Vandaag kreeg ik blauwe bulldogkruising op bezoek. Hij had enorme jeuk en hapte serieus naar zijn eigenaar. Hij was nog maar 10 weken oud…
In mijn praktijk en hondenschool zie ik meer en meer honden die gedragsproblemen hebben. Meer dan vroeger. Hoe komt dat?
De oorzaken van gedragsproblemen zijn nog steeds dezelfde:
- Predispositie of erfelijke aanleg bv angst, agressie, prikkelbaarheid
- Lichamelijke of medische oorzaken
- Mismatching en relatie
- Socialisatiefouten, conditioneringsfouten en andere leerproblematieken
- Traumatische ervaringen
- Overname van gedrag of stemming van de baas
- Verkeerde voeding
- Enz…
Ik stel wel vast dat:
- Mensen snel de weg vinden naar een (gediplomeerd en erkend) dierengedragstherapeut. Het is geen taboe meer. En als de mensen bij een professional terecht komen, worden ze ook daadwerkelijk goed geholpen. De stijging van goede gedragstherapeuten en trainers is dan weer te danken aan beroepsverenigingen die de kwaliteit bewaken en door de overheid erkende internationale beroepsopleidingen.
- Oorzaak nummer twee voor erfelijke gebreken en gedragsproblemen is inteelt.
- In de jaren dertig mocht veelvuldig met vader/dochter en broer/zus combinaties gefokt worden . Nu zijn deze combinaties verboden, maar neef/nicht mag nog altijd. Er worden ook onbeperkt stambomen verstrekt aan dekreuen die tientallen, zo niet honderden afstammelingen verwekken.
- Honden worden gefokt met allerlei lichamelijke eigenaardigheden, omwille van de “schoonheid”. Denk hierbij aan een te platte snuit waardoor dieren geen adem kunnen krijgen, een schedel die te klein is waardoor de hond permanent hoofdpijn heeft, een te grote kop waardoor de dieren alleen kunstmatig kunnen bevallen , enzovoort. Lichamelijke klachten hebben natuurlijke gevolgen voor het gedrag.
- Er meer drukte en vervuiling is in onze maatschappij. We eten en drinken minder gezond. Onze dieren dus ook. We hebben met zijn allen meer stress en ook dat geven we door aan onze huisdieren (Dierenspiegel ®)
- We ontspannen minder in de natuur. Zo laden we moeilijker op. Ook dieren krijgen te weinig beweging, kanalisering van hun oorspronkelijke instincten en driften enz…
- We zijn meer en sneller overprikkeld, met een kort lontje. Ook stellen we meer vermoeidheid, autisme en hooggevoeligheid vast. Ook bij dieren.
Het karakter van de hond wordt bepaald door 2 factoren:
Het fenotype (de omgevingsfactoren) en het genotype dat door de genen wordt doorgegeven. De reu zal zijn gedrag voornamelijk doorgeven via de genen. Hij voedt de pups niet mee op, dat is het werk van de teef. Zij bepaalt dus eerder het fenotype. Ook de mens is voor een groot deel verantwoordelijk voor het gedrag van zijn hond. Door ons selectief fokgedrag hebben we een hele reeks honden ontwikkeld voor allerhande taken en functies. Kwekers fokken honden met de bedoeling een bepaald gedrag te laten domineren. Zij hebben dus een enorme impact op het karakter en gedrag van uw hond! Maar ook op de gezondheid.
Top van ongezondste hondenrassen in de nieuwe RashondenWijzer
De RashondenWijzer is gebaseerd op meer dan 170 wetenschappelijke publicaties, op een enquête ingevuld door 147 dierenartsen en op een enquête ingevuld door meer dan 2000 hondenbezitters en is gecontroleerd door een panel van vier dierenartsen.
http://www.rashondenwijzer.nl/rashonden-erfelijke-aandoeningen
Het draait om het geld!
Sint Hubertus in België en de raad van beheer in Nederland, zijn voor hun inkomsten voor een zeer groot deel afhankelijk van de inkomsten uit stambomen van raszuivere honden. Wij zijn afhankelijk van fokkers. Onze honden zijn afhankelijk van hun gezondheid (en gedrag) door onze keuze en verzorging achteraf.
Is onze rashond louter nog een mislukte mutatie?
Mag ik u als lezer en hondenliefhebber vragen rekening te houden met deze laatste afhankelijkheid? Het is namelijk vaak één die gaat over leven en dood. Leven en dood van een onschuldig levend wezen met een ziel en emoties. Mag ik u om meer bewustzijn vragen?
Meer lezen?
Hans Baaij is directeur bij de stichtingen Varkens in Nood en Dier&Recht. Hij deelde zijn inzichten op http://www.ftm.nl/column/zo-ziek-als-een-rashond/ en http://www.rtlxl.nl/#!/rtl-nieuws-132237/46735a4e-c547-376e-be7d-52bc79b872f8
Wat is jouw mening over dit onderwerp?
Welke oplossingen of tips kan je geven?