Katten zijn fascinerende wezens met een complexe manier van communiceren, zowel onderling als met mensen. Hoewel huiskatten afstammen van solitair levende woestijnkatten, hebben ze tijdens de domesticatie sociaal gedrag ontwikkeld. Toch vermijden katten directe confrontaties en communiceren ze voornamelijk via geur en lichaamstaal.
In dit blog gaan we dieper in op hoe katten communiceren met elkaar en met ons, en hoe dit verschilt.
Katten communicatie onderling
Katten gebruiken voornamelijk geur om met elkaar te communiceren. Hun gezicht zit vol geurklieren, vooral op de wangen, waarmee ze feromonen afscheiden die alleen andere katten kunnen ruiken. Wanneer een kat je een kopje geeft, markeert ze je met haar geur. Dit is een vriendelijk signaal, maar voor ons mensen onwaarneembaar.
Katten vermijden directe confrontaties en gebruiken geurmarkeringen om hun territorium af te bakenen en sociale banden te versterken. Door middel van geur communiceren katten over hun aanwezigheid, status en emotionele toestand.
Lichaamstaal en geluiden
Naast geur gebruiken katten ook lichaamstaal om met ons te communiceren. Veel mensen weten dat een omhoog gestoken staart een vriendelijk signaal is, maar ook de stand van de oren en de houding van het lichaam zijn belangrijke communicatiemiddelen.
Katten gebruiken geluiden zoals miauwen, spinnen en blazen, maar interessant genoeg richten ze deze geluiden voornamelijk naar mensen. Onderling communiceren katten veel minder met geluiden. Dit suggereert dat katten hebben geleerd hoe ze via geluiden onze aandacht kunnen trekken en hun behoeften kunnen communiceren.
Begrijpen katten hun naam?
Een Japans onderzoek uit 2019 toonde aan dat katten hun naam kunnen herkennen. In het experiment werden geluidsopnames van willekeurige woorden en de namen van katten afgespeeld. De katten reageerden anders op hun naam, vooral wanneer deze werd uitgesproken door hun eigenaar. Dit suggereert dat katten hun naam kunnen begrijpen, vooral wanneer deze consistent wordt gebruikt.
Het is belangrijk om één naam te gebruiken en deze consequent te combineren met lichaamstaal, zoals je hand uitsteken. Een babystemmetje kan ook helpen, omdat katten merken dat je het tegen hen hebt, aangezien we dit stemmetje niet gebruiken bij andere mensen.
Katten trainen
Katten leren hun naam door herhaling en associatie. Positieve associaties, zoals eten krijgen wanneer je hen roept, helpen katten hun naam te leren. Dit proces heet klassieke conditionering, waarbij de kat haar naam associeert met iets positiefs.
Er is verder onderzoek nodig naar het cognitief vermogen van katten, maar we weten al dat katten woorden kunnen leren. Het trainen van een kat vergt geduld en positieve bekrachtiging. Straf vermijden is essentieel, omdat dit angst kan veroorzaken.
Katten en knoppen op YouTube
Op YouTube zijn er video’s van katten die knoppen gebruiken om met hun baasjes te communiceren. Dit werkt via klassieke en operante conditionering. Eerst leert de kat het geluid van de knop te associëren met iets positiefs, zoals een beloning. Vervolgens leert de kat zelf op de knop te drukken om de beloning te krijgen. Dit stimuleert de hersenen van de kat en biedt mentale verrijking.
Hoewel dit een leuke manier is om de intelligentie van katten te tonen, is het belangrijker om de lichaamstaal van je kat te leren lezen. Hierdoor kun je beter begrijpen wat je kat wil communiceren op haar eigen natuurlijke manier.
Meer weten
Katten hebben een unieke manier van communiceren die sterk verschilt van die van mensen en zelfs van andere huisdieren zoals honden. Door geur, lichaamstaal en geluiden kunnen ze effectief communiceren met zowel soortgenoten als mensen. Door beter te begrijpen hoe katten communiceren, kunnen we de band met onze harige vrienden versterken en hun welzijn verbeteren. Volg daarom onze opleiding basis kat of de volledige gecertificeerde opleiding kattengedragstherapeut.