Als hondeneigenaar kennen we het allemaal, de bench. De ene vindt het handig, de andere vindt het zielig. Hoe je er ook over denkt, hier zijn enkele tips om jou hond helemaal gek te maken van zijn/haar bench.
Bij de aankoop van een bench, zijn een aantal zaken zeer belangrijk. Hieronder overlopen we deze even.
De maat
Het spreekt voor zich, maar hou er toch extra rekening mee. Een bench voor je hond is beter te groot dan te klein. Vooral bij grote honden kan een te kleine bench slecht zijn voor de gezondheid. Als een hond te lang en te vaak in een opgekrulde positie moet liggen, kan dit voor gewrichtproblemen zorgen.
Nu hoor ik anderen al denken: “Ik vind zo een grote bench wel heel lelijk in mijn woonkamer”. Wel, ook daar is een oplossing voor. Verschillende bedrijven maken mooie benchen, zoals www.woonenreno.be. De bench wordt verwerkt in een mooi wit meubilair en is zelfs voorzien van een klein kastje waar je speeltjes, harnassen of snoepjes in kan opbergen.
De grond/mat
Koop zeker ook een matje of kussen dat in de bench past. Helemaal ideaal is een ergonomisch kussen, maar een dun kussen is even goed. Jij zou toch ook niet graag om een koude, harde vloer liggen?
Tip: vermijd losse dekens. Honden kauwen hier sneller op en ze kunnen hier gemakkelijk op stikken.
Veilige plek
Je wilt natuurlijk dat je hond zich 100% veilig voelt in zijn/haar nieuwe plekje. Een deken op de bench leggen kan dit “veilige nest” gevoel vergroten. Heb je hond die al eens durft te blaffen op elke voorbij vliegende vogel? Probeer de bench dan op een plek te plaatsen met zo weinig mogelijk afleiding, m.a.w. vermijdt ramen of sluit het gordijn.
Ook heeft geen enkele hond het graag te warm of te koud, dit kan zeer oncomfortabel zijn. Zeker voor temperatuurgevoelige honden
Heb je een gezin met kinderen of komen er gasten langs? Vraag hen om de hond niet te storen in zijn bench. Dit is zijn veilige plek, geef hem die dan ook volledig. Kleine kinderen hebben soms de neiging om bij de hond in de bench te kruipen. Dit beperkt de ruimte heel fel en dat kan heel stresserend zijn voor je viervoeter. Met andere woorden, respecteer zijn/haar persoonlijke ruimte.
Uiteraard is er in een veilige plek ook altijd iets te drinken. Voederen in de bench kan ook een goed hulpmiddel zijn. Zo leert de hond dat hier de oh-zo belangrijke basisbehoeften worden ingevuld.
Met andere woorden, de bench wordt Disneyland! De plek waar er wordt gespeeld met dat ene leuke speeltje, waar je hond dat lekkere stukje worst krijgt, ongestoord kan rusten en waar zijn honger wordt gestild.
Bench hond of Dog play pen?
Dog play pen kan een heel gemakkelijk tool zijn voor jou en je puppy/hond. Vooral voor puppy’s, die nog maar weinig grenzen kennen en zowat alles opeten, kan een play pen handig zijn. Ook voor grote honden is dit een goede optie. Zoals eerder vermeld kan een bench te klein zijn voor grote honden om zich volledig in uit te strekken, daar kan een dog play pen je goed van dienst zijn. Een dog play pen plaats waar je maar wilt in huis. Je plaatst er wat te drinken en iets om op te kauwen (indien nodig ook een puppy pad)
Training van je hond voor de bench
Bij het aanleren van de bench, geldt één belangrijke regel: Forceer je hond niet!
Je wilt dat de bench een positieve plek wordt, dus correcties of commando’s zoals “neen”, gebruik je beter niet tijdens de training.
Vergeet niet ook niet, elke hond is anders. Wat dus voor de ene hond werkt, werkt niet voor de andere.
