Loopbaan coaching, life coaching en coaching in het algemeen is begeleiding die erop gericht is mensen in positieve zin te veranderen, uitgaande dat mensen gezond zijn en willen/kunnen veranderen. Er is een duidelijke wisselwerking tussen inzichten en de verandering van gedrag. De coach ondersteunt dit hele proces.
Je kan motiveren en juist communiceren
Als coach werk je met mensen. Klanten noemen we ook wel coachees, mensen die zich laten coachen. Dit geldt zowel bij life coaching als bij loopbaan coaching.
Je hebt als coach de kennis om kwaliteiten en uitdagingen te herkennen bij je coachee. Je kan problemen analyseren, talenten ontplooien, doelen stellen, structuur brengen en doelgericht de zaken met je coachee aanpakken. Je kan motiveren en juist communiceren door vragen te stellen en aandachtig te luisteren.
Verder help je je coachee met het verbeteren van zijn/haar communicatieve vaardigheden, het verhogen van zelfvertrouwen of assertiviteit, talentontwikkeling, stressbestendigheid, omgaan met conflicten en zijn/haar energiehuishouding.
Doordat je met mensen werkt en hun helpt met hun eigen zoektocht in het leven, moet je zelf als coach ook goed in je vel zitten. Het is belangrijk dat je open minded bent, regelmatig aan zelfreflectie en zelfzorg doet en je persoonlijke ontwikkeling ontplooit. Alleen dan kan je er staan voor je klant.
De taak van een coach is zijn cliënten dadelijk tot actie aan te zetten en ze te motiveren hun doelen te bereiken. Dat is een verschil met een counselor. Een counselor probeert de klant zelf tot oplossingen te laten komen. Uiteraard kan u als coach ook het antwoord of initiatief van de klant laten komen.
ADHD, ADD, burn-out, hooggevoeligheid, depressie
Je kan je als coach specialiseren om mensen te begeleiden met ADHD, ADD, burn-out, hooggevoeligheid, depressie, … of een andere stoornis. Je dient dan uitgebreid theoretische kennis op te doen om zo een duidelijk inzicht te krijgen in de problematiek. Het kost die mensen vaak veel tijd en moeite om goed met hun eigenschap te leren omgaan. Je kan hen hierin begeleiden als coach.
Niet volgens een “standaard aanpak”
Als coach werk je niet volgens een “standaard aanpak”, maar hou je rekening met de wensen en ervaringen van je coachee. Door gesprekken en met behulp van oefeningen begeleid je je coachee op maat en kan je samen nieuwe inzichten ontdekken. Zo ontstaan veranderingen in je gedachten, gevoelens, overtuigingen en bijgevolg gedrag.
Je gaat als coach ook kijken naar belemmerende overtuigingen bij je klant. Angsten en onzekerheden uit het verleden zijn vaak belemmeringen voor mogelijke acties en realisaties in de toekomst. Je legt als coach dus de nadruk op het beïnvloeden van gedachteprocessen om hun talenten te volle te kunnen ontwikkelen
Als life coach helpt u mensen meer balans en geluk te vinden in het leven, hoe ze het beste uit hun leven kunnen halen of het leven te accepteren zoals het op dit moment is. Je richt je op elk levensgebied die een rol spelen bij je coachee zoals relatie, werk, familie, vrienden, geld, …. Je stemt alles op elkaar af voor meer balans. Samen met je klant analyseer je de probleemgebieden en kom jullie samen tot inzichten, oplossingen en veranderingen. Zo loopt de klant niet meer vast in zijn leven of krijgt hij/zij net dat duwtje in de rug om ervoor te gaan in het leven. Alles begint met jouw gedachten en handelingen die je omgeving scheppen. Door anders te reageren op omstandigheden kan je verandering in je leven brengen. Een coach leert je deze technieken om dat te doen. Zodat je je eigen doelen weer kan nastreven.
Gezondere levensstijl, meditatie en mindfullness
Verder kijk je als life coach ook naar de energie, levensstijl en gezondheid van je klant. Want als iemand meer vitaal is, gaat die zich ook mentaal beter voelen. Je werkt samen aan een gezondere levensstijl.
