Als je met meer dan één hond gaat wandelen en je ziet een andere hond – al dan niet aan de leiband – vind ik het logisch dat ik mezelf en mijn honden eventjes aan de kant zet. Dat is elementaire beleefdheid. Ik weet namelijk niet hoe de dieren op elkaar gaan reageren…
Vaak krijg ik dan reacties als “Amaai, jij moet wel schrik hebben van mijn hond dat je zo in de bosjes kruipt!” of “Mijn hond doet niets, hoor!” Zelfs als deze uitdagend borstelt, fixeert… naar mijn hond(en). Om nog maar te zwijgen van de honden in training die constant geconfronteerd worden met eigenaars en hun honden die geen begrip hebben voor het feit dat ze in training zijn. Of hulphonden in training, of mensen op stap met hun loopse teef… Wij schieten toch ook niet allemaal evengoed op met iedereen? Waarom verwacht je dat dan van je dier wel? Dat het even goed opschiet met elke soortgenoot? Dat hij/zij het goed kan stellen met alles en iedereen in de maatschappij rondom hem?
Als je gaat wandelen met een schat van een hond, die alleen moeilijker doet tegenover andere honden van hetzelfde geslacht (ongeveer 70% van de reuen en 60% van de teven), en je vraagt aan wandelaars om hun hond aan te lijnen (de wet na te leven!), dan krijg je ook vaak de reactie dat hun hond niets doet. Als je dan zegt dat dat wel mogelijk is, maar dat jouw hond niet goed is met andere honden, dan hoor je vaak: “Dan moet je niet buitenkomen met zo’n agressieve hond.” Wat moet ik er dan mee? Hem als een schilderij aan de muur hangen, als decoratie? Of wat doe je met de woorden “Je hond is slecht opgevoed en het is best dat je naar de hondenschool gaat om hem te leren omgaan met mensen en honden!”? Van training en heropvoeding van een hond met gedragsproblemen of een trauma hebben ze blijkbaar nog nooit gehoord!
Challenge: leer je hond wandelen zonder trekken in 11 weken.
Heb je soms het gevoel dat je hond met jou gaat wandelen in plaats van andersom? Ben je het beu om heel de tijd aan je viervoeter te sleuren?
Leer je hond wandelen zonder trekken in 11 weken. Elke week krijg je van ons een nieuwe oefening om op 11 weken tijd wandelingen met je hond een pak aangenamer te maken … voor het baasje EN voor de hond.
Mensen begrijpen blijkbaar ook niet dat de combinatie van een loslopende met een aangelijnde hond geen goed idee is. “De combinatie van een hond die is aangelijnd en een hond die niet is aangelijnd, is altijd meer risicovol. Honden hebben vaak een sterk territoriumgevoel. Het territorium van een hond die aan de lijn loopt, is op dat moment het gebiedje rondom de baas. Wanneer een loslopende hond nu naar hem toeloopt, heeft de aangelijnde hond het idee dat de andere hond zijn territorium wil binnentreden. Sommige honden accepteren niet dat een andere hond zomaar zijn eigen territorium binnenkomt. En dus zal een hond die aangelijnd loopt, eerder met agressie reageren op een hond die hem nadert dan wanneer beide honden loslopen. Een aangelijnde hond heeft fysiek contact met de baas. Hierdoor voelt hij zich gesterkt. Zo kan een hond de moed hebben om opeens uit te vallen naar een naderende hond. Maar ook de loslopende hond kan zich extra stoer gedragen wanneer hij in de gaten heeft dat de aangelijnde hond niet bij hem kan komen en hem niet kan volgen wanneer hij een paar stappen wegloopt.
