Allemaal beestjes? Het is zomer. Het is lang licht en lekker warm. De mensen trekken er op uit met hun enthousiaste viervoeters aan hun zijde.
Wanneer het zonnetje extra zijn best doet, doen wij dat best ook. We beschermen ons en onze honden, niet alleen tegen oververhitting, maar ook tegen enkele ongewenste beestjes.
Wanneer onze keel droog aanvoelt en we snakken naar een koele dorstlessing, kijken we naar die hijgende tong met pootjes naast ons. Wij zweten langs ons ganse huidoppervlak. Onze hond daarentegen kan enkel langs zijn tong en poten zijn overtollige hitte kwijt raken. Tijd voor een eigen lekker fris waterflesje en kommetje!
Je kan je hond ook helpen zijn temperatuur op een veilige en gematigde manier te verlagen met de gekoelde mat of gekoelde halsband. Het is zoals bij de mens niet de bedoeling dat de temperatuur heel plots en snel zakt, maar een eerder constant niveau is het meest comfortabel. De mat kan eveneens een betrouwbaar verwarmend effect hebben. De halsband kan dusdanig ook nekspieren verwarmen.
Als je met een zogenaamde waterrat op stap bent, is het verleidelijk bij elke beek of vijver de hond zich te laten verfrissen. Hoewel het bewegen in het water heel bevorderlijk kan zijn voor de spieren kan een plotse verkoeling ook ongezonde gevolgen hebben, zoals spierverkramping of shock ten gevolge van de plotse temperatuurdaling. Als je probeert de hond geleidelijk aan het water te wennen en naderhand deze in te pakken in een handdoek of badjas, dan sluit je narigheid uit.
Een andere leuke gewoonte van je snuffeldoos is het proeven van allerlei lekkers onderweg en tijdens broeierige dagen, broeit er vanalles in plassen en grassen. Daarom is het een goed idee om je hond te ondersteunen met supplementen, die enerzijds de algemene weerstand met behulp van probiotica verhogen en anderzijds de spijsvertering minder uitnodigend maken voor parasieten. Meestal weet je pas dat er inwendig parasieten een feestje bouwen, wanneer je hond er flinke katersymptomen van krijgt!
Dan heb je nog die beruchte uitwendige kriebeltjes. Ze bespringen je zonder dat je het door hebt. Aliens verbleekt in het niets bij deze deugnieten. Gelukkig zijn hier naast de chemische bestrijdingsmiddelen ook natuurlijke hulpmiddelen, waarmee we ons kunnen bewapenen!
Hoe gaan we ten strijde tegen beestjes?
- preventief (beter voorkomen dan genezen)
- actief behandelen tijdens de infectie
- verzachting van de symptomen
Bij grote aantallen en hardnekkige bezetting, aarzel niet om bij de dierenarts een behandeling te vragen met de chemische middelen. Zo is het dikwijls ook nodig om de huiselijke omgeving ook onder handen te nemen in de strijd tegen beestjes.
Tot slot, geniet van de zomer!
NB. meer info over de producten hier beschreven, vindt u in onze online shop.
Op onze facebook pagina en youtube kanaal passeren regelmatig nuttige tips. Onze podcast is ook een aanrader.