Heb je soms de indruk dat je hond een ADHD-type is? Slaapt hij met een oog open? Krijg je hem niet rustig of heeft hij een tomeloze energie? Dan is de kan de kans groot dat je hond overprikkeld is. Steeds meer zien we symptomen van hoge stress bij honden. Een hond die constant in stress zit, kan zich moeilijk ontspannen en geraakt dat ongedurig, alert gevoel niet kwijt.
Gedurende 1 lesdag behandelt deze workshop de (mogelijke) oorzaken, symptomen en oplossingen van hyperactiviteit en stress. Tijdens het eerste deel leggen we een theoretische basis en tijdens het tweede deel behandelen we cases van de deelnemers.
Stress heeft een slechte naam. Stress is ongezond en kan leiden tot vele lichamelijke klachten. Stress kan ook de oorzaak zijn van zeer veel verschillende vormen van probleemgedrag. Daar staat tegenover dat een leven zonder stress niet bestaat. En dat stress net zo bij leren hoort als zout bij een ei.
Alleen thuis zijn kan stress veroorzaken, maar alleen thuis zijn blijkt ook heel rustgevend te kunnen zijn. Verveling veroorzaakt stress, maar lekker veel ondernemen blijkt ook stress te geven. Het is in de praktijk dus best moeilijk om te beoordelen of er sprake is van ongewenste stress. Terwijl dat zo essentieel is om een hond met probleemgedrag goed te begrijpen en de juiste begeleiding te kunnen kiezen.
Veel wat we van stress denken te weten blijkt achterhaald en vaak gebaseerd te zijn op aannames die jarenlang een eigen leven leefden.
In deze module zie je hoe chronische stress ontstaat en wat de gevolgen kunnen zijn. Hoe je stress kunt voorkomen, wat je eraan kunt doen, en wat vooral niet helpt. Ze gaat diep in op deze intrigerende en vaak zo slecht begrepen materie. Helder zoals altijd, wetenschappelijk onderbouwd en tegelijk praktijkgericht.
Deze workshop is een must voor iedere gedragstherapeut die het vak serieus neemt of elke hondeneigenaar.
Angst is een van de belangrijkste emoties om te overleven. Zonder angst zou iedereen, mens en dier, zich zomaar in ieder gevaar storten. Zelfs grondleggers van de psychoanalyse zoals Freud en Jung hebben aangegeven dat aangeboren angst voor overleving van elke soort zorgt. Angst is dus belangrijk. Aan de andere kant: als angst buitenproportioneel wordt, kan het voor veel problemen zorgen en de kwaliteit van leven behoorlijk negatief beïnvloeden. En dat is jammer, want er is vaak nog best wel wat aan te doen.
Bij het optreden van angst zijn er twee mogelijkheden. Er is de aangeboren angst en er is de later ontstane angst. Bij de aangeboren angst is er weer een mogelijkheid dat dit door een te prikkelarme omgeving verder ontwikkeld is. Bij de later ontstane angst kan het gaan om te negatieve ervaringen of zelfs traumatische ervaringen. Deze kunnen dan weer gegeneraliseerd worden.
Er wordt gekeken naar de soorten angst, de overeenkomsten en de verschillen hiertussen, het herkennen van angst, de erfelijkheid van angst, de invloed van de ontwikkelingsfases, de omgang met angst en uiteraard naar het voorkomen van angst of verdere generalisatie van angst. Bij de later ontwikkelde angst wordt gekeken naar de ervaring en de beleving van een situatie, het herstelvermogen, het generaliseren van angst en de hogere ordeconditionering die daarbij kan optreden.
Er wordt ook ingegaan op het geven van correcties en het effect daarvan, het ontwikkelen van neuroses en de context georiënteerde angst. Met name door het werk van Pavlov en zijn volgelingen zijn hier heel interessante gegevens over bekend geworden.
Kortom: een seminar over angst waarbij alle facetten van ontwikkeling tot en met behandeling van angst aan de orde zullen komen, bezien vanuit de meest recente wetenschappelijk inzichten.
Praktisch:
– Zonder hond, enkel als jouw hond als case fungeert
– 1 dag
Milisstichel • 3201 Aarschot