Wat denk jij dat incidenten tussen kinderen en honden kan voorkomen?
Kinderen zijn vaker het slachtoffer van bijtincidenten met honden dan volwassenen. Vaak gaat het om miscommunicatie.
Een veilige omgang wordt bepaald door een aantal kenmerken van het kind en de hond:
-De leeftijd van het kind is belangrijk. Over het algemeen geldt dat hoe ouder het kind, hoe beter het kind situaties kan inschatten en hoe meer verantwoordelijkheidsgevoel en inzicht in eigen handelen.
– Het karakter van het kind en het karakter van de hond zijn natuurlijk ook van belang. Wanneer beiden een rustig karakter hebben, neemt de onvoorspelbaarheid in gedrag af. Het gevolg is dat zowel de hond als het kind elkaar makkelijker zullen vertrouwen.
– Eerdere ervaringen van de hond en het kind zijn ook belangrijk. Wanneer de hond in het verleden een negatieve ervaring heeft gehad met kinderen, kan de hond zijn verdere leven angstig blijven voor kinderen. Hetzelfde geldt voor kinderen. Een slechte ervaring met een hond kan een kind bang maken in de omgang met honden. Zowel honden als kinderen kunnen dan in hun angst gedrag vertonen waar met agressie of angst op gereageerd wordt.
De opvoeder van het kind zal het kind moeten leren op een respectvolle manier om te gaan met de hond. De eigenaar van de hond zal de hond moeten leren zich rustig en tolerant te gedragen bij kinderen.
Hoe zou jij als dierengedragtherapeute dit verhelpen?
Educatie hieromtrent is cruciaal.
Wat zijn de belangrijkste zaken die in je opkomen bij de volgende vraag: Wat mogen kinderen niet doen in bijzijn van een hond?
Het gepast en veilig reageren in de buurt van (vreemde) honden is belangrijk. Wegrennen en roepen kan tot gevolg hebben dat honden de achtervolging inzetten en tegen iemand gaan aanspringen, happen, … .
Honden voelen zich eveneens het veiligst als ze genegeerd worden: stilstaan en de andere kant opkijken.
Honden houden niet van knuffelen/omhelzen/aaien op het hoofd. Kennismaken met een hond en een hond aaien, kan na toestemming van de begeleiders van het kind en de baasjes van de hond. Kijk de hond niet direct in de ogen aan, en draai je met je zijkant richting de hond. Vraag toestemming aan de hond. Dat doe je door zelf niet naar de hond toe te gaan, maar de hond naar jou te lokken. Laat hem snuffelen en geef hem zo de kans om kennis te maken. Maak je klein voor een kleine hond of een hond die zich klein maakt. Voor een grote hond mag je gewoon blijven rechtstaan. Blijft de hond in de buurt of zoekt hij verdere toenadering, dan kan je de hond aaien aan de zijkant van de nek/op de borst of op de flanken. Buig niet over de hond heen. Reageert de hond gespannen op het aaien of deinst de hond achteruit, dan wordt de aaisessie gestaakt.
Ga nooit naar een loslopende vreemde hond! Ga niet recht op de hond af of raak hem aan. Dat is bedreigend. Laat de hond niet schrikken. Benader een hond dus niet langs achter.
Kinderen dienen een aantal regels in de omgang met honden te respecteren:
– Niet hard rennen en schreeuwen in de buurt van honden
– Niet over de grond kruipen in de buurt van honden
– Honden niet achtervolgen
– Honden niet commanderen of uitdagen
– Honden niet storen bij slapen/eten/drinken
Blijf uit buurt van honden met een geel lintje! Deze honden hebben ruimte nodig om verscheidene redenen!
Welke signalen van de lichaamstaal van honden zijn belangrijk voor kinderen om te herkennen?
Stress-signalen zijn belangrijk om te herkennen en om hierop gepast te reageren. Contact dient dan onderbroken te worden.
Hoe zou jij deze informatie op een speelse manier naar kinderen toe brengen?
De omgangsregels kunnen geoefend worden met een knuffelhond, therapiehond, eigen hond. Oefenen in gecontroleerde situaties. Informatie omtrent de lichaamstaal kan via allerhande spelvormen meegegeven worden.
Moeten ouders erbij betrokken worden? Waarom?
Interactie tussen kind en hond zou altijd onder toezicht van een volwassene moeten gebeuren. Maar het is dan ook belangrijk dat volwassenen de omgangsregels kennen en de lichaamstaal van honden kunnen interpreteren. Niet elke kwispel is een blije kwispel!
Ook de ouders kunnen een belangrijke rol spelen in de band tussen kind en hond. Geef de hond aandacht of lekkers in het bijzijn van het kind. Maak samen wandelingen, speel samen zoekspelletjes. Geef de hond tijdig een veilig plekje in huis.
Wat is belangrijk dat hondenbaasjes leren over signalen die honden geven (lichaamstaal)?
Ook honden hebben een stressmeter. Als de signalen van de hond genegeerd worden, kunnen bijtincidenten ontstaan.
Hebben hondenbaasjes volgens jou een grote invloed op het feit dat er incidenten gebeuren?
Hondenbaasjes hebben de verantwoordelijkheid om hun hond tijdig uit een stresssituatie te halen.
Meer info?
www.therapiedier.be voor de inzet van therapiedieren in educatie, kinderfeestjes, angsten voor honden, ….
Bekijk ook deze site voor het testen van je hond, gedrag bij je hond, cursussen rond lichaamstaal en educatieve projecten, …
Op onze facebook pagina en youtube kanaal passeren regelmatig nuttige tips. Onze podcast is ook een aanrader.