Sommige honden die aangelijnd zijn en een andere hond zien naderen, hebben ook de neiging om de baas te verdedigen. Een conflict tussen twee honden waarvan er één losloopt en de andere is aangelijnd, is altijd een ongelijke strijd. De ene hond kan zich vrij bewegen, de andere wordt duidelijk beperkt. Dit alles is niet een pleidooi om honden dus voortaan niet aangelijnd te hebben of een pleidooi om een aangelijnde hond maar direct af te lijnen wanneer er een loslopende hond aankomt. Integendeel! Ik wil juist een appèl doen op de baas van wie de hond niet is aangelijnd.
Wanneer u met uw hond wandelt wanneer hij niet is aangelijnd en u ziet een andere baas naderen die de hond wel heeft aangelijnd, zorg er dan voor dat uw hond bij u blijft óf lijn uw hond even aan! Ook als u ervan overtuigd bent dat uw hond niets zal doen. Te vaak roept een baas al van ver dat zijn hond niets doet, terwijl het toch tot een vechtpartij komt!” (bron: http://www.dogweb.nl/gedrag/aangelijnd.html, zie ook: http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_239-uitvallen- aan-de-lijn.php)
Echte dierenvrienden en hondenkenners komen trouwens niet alleen buiten met hun honden als het goed weer is…
Af en toe kom je ook wel eens loslopende, onopgevoede kinderen tegen, die zonder het te vragen of zonder dat de ouders het in de gaten hebben, naar je hond toe gaan. Als je dan aan voorlichting doet en zegt dat ze zomaar niet naar de hond toe mogen gaan, krijg je ook vaak een vervelende reactie van de ouders. “Meneer, ik heb mijn hond opgevoed, hij valt niemand lastig. Ik deed dus mijn deel, ik stel voor dat u hetzelfde doet wat uw kroost aangaat en dat u uw kind vertelt dat het geen vreemde honden mag aanraken!” is dan een mogelijke reactie.
Maar ook volwassen mensen willen per se honden aanraken onder het mom van “ik heb ook een hond, ik vind ze zo lief…” Deze “dierenvriend” doet het vanuit goede bedoelingen maar schat de mogelijke reactie van de hond niet in. Vele honden stellen de kloppen op het hoofd, de billen of de rug niet op prijs, vinden het niet leuk. Wat is er zo moeilijk om even aan de eigenaar toestemming te vragen of de hond mag geaaid worden?
Vaak zeggen die mensen ook: “Ik heb thuis een hond, dus ik weet wat deze hond gaat doen.” Maar elke hond heeft een ander karakter, temperament en genetisch materiaal. Je kunt de ene hond niet met een andere vergelijken en dus ook zijn gedrag niet vergelijken en voorspellen, want gedrag is onder andere afhankelijk van de interactie met de omgeving, leerprocessen en innerlijke processen. Als je de factoren leert kennen die het gedrag uitlokken, kun je dingen in scène zetten en zo kijken hoe de primaire reacties van de hond in die setting zijn. We lokken het gedrag dus uit en kunnen zo het toekomstige gedrag een beetje inschatten.
Mensen hebben de verantwoordelijkheid om de etiquette in de hondenwereld na te leven.
Ga dus niet recht op een hond af, streel hem niet ongevraagd, klop hem niet zomaar -goed bedoeld- op zijn kop, heb respect voor de persoonlijke zone van dier en mens, ruim hondenpoep op, leer lichaamstaal zodat je je eigen hond kan lezen en verantwoordelijk kan zijn voor zijn gedrag, voorkom ongewenst gedrag in plaats van het tot een conflict te laten komen, geef je dieren grenzen – je bent niet alleen op de wereld, heb respect voor mensen die angst hebben voor dieren of gewoon jouw dier niet leuk vinden…
Voor meer tips en informatie raden we ons gratis YouTube kanaal aan. Ook op onze Facebookpagina kan je veel informatie terugvinden. Ook op Instagram zijn we erg actief.
Al onze online opleidingen kan je hier terugvinden. En we hebben een schat aan gratis blogartikelen en podcasts voor je.
En ken je de gele hond al? Het is een manier om aan sensibilisering te doen voor andere, minder bewuste, hondeneigenaren!