Opspringen hond, kan je het afleren? En wil je het afleren?
Opspringen hond, veel mensen hebben het liever niet. Maar het is belangrijk om te weten dat dit bijna altijd natuurlijk gedrag is. In de meeste gevallen zelfs positief: de hond is enthousiast. De fluffbal wil gewoon dichter bij de persoon zijn waartegen wordt opgesprongen.
Wat ook nog kan: soms voelt de hond zich ongemakkelijk wanneer iemand nieuw door de deur komt. In dat geval is dat springen een manier om daarmee om te gaan. Opnieuw een natuurlijk gedrag.
Veel klassieke trainers beschouwen dit gedrag als ‘altijd onacceptabel’. Dat is natuurlijk onzin. Iemand bijten is zelfs niet altijd onacceptabel, als je hond bijvoorbeeld door een belager te bijten je leven redt ben je daar toch alleen maar voorstander van! (Voor alle duidelijkheid: bijna altijd is mensen bijten wel onacceptabel)
Een betere term is ongewenst gedrag. Het is natuurlijk en eigenlijk geen gedrag dat wijst op problemen bij je hond, maar de meeste mensen vinden het niet zo aangenaam. En dus ongewenst.
Het is gelukkig ook niet zo moeilijk om opspringen van je hond af te leren met positieve methodes. (Terzijde: onze hondenschool is gekend voor het gebruik van de modernste positieve trainingstechnieken)
Opspringen hond, hoe leer je dat dan af?
Eigenlijk is het simpel. Opspringen hond? Hond negeren! Maar omdat dit makkelijker lijkt dan het is, geven we graag wat aandachtspunten mee.
Wanneer de hond naar je springt, krijgt deze je rug aangeboden. Je kijkt niet naar de hond. Je praat er niet tegen, en raakt de hond niet aan. Hou je armen overeen voor je zodat je vervelend wordt voor de viervoeter.
Wanneer het springen stopt, reageer direct op het gewenste gedrag en beloon met de stem of misschien een snoepje. Wanneer je je hond wil trainen is het geen slecht plan om steeds wat snoepjes bij te hand te hebben.
Wanneer de hond opnieuw begint te springen herhaal je de oefening. Spreek af met je gezinsleden en bezoekers om hetzelfde te doen.
Hou het positief. Negeren is inderdaad eerder een straf. Maar niet te vergelijken met fysieke straffen. En je beloont zodra je het gewenste resultaat ziet! Een positieve training zorgt voor een betere band met je hond. Meer daarover ook in dit leuke lesfragment op ons YouTube kanaal.
1 commando voor je hond per week challenge (14 weken)
Begin elke week met je hond een nieuw commando aan te leren op een moderne, positieve manier.
De hondenschool bij je thuis, wanneer het jou uitkomt.
Wanneer de oefening niet vlekkeloos verloopt…
Zoals altijd bij het trainen van een hond kunnen er hindernissen opduiken. Maar ook dan is er een oplossing.
Soms wordt het probleem aanvankelijk zelfs erger. Het opspringen van de hond neemt toe. Boodschap is om dan niet op te geven. Dit noemen we een ‘uitdoving opstoot’. Het gedrag dat vroeger resultaat had werkt niet meer. Sommige honden denken dan dat ze ‘meer hun best moeten doen’. Maar als je kan volhouden door die fase zal de hond al bij al vrij snel opgeven. Al heb je natuurlijk altijd de klassieke koppige chihuahua. In dat geval moet je nog een graad straffer zijn en langer volhouden dan de hond.
Een ander probleem kan zijn dat de hond enkel opspringt tegen gasten. In dat geval wordt het tijd om de omgeving te manipuleren. Plaats de hond in een andere kamer tot deze voldoende kalmeert. Achter een babyrekje is ook een mogelijkheid bij kleinere honden. Eens kalm, neem je de hond aan de leiband en leer je deze om te gaan zitten net voor je gast. Eens dat onder de knie kan je dezelfde oefening doen zonder leiband.
Voor meer tips en informatie raden we ons gratis YouTube kanaal aan. Ook op onze Facebookpagina kan je veel informatie terugvinden. Ook op Instagram zijn we erg actief.
Al onze online opleidingen kan je hier terugvinden. En we hebben een schat aan gratis blogartikelen en podcasts voor je.