Je hond kan niet alleen zijn. Is het enkel dat, of heeft je hond verlatingsangst? Wat is het verschil?
In de volksmond wordt er dikwijls gesproken over honden die verlatingsangst hebben. Men bedoelt hier meestal mee dat de hond niet goed alleen kan zijn wanneer het gezin (meerdere personen) niet aanwezig zijn. Er is slechts in enkele uitzonderlijke gevallen sprake van ‘echte’ verlatingsangst. Dit is wanneer de hond absoluut niet zonder 1 specifieke persoon kan zijn in eender welke ruimte of plaats. Wanneer er sprake is van verlatingsangst bij 1 specifieke persoon, dien je een professional in te schakelen.
Je hond kan niet alleen zijn: hoe herken je het?
Je kan een hond met angst om alleen te zijn, herkennen aan volgende symptomen:
- Overmatige stress
- Vernielzucht
- Geen rust vinden
- Plassen of defeceren in de ruimte waar de hond moet verblijven als je weg bent
- Blaffen, piepen
- Ontsnappingspogingen ondernemen bv aan de deuren krabben
- Psychosomatische stoornissen: braken, diarree, zichzelf kaal likken.
- Weinig tot geen eetlust hebben
- Wanneer de eigenaar aanwezig is volgt het dier hem/haar als een schaduw overal in huis, als de eigenaar thuiskomt volgt een overdreven enthousiaste begroeting door het dier
- …
Waarom jouw hond?
Jouw hond kan niet alleen zijn? Er zijn vele mogelijke oorzaken.
Sommige dieren zijn van nature aan de onzekere kant en hebben te weinig zelfvertrouwen om alleen
te zijn. Andere zijn dan weer als pup vaak veel te veel en te lang alleen gelaten.
Ook bij asielhonden of zogenoemde ‘rugzakhonden’ die vaak een vreselijk verleden hebben dat gekenmerkt gaat door verwaarlozing of mishandeling merk je dat deze bij een nieuwe veilige thuis angst kunnen ontwikkelen om achtergelaten te worden. Hetzelfde geldt voor honden die van jongs af aan van de ene eigenaar naar de andere gingen en uiteindelijk in een asiel beland zijn. Het spreekt voor zich dat deze dieren bang zijn om wéér alleen gelaten te worden.
Het kan gebeuren dat een hond zich al enkele jaren voorbeeldig gedraagt vooraleer de eerste symptomen opduiken. Als het gedrag onverklaarbaar lijkt, moet je je afvragen of er thuis iets veranderd is in de leefsituatie, work-life balans, gezinssituatie, eventueel een andere hond dat is overleden, … Het komt erop neer dat ook je hond zich bewust is geraakt van deze verandering en hier moeilijkheden door ondervindt. Dit kan zorgen voor stress. Wanneer de stress blijvend is en de hond geen blijf meer weet met zichzelf, kan hierdoor angst om alleen te zijn of verlatingsangst ontstaan.
Challenge: leer je hond alleen zijn in 11 weken
Heeft je hond moeilijkheden met alleen zijn? Laat je je viervoeter telkens opnieuw met pijn in je hart achter? Of heb je vooral schrik een ravage aan te treffen wanneer je terugkomt?
Deze training is er in de eerste plaats voor honden die moeilijk alleen kunnen blijven. Maar de meeste honden vinden dit niet leuk, dus ze is voor alle honden nuttig. Bovendien is ze ook uitstekend om je algemene band met je huisdier te verbeteren.
Aan de slag!
Wanneer je het alleen kunnen zijn wil trainen, hou er dan rekening mee dat straffen NIET helpt! Zodra je hond je afwezigheid en thuiskomst associeert met straf, zal z’n angst alleen maar toenemen. Bovendien moet je er wel rekening mee houden dat een behandeling tijd kost. Het belangrijkste doel van de training is dat je hond moet leren dat hij erop kan vertrouwen dat je terugkomt.
Zorg voor een veilige plaats in huis (bv een kussen, een knusse mand, een bench, …) en start met enkele oefeningen wanneer je thuis bent. Hierdoor bereid je je hond voor op de “vertrek-oefeningen’ die in een later trainingsstadium zullen volgen. Laat je hond zitten én blijven, terwijl je door het huis loopt. Als hij je commando’s opvolgt mag je dit gedrag belonen.
Als het niet lukt om te blijven zitten: opnieuw proberen, maar nu korter en met een kleinere afstand. Bouw de afstand geleidelijk aan op.
De volgende stap …
De volgende stap is het veranderen van je eigen rituelen en gewoontes. Belangrijk hierbij is dat je eens nadenkt voor jezelf wat je doet wanneer je je huis wenst te verlaten.
Soms kunnen honden a.d.h.v. kleine zaken zoals je jas aandoen en je schoenen halen, al weten dat je gaat vertrekken. Het doel is om de link die hij legt tussen jouw handelingen en je vertrek te doorbreken. Je hond moet via dit veranderde gedrag leren dat je altijd terugkomt. De
vertrekoefeningen laat je best voorafgaan door een opvallende verandering van de
normale routine voor wanneer je het huis verlaat.
Bovendien is het belangrijk dat je hond zich niet al te veel gaat vervelen wanneer je niet thuis bent. Het kan helpen om vooraf een wandeling te maken en wanneer je weggaat te zorgen voor kauwmateriaal zodat je hond zich kan bezighouden eventueel kan je enkele snuffelspelletjes klaarzetten en om de stilte te doorbreken kan het helpen om de radio op te zetten.
Ga de challenge aan en hou contact met ons!
Wens je graag meer advies en ondersteuning bij je training? Ga dan nu de challenge aan en help je hond van zijn angsten af!
Heb je liever 1 op 1 begeleiding van 1 van onze professionals? Dan kan je een gedragsconsult boeken.
Een volledig overzicht van onze diensten op afspraak vind je hier.
Volg ons ook zeker op facebook voor leuke tips en berichten.