten motiveren om positief te trainen.
- Je kan ook trainen op specifiek vlak zoals bij de dierenarts, bij puppy’s, qua beweging, met hulpmiddelen, enz…
- Je kent de bestanddelen van een goed voer en de voedingsbehoeften in functie van leeftijd / geslacht /gezondheid.
- Je hebt notie van vachtverzorging, basis oren, nagels, gebit en EHBO.
- Je kan klanten te woord staan en adviezen geven in het kader van hun dier.
- Je hebt kennis van sociale media om je zaak in het juiste daglicht te zetten.
- Jezelf presenteren als startend hondentrainer met jouw eigen unieke aanpak.
- Je leert de grenzen van je dienstverlening kennen en respecteren: wie dien je direct door te verwijzen naar bvb een dierenarts, kinesist, gedragstherapeut, voedings- of bewegingsconsulent.
Jouw toekomst:
Deze opleiding is de meest complete op de markt!
Je merkt dat:
- De lessen allemaal gegeven worden door professionals met voeten in de praktijk.
- De lessen ook heel veel praktijk en real live cases bevatten. Het beperkt zich niet enkel tot theorie of zelfstudie. Je leert het en kan het dus ook echt!
- De laatste nieuwste ontwikkelingen en inzichten worden meegegeven. Dit doordat de lesgevers constant op de hoogte gehouden worden van alles wat in de dierenwereld gebeurt en dat ze constant bijscholen.
- Je dadelijk kan starten met je eigen praktijk daar er ook modules inzitten over sociale media, eigen zaak enz… We begeleiden je dus ook met de start of de groei van jouw zaak in deze specifieke en unieke sector.
- Je ook aan zelfontwikkeling doet en je beter leert worden in communicatie met klanten. Daar de beroepsopleiding niet enkel gedrag van dieren bevat, maar ook communicatie en begeleiding van mensen.
- Je naast de lessen ook ondersteuning krijgt via o.a. de masterclass. En je zonder problemen kan aansluiten bij de beroepsfederatie Kahot. Bovendien mag jij de termen in de dierenwereld wel gebruiken die beschermd zijn.
Maw het hele pakket is erop gericht om je stap voor stap of module per module (je bepaalt je eigen volgorde) klaar te stomen op jouw carrière, maar je ook daarna te ondersteunen en te laten groeien in de job van je leven.
Beroepscode:
De Kynologisch Instructeur stimuleert klanten om de hond oefeningen en vaardigheden aan te leren volgens positieve trainingstechnieken, maar sluit geen enkele vorm van operante conditionering uit. Indien de cursist naar de Kynologisch instructeur is doorverwezen door een hondengedragstherapeut, dan krijgt de laatste alle informatie die nodig is om een therapie voort te zetten of af te sluiten. De Kynologisch Instructeur verwijst door naar een hondengedragstherapeut als de gevraagde kennis en competentie het niveau van de instructeur te boven gaat. De Kynologisch Instructeur en/of de hondenschool waar hij/zij werkzaam is zijn verantwoordelijk voor eventuele klachten van een cursist. De Kynologisch Instructeur volgt jaarlijks congressen, seminars en/of studiedagen die specifiek te maken hebben met gedrag van de hond, instructievaardigheid, en/of andere aan het beroep gerelateerde onderwerpen.
Aan te raden boeken:
- Therapie voor en door honden – Inge Pauwels
- 13 reflecties – Inge Pauwels
- Anatomie van de hond: Terminologie, anatomie, bewegingsleer – Roel en Piet Beute
- Toepoels rassenencyclopedie
- Honden sneller laten leren – Pamela J. Reid
- Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans deel 1, 2 en 3 – Martine Burgers en Sam Turner
- Het echte praktijkspeuren – Cor Oldenburg & Cor Oldenburg Jr.
- De wijsheid van honden – Brian Hare & Vanessa Woods
- De neus van de hond – Ruud Haak
- Dit is de hond – John Bradshaw
- Stress bij honden – ISBN: 90-810256-1-9 – Martina Nagels en Clarissa v Reinhardt
- Elementaire Kynologische Kennis – ISBN nr. 90-6248-853-6 – Drs. Robert v.d Molen
- Dog Anatomy, A Coloring Atlas – ISBN nr. 1-893441-17-2 – Robert A. Kainer
Onderwerpen die aan bod komen als aanvulling van je diploma in Thomas More (waar je reeds les kreeg van Toscanzahoeve):
- Praktijk asieldagen
- Dierenartstraining & trimtraining
- Speuren
- Cirkeltraining
- Fitness
- Denkspel
- Clickertraining vervolg
- Basisgangwerk & beweegveer
- Trainingstechniek voor specialist
- Lesgeven voor groep
- Concreet starten in de dierenwereld
- Stage
- Praktijk spelmoment