Heel wat honden vinden mensen niet zo leuk. Ze hebben een trauma meegemaakt of zijn gewoon niet geleerd om met mensen om te gaan. Vaak ontstaan problemen met menselijk contact bij de eerste levensweken in de eerste socialisatie periode. Voor hen zijn mensen letterlijk iets wat ze niet begrijpen en waar ze zich niet veilig bij voelen.
Bovendien zijn die rare mensen een echte plaag! Ze zijn overal, ze kunnen ineens verschijnen, ze komen in je persoonlijke ruimte en willen interactie aangaan. Maar ik als hond begrijp ze niet en weet niet wat ik moet doen. Ik vecht of vlucht of bevries. Een bange, onzekere, niet gesocialiseerde hond weet niet hoe hij zich sociaal moet gedragen naar mensen toe. Hij moet het (terug) leren.
Honden die bezorgd zijn, angstig of overprikkeld hebben een groot bijtrisico, zeker als ze niet kunnen uit de situatie gaan of als hun emmertje over loopt. Ze voelen zich niet gehoord en gaan tot een punt dat mensen wel luisteren door vb. uit te halen of te bijten.
Het is niet zo dat ze er mee moeten leren omgaan, er maar gewoon aan moeten wennen, … Nee! ze moeten zich veilig voelen en leren wat ze wel kunnen doen als ze in de buurt zijn van die ‘rare’ mensen. En op zo een manier dat ze vrij zijn om zelf te kiezen wanneer en op welke manier ze interactie met mensen willen. De hond bepaalt dus zelf de grens, het tempo en het verloop.
Gelukkig kunnen we de hond trainen om liever en beter met mensen om te gaan.
1. We dienen de algemene stress en angst naar beneden te krijgen zodat er terug een leerproces kan plaatsvinden en de hond een nieuwe gewenst gedrag kan aanleren in de buurt van mensen. Onder hoge stress is er namelijk geen leerproces en verandering van gedrag nodig. Dit bekijken we in een gedragsconsult. we gebruiken eventueel voeding, voedingssuppletie en eventueel gedragsmedicatie om de gedragsverandering te ondersteunen. Verder zorgen we dat jij als eigenaar je hond leert lezen en dat je de situatie voor jezelf en anderen veilig kan houden.
2. Als de stress van je hond gedaald is en hij snoep aanneemt in de buurt van vreemden, gaan we aan de slag, individueel, met concrete oefeningen om andere mensen weer leuk te maken. Dit gebeurt in korte sessies, met meerdere trainers/mensen. Tijd en afstand zijn de hulpmiddelen van de trainen. we trainen namelijk op maat en tempo van je hond. We forceren niets en gebruiken geen eten om om te kopen, enkel om te belonen.
Wil jij ook oefenen op Hond-mens angst/agressie? Dat is een individueel moment van 30 minuten praktijk. Je dient je vooraf online in te schrijven: https://www.supersaas.be/schedule/Toscanzahoeve/Hond-mens_angst_agressie
Het beste resultaat heb je om dit zeker 6 weken na elkaar te volgen, want we bouwen de oefeningen en het gedrag op. En deze dienst is enkel toegankelijk na een 1ste gedragsconsult.