Dit artikel is de opinie van de auteur (Inge Pauwels) en is een voorstel hoe de wetgeving er eventueel zou kunnen uitzien en aangepakt worden. Dit is NIET de huidige wetgeving, er bestaat momenteel geen hondenlosloop vergunning. Sommige hondenscholen geven een soort losloopbrevet af maar dit heeft geen enkele wettelijke waarde. En er wordt steeds meer gecontroleerd op loslopende honden in bossen.
Verantwoording van de aanlijnplicht
De aanlijnplicht vindt -terecht- zijn verantwoording in incidenten met honden die niet onder controle staan en de onveiligheid die daaruit voortvloeit. Het is dus absoluut niet de bedoeling de aanlijnplicht, noch haar verantwoording in vraag te stellen.
Doch het is belangrijk voor ogen te houden dat de ratio legis van de regelgeving is dat mensen hun hond onder controle moeten hebben en rekening moeten houden met derden!
Behoefte aan loslopen
Honden hebben nood aan loslopen om hun energie kwijt te geraken. Zo niet zijn ze gefrustreerd en frustratie leidt ook tot agressie, dus eveneens tot een toegenomen risico op incidenten en onveiligheid.
Het gevoel van een hond die nooit kan loslopen is vergelijkbaar met dat van een druk bezette manager die door zijn vrouw verplicht wordt met zijn schoonmoeder te gaan winkelen. Bovendien vraagt de beleefdheid dat hij schoonmoeder niet voorbij steekt. En tot overmaat van ramp is schoonmoeder slecht ter been en loopt ze met een rollator…
Het gevoel dat deze manager tijdens een dergelijke “wandeling” heeft is exact wat een hond voelt die nooit eens mag loslopen: frustratie! En frustratie leidt dikwijls tot agressie…
Losloopweides komen helaas niet tegemoet aan deze behoefte. Ze zijn te klein!
Daardoor kunnen honden zich niet voldoende uitleven.
Door het te kleine oppervlak wordt er tevens een verhoogd risico van hond-tot-hond (territoriale) agressie gecreëerd, waardoor sommige mensen er geen gebruik van willen/kunnen maken. Kortom daar geldt de “wet van de sterkste”!
Losloopzones voldoen al meer aan de behoefte aangezien een lange wandeling vol geuren voor een olfactorisch wezen als de hond, die van nature een draver is. Qua ontspanning is een lange wandeling voor een hond, vergelijkbaar is met het lezen van een goed boek voor een mens.
Helaas is België te klein om in voldoende mate te voorzien in losloopzones op bereikbare locaties voor al haar burgers die een hond hebben.
Loslooptijdstippen zouden hier eventueel in een oplossing kunnen voorzien. Zo zouden hondeneigenaars hun kond kunnen uitlaten op momenten dat andere gebruikers van park en bos er (nog) niet in te vinden zijn. Vroege ochtend, late avond, en iets langere losloop-uren in de winter dan in de zomer. Andere gebruikers weten dan dat op deze uren loslopende honden aanwezig kunnen zijn.
De Losloopvergunning is evenwel een all round oplossing.
Het komt er op neer dat een hond die bewijsbaar perfect gehoorzaam is en toebehoort aan een verantwoordelijk eigenaar, die rekening houdt met anderen, niet onderworpen is aan de aanlijnplicht in bos en park.
Immers wie zijn best gedaan heeft om zijn hond goed op te voeden opdat die zich veilig in de samenleving kan verplaatsen mag beloond worden met de toelating tot loslopen.
Een dergelijke beloning is dan bovendien een incentive voor andere hondeneigenaars om eveneens werk te maken van de opvoeding van hun hond.
Het tweeluik
Gelet op de onveiligheid veroorzaakt door onopgevoede honden toebehorend aan onverantwoorde eigenaars in combinatie met de kleine pakkans op ongeoorloofd loslopen, mogen van mij de boetes voor honden die loslopen zonder vergunning aanzienlijk verhoogd worden.
Niemand heeft recht tot klagen hierover aangezien de losloopvergunning dan op democratische wijze aan iedereen de mogelijkheid geeft zijn hond legaal z’n loopvrijheid te gunnen met respect voor de omgeving!
Challenge: leer je hond wandelen zonder trekken in 11 weken.
Heb je soms het gevoel dat je hond met jou gaat wandelen in plaats van andersom? Ben je het beu om heel de tijd aan je viervoeter te sleuren?
Leer je hond wandelen zonder trekken in 11 weken. Elke week krijg je van ons een nieuwe oefening om op 11 weken tijd wandelingen met je hond een pak aangenamer te maken … voor het baasje EN voor de hond.
De losloopvergunning concreet georganiseerd (voorstel)
Het examen tot het bekomen van een losloopvergunning is eenvoudig, kort[1], en goedkoop.
Het bestaat uit 2 delen.
A- In het eerste deel zal enkel het eindresultaat van de training beoordeeld worden.
- Meer bepaald of de hond in alle gevallen de basiscommando’s op volgt die noodzakelijk zijn om problemen en bijtincidenten te vermijden.
Dat zijn hiernavolgende commando’s: “kom hier“, “zit“[2], en na gaan of er een goede riemvoering is[3]. - Bovendien moet de eigenaar deze bevelen kunnen opleggen zelfs al verkeert de hond in hoge drift.
Tijdens het examen zal de hond dan ook aan typische verleidingen blootgesteld worden die courant problemen geven op publiek terrein: zoals daar zijn fietsers, joggers, schreeuwende & rennende kinderen, andere honden, paarden, kippen, konijnen[4].
In aanwezigheid van al deze uitdagingen moet de hond nog steeds 100% gehoorzaam de bevelen van z’n baas opvolgen.