Als coach ben je ook bekend met meditatie en mindfulness. Het is goed om in de drukte en de zorgen van alle dagen je gedachten tot rust te kunnen brengen en te ordenen. Je laat even oordelen los en beleeft het moment in het hier en nu veel intenser. Zo komt er ruimte vrij om de dingen anders te zien.
Een life coach kan je helpen met al je levensvragen, carrière-onderwerpen en geldvraagstukken.
De coach die je helpt om een nieuwe baan te vinden, noemen we een loopbaancoach, loopbaanbegeleider of jobcoach. Deze houdt zich bezig met je loopbaan, helpt je bij een carrièreswitch, geeft je communicatietrainingen en voorkomt dat je in een burn-out terecht komt. Loopbaan coaching helpt je om inzicht te krijgen in je waarden, interesses en mogelijkheden. Competentiemanagement en competentieontwikkeling is een taak van de loopbaancoach. Verder gaan we je persoonlijkheid in kaart brengen, je passie en dromen herontdekken, nieuwe patronen installeren en je professionele toekomst uitstippelen.
Verder dien je als coach je klant ook vaak te begeleiden met hun financiële situatie. Want ook dit is een belangrijk levensgebied.
Dus als life coach kom je met vanalles in aanraking: stress, burn-out, veranderen van denkpatronen en overtuigingen, het herkennen van drijfveren, copingstrategieën, talenten en valkuilen, leren om grenzen te bewaken, nee te zeggen en assertief te zijn, maar ook zelfzorg en ontspanning inplannen, het hanteren van een goede energiehuishouding tot een goede werkomgeving en zelfs ondersteuning bij depressie, verdriet en rouw.
Coaching kan ook een belangrijke preventieve werking hebben voor psychische klachten als depressie, burn-out of bore-out. Je krijgt meer inzichten in welke fase je zit, hoe je preventief kan werken, …
Coachingstraject bij life coaching en loopbaan coaching
Het eerste gesprek tussen een coach en een coachee wordt een intakegesprek genoemd. Tijdens dit gesprek maken de klant en de coach kennis met elkaar en wordt het doel en de werkwijze besproken. Je kan ook zo bepalen of het ‘klikt’ tussen de klant en de coach. Als de coach niet genoeg kennis heeft over het onderwerp van de hulpvraag moet hij of zij gericht doorverwijzen. Het coachingstraject bestaat uit individuele gesprekken van meestal een uur. Er wordt een strategie opgesteld om de gewenste doelen te bereiken. Tijdens het traject is de coach continu een klankbord en wordt er constant afgestemd met de klant, want die staat voorop in het gebeuren.
Coaching is strikt vertrouwelijk en valt onder het beroepsgeheim. De klant bepaalt zelf het doel. De coach stelt vragen, geeft adviezen en voegt waar nodig kennis toe. De klant blijft zelf verantwoordelijk voor zijn of haar beslissingen.
Een life coach is een objectieve luisteraar die je een spiegel kan voorhouden. Zonder oordeel. Een persoon die je inspireert en bij wie je jezelf kan zijn.
Als coach hou je je altijd aan een ethische code:
1) Verantwoordelijkheid voor de veilige omgeving waarin gewerkt word.
2) Geen vooroordelen of stereotype opvattingen.
3) Vertrouwelijkheid en privacy van de klant respecteren.
4) Er moeten duidelijke grenzen gesteld worden die de rollen van klant en coach respecteren.
5) De coach dient zijn/haar eigen competentie te bewaken en bij te scholen.
Tijdens en na een coachingstraject heb je meer energie, daadkracht, zelfvertrouwen en vertrouwen. Het brengt het gevoel gehoord en begrepen te zijn, een grotere zelfkennis en relativeringsvermogen, betere communicatievaardigheden, enz…
Investeer in jezelf en neem een life coaching of loopbaan coaching traject en ga voor kwaliteit!
Contacteer ons voor meer info op www.toscanzahoeve.be. Wij ondersteunen je graag in jouw zoektocht, groei en zelfontwikkeling.
Wil je zelf life coach of loopbaancoach worden? Overweeg dan zeker onze beroepsopleiding life coaching of loopbaan coaching.
Op onze facebook pagina en youtube kanaal passeren regelmatig nuttige tips. Onze podcast is ook een aanrader.