Gezond en lekker eten … een natuurlijke combinatie door de eeuwen heen.
Gezond en lekker eten, hoe deden we dat vroeger? In de prehistorie pakten we onze speer als we zin in een stukje vlees hadden, of plukten we vruchten zo van de bomen. Van cholesterol, hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en vetzucht hadden we nog nooit gehoord.
Nu jagen en verzamelen we in de supermarkt. Voor dat gemak betalen we een hoge tol: overgewicht en type II-diabetes zijn een epidemie geworden en het aantal gevallen van kanker en hart- en vaatziekten is tot recordhoogte gestegen.
Voorkom medische problemen door gezond en lekker eten.
Gezonde voeding is essentieel voor jouw welzijn. Voeding kan een invloed hebben op onze emoties en gedrag. Je bent namelijk wat je eet of je eet wat je bent… Gezonde voeding voorkomt medische problemen, allergische reacties, enz.….
6 tips voor een gezonde voeding in de praktijk.
1. Vers is bijna per definitie gezond en lekker eten.
Eet vers, onbewerkt en natuurlijk eten/in een natuurlijke context en vermijd kunstmatige toevoegingen
De top 10 van slechtste toevoegingen:
- Nitriet
- Sulfiet (E150b, E150d, E221 t/m E 228)
- E621 = Monosodiumglutamaat
- E951 = aspartaam •Kleurstoffen = E124 en E133
- Fructose
- Butylhydroxyaniol (E320) en butylhydoxytolueen (E321)
- Gehydrogeneerde oliën
- Benzoëzuur (E210)
- Linolzuur
Bekijk ook zeker dit YouTube filmpje over ‘Natuurlijke stoffen die helemaal niet zo natuurlijk zijn’.
2. Eet gevarieerd.
Afwisseling is niet alleen gezond, het houdt het ook interessant.
3.Streef een stabiele bloedsuikerspiegel na.
Eet daarom meer Vezels, gezonde vetten en drink voldoende vers water. Kies bijvoorbeeld voor zilvervliesrijst i.p.v. witte rijst. Dat heeft een betere glycemische index.
Wil je je suikerspiegel in balans brengen? Bekijk zeker dit filmpje op YouTube.
Ook een absolute aanrader is deze gratis download in pdf-vorm: Glycaemische-index.pdf (integraalmedischcentrum.nl)
4. Eet biologisch
Biologisch is niet alleen ethisch verantwoord. Het is bijna altijd ook gewoon een pak lekkerder. Bovendien kan je om biovoeding te betalen die ECOCHEQUES gebruiken die je misschien als extra verloning krijgt elk jaar.
Hoe weet je of iets écht biologisch is? Check het keurmerk! – YouTube
5. Hou rekening met hoe je lichaam je voeding verwerkt.
Eet wat je goed verteert en waar je niet intolerant (sensitief) /allergisch (IgG reactie) voor bent.
Veel mensen zijn intolerant of sensitief voor tarwe, lactose, caseïne, … je kan dit testen aan de hand van een haaranalyse test.
6. Volg de 80/20 regel.
Eet 80 van de tijd gezond en gun jezelf eens iets ongezonder. Iedereen heeft het recht al eens te zondigen. En neem van ons aan: als je de ‘zondes’ beperkt smaken ze des te beter!
Een voedingsconsulent of gezondheidscoach helpt jou om je gezondheid te verbeteren door o.a. voeding. Door gezond en lekker eten ben je vitaler en fitter daar je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.
We hebben een aantal webinars on demand op ons Webinar kanaal klaar voor je specifiek rond voeding. Deze zijn on demand en kan je dus wanneer het uitkomt op eigen tempo volgen. We lijsten ze graag voor je op:
- Voeding volgens Oosterse zienswijzen
- Ontgiften/Detox van het lichaam bij mens en dier
- Kruiden inzetten bij EHBO voor mens en dier
- Kort webinar: gezonde darmen bij mens
Je kan bij Toscanzahoeve ook terecht voor hulp op maat. Maak hier een persoonlijke afspraak voor voedingsadvies rond gezond en lekker eten. (Of bekijk deze pagina voor meer info over de dienst.)
Voor meer tips en informatie raden we ons gratis YouTube kanaal aan. Ook op onze Facebookpagina kan je veel informatie terugvinden. Ook op Instagram zijn we erg actief.
Al onze online opleidingen kan je hier terugvinden. En we hebben een schat aan gratis blogartikelen en podcasts voor je.