Vooraleer we iets doen in en rond de bench, of het nu in de trainingsfase is of wanneer je de hond enkele uren alleen gaat laten, één gouden regel geldt: Een uitgedaagde hond is een gelukkige hond. Laat je hond uit voor je hem/haar alleen laat in de bench. Ga een flinke wandeling maken, daag hem/haar uit met denkspelletjes (een combinatie van de twee is altijd best), laat de hond lekker rennen in het veld,… Wanneer je hond moe is, zal hij/zij veel minder geneigd zijn om iets te vernielen of uit te breken. Je viervoetige vriend zal minder stress ervaren van het feit dat jij vertrekt en zal van de gelegenheid gebruik maken om lekker uit te rusten.
Dus je hebt je bench aangekocht, rekening houdend met bovenstaande tips. Je hebt het ideale plekje uitgekozen en een lekker kussen in de bench geplaatst.
Zet de deur van de bench wagenwijd open en beloon je hond als hij aan de bench komt snuffelen. Gooi wat snoepjes rondom zijn nieuw plekje. Als dit allemaal goed gaat, kan je wat snoepjes in bench gooien. Zodra de hond de bench in gaat, beloon je hem/haar opnieuw. Pas wel even op bij nerveuze honden. Ze zijn vaak zo onder de indruk van dit nieuwe grote ding, dat ze kunnen verschieten als je té enthousiast bent. Elke hond is uiteraard anders. Kijk goed naar je hond’s lichaamstaal (dit is opnieuw een kans om je (nieuwe) hond beter te leren kennen).
Heb je een hond waarvoor snoep geen motivatie is, probeer dan eens te spelen met je hond in bench. Hou één speeltje apart dat hij/zij enkel krijgt in de bench. Als je hond de bench uitloopt met het speeltje, ga hem/haar dan niet berispen (dus geen “neen”- of “foei”-commando’s). Wissel het speeltje simpelweg om met een ander speeltje. Gaat je hond weer de bench in, haal je dat ene speeltje weer boven en spelen jullie weer even samen. Herhaal dit enkele malen, over verschillende dagen.
Opgelet: laat geen speeltjes achter in de bench als je de hond alleen laat (stikgevaar).
Enkele dagen later, je hond gaat de bench in en je beloont hem/haar. Nu kan je beginnen met jezelf al iets verder van de bench te verwijderen. Denk er aan, de deur van de bench is nog niet gesloten geweest en staat nog steeds wagenwijd open.
Herhaal dit proces opnieuw enkele malen in de komende dagen, zonder iets te forceren.
Zie je na aantal trainingssessies een kalme, ontspannen hond in de bench zitten, dan kan je rustig beginnen met de deur een aantal centimeter toe te doen. Bouw dit opnieuw rustig op. Sluit de deur niet zomaar in één keer, want doe je al je positieve training naar de vaantjes.
Als dit goed gaat, kan je beginnen met de hond even in een gesloten bench even te laten zitten en zelf in dezelfde ruimte iets anders te doen. Doe dit met korte tijdsintervallen en bouw ze op. Begin dus met 5 min, daarna 10, 20… Als je hond 20 rustig in de bench kan blijven op een ontspannen manier, kan je proberen om de kamer te verlaten. Bouw de tijdsintervallen opnieuw op.
Eens je hond 20 minuten alleen in de bench kan blijven, kan je erop vertrouwen dat een uurtje of twee ook zal lukken. Al moet het wel even gezegd worden dat je je hond best niet té lang alleen laat in de bench. Een vuistregel is hier: niet langer dan je hond gemiddeld zijn plas ophoudt. Dit is gemiddeld 4 uur.
Geniet van nu van een ontspannen hond die geniet van een rustmomentje in zijn/haar bench!
Heb je graag een ingebouwde bench op maat gemaakt? Vind in de winkel ons aanbod voor benches, manden en krabpalen op maat: https://www.toscanzahoeve.be/product-categorie/manden-en-kattenkrabpalen-op-maat/
Op onze facebook pagina en youtube kanaal passeren regelmatig nuttige tips. Onze podcast is ook een aanrader.