Zwanen zijn elkaar trouw voor de rest van hun leven. Andere vogels kiezen tijdens de paartijd 1 soort uit en planten zich hiermee voort. Ze helpen elkaar met broeden en opvoeden maar vaak scheiden de wegen daarna.
De meeste zoogdieren, het ras waartoe wij als ‘aangeklede aap’ ook toe behoren, niet. Ze komen bij elkaar om te paren. En vaak paart de vrouw met meerdere partners. Dit om haar kans op succesvolle vruchtbaarheid te vergroten. Hoe meer ze in een hiërarchische structuur leven, hoe meer het leven georganiseerd is en hoe meer kans er is dat ze steeds opnieuw dezelfde partner kiezen. Dit toont bijvoorbeeld het verschil aan tussen katten en honden.
Katten zijn eerder territoriaal in plaats van hiërarchisch gestructureerd. Ze zijn meer ‘Einzelgängers’ en jagen en leven meestal alleen of in groepjes van hetzelfde geslacht. Kattinnen met hun kroost en eventueel gecastreerde katers, maar toch is deze niet zo hecht georganiseerd als bij een roedel honden of wolven.
Katinnen paren met meerdere katers en verschillende katers in verschillende vruchtbare periodes. De kater helpt niet bij de opvoeding van de kittens.
Honden – in een vaste groep of roedel – hebben vaak dezelfde en unieke partner. Dit als teef zijnde dan want de reu dekt alles wat loops is en wilt . De teef kiest de reu uit! Deze uitverkoren reu helpt bij de opvoeding van de pups, als hij in de roedel kan en mag blijven.
Wij, mensen in deze maatschappij, zijn in theorie en van maatschappelijk gewenst gedrag monogaam. In een vaste relatie of huwelijk blijven we bij 1 partner en hiermee planten we voort en verzorgen we de opvoeding. Zelfs als we de relatie niet stand kunnen houden, blijven we toch ‘samen’ voor de kinderen zorgen. En dit laatste gebeurt nog al wel eens! Het huwelijk is tegenwoordig zeker niet meer voor het leven… Of wel?
En wat met de beslissing die Inge Pauwels maakte op 31 okt?!
Bekijk het hier: