Socialiseren is een proces waarmee een dier zich de gedragingen eigen maakt die in een bepaalde gemeenschap passend worden gevonden voor dat dier. Dit is inclusief de regels thuis en buiten huis, omgang met andere honden, andere dieren, kinderen, volwassenen, beweging, geluiden, … Gesocialiseerd raken is het resultaat van opvoedings en identificatieprocessen. Het is dus heel belangrijk om alles stap per stap aan de puppy uit te leggen en alles rustig aan op te bouwen. Hiervoor kan je een socialisatieschema gebruiken.
Indien je hond bang is dien je de prikkel waarmee je wil socialiseren minder heftig aan te bieden( verder weg, minder luid, niet er midden in, …) zodat de puppy meer tijd krijgt om er eerst aan te wennen en dan zelf initiatief kan nemen om er contact mee te maken. Dit op eigen tempo. Forceer de hond dus nooit!
Socialisatie is een proces en geen momentopname. Het is ook geen race tegen de tijd maar gebeurt op tempo van de hond. Hij bepaalt het leertempo. En jij, als begeleider of ouder begeleid het leerproces met veel geduld, steun en aandacht voor een goede band.
Na het socialisatie dient de puppy de prikkel te verwerken en dient er een periode van rust of slaap te zijn. Te veel, te lang of te hevig socialiseren is geen socialiseren meer, maar shockeren en is nefast voor het leerproces van de hond maar ook voor jullie onderlinge band.
Van als je de pup hebt tot 16 weken dien je de pup te socialiseren. Daarna, vlak voor de puberteit, dien je het schema te herhalen in de 2de socialisatieperiode of angstfase.
Socialisatieschema
Dit schema kan u al leidraad gebruiken bij de socialisatie van uw puppy. Als hij in contact gekomen is met de prikkel en er goed op reageerde, kan u het afvinken.
Reageerde hij niet goed, is het belangrijk om het opnieuw te proberen en het gecontroleerd in scène te zetten.
Periode:
-7 weken
-8 weken
-9 weken
-10weken
-11weken
-12weken
-Tussen 12 en 16 weken
-0nderhoud 5e maand
-Onderhoud 6e maand
-2 de socialisatiefase 7e tot 10e maand
Waarop socialiseren:
-vrouwen
-mannen
-mensen met hoed
-mensen met baard
-mensen met bril
-verklede mensen
-kinderen – 12 jaar
-kinderen + 12 jaar
-baby’s
-peuters/kleuters
-volwassen honden(verschillende rassen)
-puppy’s
-katten
-pluimvee
-knaagdieren
-paarden
-koeien
-fietsers
-auto’s (voorbij rijdende)
-auto’s (mee rijden)
-rolstoelen
-joggers
-buggy’s
-rollators
-trappen
-roltrappen
-liften
-vuurwerk *
-onweer *
-markt
-kermis
-speeltuin
-dierenarts **
-trimtafel***
-borstel/kam***
-water
-verschillende ondergronden
-kennel
-bench
-trein
-tram
-bus
-tuigje
-fietskar (zelf inzitten)
-boot
-zee
enz………………………………………..
………………………………………….
………………………………………….
………………………………………….
………………………………………….
………………………………………….
………………………………………….
………………………………………….
*vraag hierover advies voor u eraan begint. De socialisatie is namelijk op geluid, licht en gevoel in de lucht.
** ga met uw pup ook eens langs bij de dierenarts zonder dat er een onderzoek gepland is, laat hem kennis maken met het meest gebruikte materiaal en laat hem de weegschaal ontdekken. Kijk ook eens bij onze workshop “Dierenartstraining”.
*** uiteraard is het niet voor elk ras nodig om naar de trimmer te gaan; hebt u een ras waar het wel nodig is, pas dan dezelfde techniek toe als hierboven beschreven staat bij de dierenarts
Op onze facebook pagina en youtube kanaal passeren regelmatig nuttige tips. Onze podcast is ook een aanrader.