Hersenactiviteit en hersengolven wordt gemeten in frequenties. Deze zijn meetbaar via het aantal golfjes of trillingen per seconde, uitgedrukt in Herz. De snelle hersengolven met een hoge frequentie (beta- en gammagolven) zijn verbonden met actief naar buiten gericht zijn en met de mogelijkheid van geconcentreerd werken. Hoe langzamer de hersengolven hoe meer naar binnen gericht de aandacht is voor meer creativiteit, intuitiviteit en verwerking van ervaringen en het versterken van het immuunsysteem.
Er zijn vijf soorten hersengolven. Ze werken bijna net als muzieknoten en blijven gedurende de dag alle vijf actief. Afhankelijk van wat we op dat moment doen, zullen sommige hersengolven in bepaalde hersendelen actiever zijn. Andere golven zullen in andere gebieden minder actief zijn. Maar geen enkele hersengolf op zich zal ‘uit staan’ zijn.
Delta-golven (1 tot 3 Hertz)
Delta-golven hebben de grootste golfbreedte. De delta-hersengolven zijn verbonden met onbewuste lichamelijke activiteiten, zoals het regelen van de hartslag en de vertering.
Ze zijn het sterkst verbonden met een diepe maar droomloze slaap. Als je in slaap valt komt er eerst een periode waarin je veel delta-golven produceert daarna volgt de REM slaap en dan weer een periode met veel delta-golven.. De delta-golven worden in verband gebracht met het herstelstadium van de slaap, dus het aanmaak van niuewe cellen, het vermogen tot empathie en intuïtie.
Hoe ouder we worden, hoe minder we deze hersengolven produceren.
Theta Golven (4 Hz. tot 7 Hz)
In dit gebied zijn je hersengolven afgeremd totdat je bijna gaat slapen en totaal ontspannen zijn. Je bent dan heel ontvankelijk voor creatieve ideeën, beelden, flarden van dromen en lang vergeten herinneringen.
De theta staat is ook de ideale staat voor leren, herprogrammeren van je mind en zelf hypnose.
Alfa-golven (8 tot 13/14 Hertz)
Alfa-golven ontstaan op die momenten tussen dag en nacht, we rustig en ontspannen zijn maar niet slapen. Ze nemen toe als je je ogen sluit en je aandacht naar binnen keert en dagdroomt, visualiseert, fantaseert, mediteert, ….
Een hoog niveau van alfa-golven zal verhinderen dat we ons kunnen focussen en maakt ons moe. Een te laag niveau van alfagolven komt overeen met angstgevoelens, stress en slapeloosheid.
Bèta-golven (12 tot 33/38 Hertz)
Als je hersenen beta-golven produceren ben je actief en op de buitenwereld gericht. Je produceert ze ook bij stress en spanning. Beta-golven zijn echter van groot belang als je een taak uit wilt voeren waarbij je bewuste aandacht nodig hebten moet logisch denken, een problemen oplossen. Bèta golven hebben een hoge frequentie. En helpen met auto rijden, examen afleggen, …
Bij ontspannen, mediteren of slapen zullen ze dus verminderen. Het in slaap vallen zal langer duren en als de bètagolven heel actief zijn.
Overdreven activering van onze neuronen kan leiden tot schadelijke angst en stress.
Gamma-golven (25 tot 100 Hertz)
Ze hebben een erg hoge frequentie en zijn verbonden met cognitieve verwerkingsopdrachten van nieuwe informatie van een hoog niveau. Ze komen voor bij een sterke mentale activiteit zoals studeren, problemen oplossen, organiseren en multitasken. We zien tijdens gelukstoestanden ook hoge pieken in gamma-golven.
Meditatie zelf: 1 min is voldoende
Filmpje lachende boeddha
Ontdek het zelf: