Wetgeving dierenwelzijn en de start van Toscanzahoeve.
De wetgeving dierenwelzijn is onlosmakelijk verbonden met Toscanzahoeve. Als je het ontstaansverhaal van Toscanzahoeve kent is het evident dat we ons dagelijks inzetten voor dierenwelzijn.
Tosca, een Amerikaanse Stafford en de hond van Inge Pauwels, werd op klaarlichte dag doodgestoken. De dader, een toenmalige buurman had het niet op Staffords. Tosca deed helemaal niets om zichzelf te verdedigen en liet zichzelf, vriendelijk als hij was, doodsteken.
Dit was voor Inge de start van wat nu Toscanzahoeve is. Een centrum waar mens en dier elkaar kunnen vinden en leren begrijpen, waar communicatie voorop staat en waar de band tussen een dier en zijn ‘eigenaar’ het hoogste goed is.
Op onze 19de verjaardag ligt de wetgeving dierenwelzijn nog steeds in onze bovenste schuif.
Dit jaar bestaan we 19 jaar en al die tijd ijveren we ook mee voor een degelijke, rechtvaardige wetgeving rond dierenwelzijn. We geven vaak informatie en leiden mensen op. Er is al heel wat wetgeving rond dierenwelzijn in Vlaanderen en Europa. Echter, als mensen ze niet kennen en niet weten dat ze er beroep op kunnen doen zal er uiteraard niets gebeuren.
Wist je bijvoorbeeld dat, via het GAS-reglement (de vroegere politie-codex), de burgemeester van een gemeente of stad bevoegd is om een beslissing te nemen als er een bijtincident gebeurt op zijn of haar grondgebied? Soms is die burgemeester dan niet ‘zo hond-gericht’ is of zelf bang.
Zeker als deze dan helemaal niets weet van hoe honden in elkaar zitten, zal de beslissing er niet altijd rooskleurig uitzien. Het is belangrijk dat zij weten dat er zoiets bestaat als gedragstesten. Gedragskeurmeesters schatten perfect in of een hond echt gevaarlijk is of niet. Er kunnen trouwens heel wat oorzaken van gedrag zijn waar je niet dadelijk bij stil staat…
Het belang van een gedragskeurmeester.
Zaakvoerder Inge Pauwels is, als gedragskeurmeester, al enkele jaren beëdigd expert die regelmatig wordt opgeroepen in rechtszaken die gaan over incidenten met dieren. Op die manier kan vaak voorkomen worden dat een dier onterecht wordt ingeslapen. Maar ook hier geldt ‘onbekend is onbemind’.
Daarom is de cursus wetgeving in al onze beroepsopleidingen een verplichte module. Vaak denken studenten dat dat saaie kost is, maar niets is minder waar. Deze lessen geven altijd aanleiding tot geanimeerde discussies. Ze geven inzicht in de actuele wetgeving zodat afgestudeerde professionals correct kunnen handelen als ze worden geconfronteerd met inbreuken tegen de wet op dierenwelzijn. De module is ook als webinar beschikbaar on demand, dus wanneer het jouw uitkomt.
Een goede samenwerking met de ordediensten.
Daarom ook werken we samen met verschillende politie -en brandweerzones. Zij komen bij ons om te leren hoe je met vreemde honden omgaat, hoe je loslopende honden het best kan ‘vangen’ en hoe je de lichaamstaal van een hond kan lezen. Na de bijscholing kunnen ze inschatten hoe een hond zich voelt en weten ze hoe ze bijtincidenten kunnen voorkomen.
Tijdens deze opleidingsdagen zetten we ook honden in om echt in de praktijk te oefenen. Op deze leuke dagen lachen we veel en leren onze cursisten heel wat bij. Achteraf krijgen we nog vaak de vraag of we kunnen komen assisteren bij een inbeslagname, een gedragstest, rehabilitatie of herplaatsing. En ook dat doen we uiteraard met plezier want dierenwelzijn is iets waar we samen het verschil willen maken.
Wil je op de hoogte blijven van ons doen en laten? Volg ons dan zeker op Facebook, Instagram en YouTube.