B- Het tweede deel bestaat uit een examen voor de eigenaar, waarin hij wordt beoordeeld op de noodzakelijke kennis en verantwoordelijkheidszin om veilig met een loslopende hond om te gaan.
Bvb.: Kan hij de hondentaal lezen? Kent hij iets van hondengedrag en instinct? Weet hij wat risico situaties zijn? Kent hij de hondenetiquette? Heeft hij respect voor andere mensen en dieren?
Eens geslaagd krijgen hond & baas een duidelijk zichtbare[5] penning waarop het chipnummer van de desbetreffende hond geschreven staat. De baas krijgt een losloopvergunning (document) met dezelfde gegevens en daarop de vermelding dat hij de begeleider is van de hond[6].
Andere gebruikers van park & bos kunnen door de goede zichtbaarheid van de loslooppenning al van ver zien dat ze met deze hond geen problemen gaan hebben en zijn daardoor gerustgesteld.
Bij een controle (de park- of boswachter heeft dan een chiplezer mee) kan dan gemakkelijk nagegaan worden of het wel specifiek deze hond is die geslaagd is voor de gehoorzaamheid, en of het wel deze begeleider is die er controle over heeft.
(Overigens maakt het document van de losloopvergunning, waarop naast een beschrijving van de desbetreffende hond, het chipnummer en het identiteitsnummer van de begeleider staan, een einde aan de wettelijke moeilijkheid dat bos- en parkwachters niet overal het recht hebben om bij overtreding de overlegging van de identiteitskaart te vorderen en daarvoor de politie moeten bellen.)
De examinatoren zijn best ambtenaren en niet gelieerd aan één of andere hondenschool.
Dit zou op politiek vlak immers aanleiding geven tot een hoop gekibbel over welke dierengedragstherapeut zo’n examen zou kunnen afnemen. Bovendien is het “diploma” dierengedragstherapeut niet wettelijk erkend/beschermd.
Daarenboven kun je geen 3 dierengedragstherapeuten bij elkaar zetten, of 2 er van zijn het slechts over 1 ding eens, nl.: dat de derde ongelijk heeft…. Er zijn zo ontzettend veel verschillende visies over training en gedrag van honden dat je er ernstig over zou gaan twijfelen of de mens van oorsprong eigenlijk wel een roedeldier is!
Bovendien zou men als hondenschool in een nogal moeilijk parket komen te staan als men in de positie verkeert de resultaten van z’n eigen opleiding te moeten gaan evalueren.
Het examen kan derhalve best afgenomen worden door een objectieve overheidsinstantie die zelf niets met de eigenlijke training te maken heeft.
Gezien de eenvoud ervan kan dat geen probleem zijn, immers de hond gehoorzaamd perfect of niet, meer valt er niet te beoordelen.
Addendum: Bijzondere regeling voor hondentrainers en uitlaatdiensten:
Deze mensen wandelen soms met meerdere losse honden als niet-eigenaar van deze dieren.
De proef voor de losloopvergunning moet dus voor deze beroepsgroepen een “master”-niveau hebben.
Dit heeft een verhoogde moeilijkheidsgraad en bewijst dus een grotere deskundigheid.
De uitdaging heeft betrekking zowel op de theorie als op de praktische proef.
Die laatste bestaat er dan in dat je moet bewijzen dat je minstens 3 honden gelijktijdig onder controle hebt in situaties van hoge driftopbouw.
Concreet gaat de “master” evenwel niet altijd wandelen met die 3 honden, of enkel en alleen met die 3 honden.
Praktisch is het ook niet mogelijk dat hij voor elke hond waar hij mee aan de wandel wil een losloopbrevet haalt.
Dat enkel gebrevetteerde honden met deze beroepsgroepen mogen loslopen heeft echter een angeltje… Aangezien zij soms loslopen met andermans hond, die bij hen perfect gehoorzaamd, maar voor geen meter luistert naar z’n eigen baas, waardoor die dus dat brevet (nog) niet kan behalen…
Daarom de volgende oplossing: Men haalt een “Master” losloopvergunning, en mag daarna aan de wandel met honden naar keuze. Je mag ze ook een fluo penning aandoen voor de duur van de wandeling, aangezien ze met een “master” wandelen. Controle op het feit of al deze honden van die specifieke wandeldag inderdaad effectief onder appel van de “master” staan en geen overlast veroorzaken kan dan in de concreet voorliggende situatie gedaan worden door de van dienst zijnde park- of boswachter.
Bij betwisting worden de chipnummers gelezen… en dient de “master” zich met die specifieke honden aan te melden voor een praktische proef waarmee hij kan bewijzen dat ze hem wel degelijk gehoorzamen. Dit moet liefst binnen de week om geniepig “bij-trainen” te voorkomen.
[1] Het examen moet wel kort zijn want er zullen zeer veel examinanten zijn.
[2] Dit impliceert per definitie dat de hond moet blijven zitten tot het commando opgeheven wordt.
[3] Trekken aan de riem werkt immers driftverhogend met alle risico’s vandien.
[4] Vanzelfsprekend met inachtname van de nodige veiligheidsgaranties (zoals een omheining) zodat honden die ongehoorzaam blijken geen schade kunnen veroorzaken.
[5] Relatief groot en in een fluokleurtje
[6] Dat zal ook voorkomen dat ouders hun kind van vijf op wandel sturen met hun Mastino of Rottweiler
Voor meer tips en informatie raden we ons gratis YouTube kanaal aan. Ook op onze Facebookpagina kan je veel informatie terugvinden. Ook op Instagram zijn we erg actief.
Al onze online opleidingen kan je hier terugvinden. En we hebben een schat aan gratis blogartikelen en podcasts voor je.