Denk eens na over de manier waarop jouw kat beweegt en speelt. Springt hij rond, crosst hij door het huis of klimt hij graag? Beweging is voor je kat net zo belangrijk als voor jou. Het is van vitaal belang voor zowel hun fysieke als mentale gezondheid. Het voorkomt depressie, vermindert verveling, houdt hen in vorm, leert hen jagen, verbetert hun intelligentie, versterkt de band tussen jou en je kat, en nog veel meer. Dit geldt des te meer als je kat voornamelijk binnenshuis leeft. Katten beginnen te spelen rond de leeftijd van 4 weken, wanneer ze nog kittens zijn. Ze leren veel van spelen, zowel van elkaar als van hun omgeving. Het is dus niet alleen leuk, maar ook een belangrijke leerervaring en een sociale activiteit. Het doel is om je kat dagelijks ongeveer 12 minuten te laten spelen.
Er zijn drie soorten spelen die katten graag doen:
- Sociaal spel: Dit omvat interactie met andere katten, meestal met hun nestgenootjes in het begin, en later ook met mensen met wie ze een sociale groep vormen.
- Objectspel: Hierbij spelen katten met kleine voorwerpen. Dit helpt hen hun jachtvaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren, zodat ze voor zichzelf kunnen zorgen en de wereld om hen heen kunnen verkennen. Ze kunnen met deze voorwerpen gooien, erop bijten, eraan krabben of ze rond dragen.
- Locomotiespel: Een actieve kat is zelfverzekerd en sterk. Spel helpt bij de ontwikkeling en het behoud van spierkracht, coördinatie en flexibiliteit.
Kies het juiste speelgoed voor je kat:
Er is een overvloed aan speelgoed beschikbaar, maar weet je wat jouw kat het leukst vindt? Probeer verschillende soorten speelgoed en kijk welke de favorieten van je kat worden. Je kat zal vaak zelf aangeven welk type speelgoed zijn voorkeur heeft. Sommige katten houden bijvoorbeeld van zakjes met kattengras of valeriaan, terwijl andere gek zijn op balletjes, pluche voorwerpen, hengels, denkpuzzels of speeltjes die bewegen. Zorg ervoor dat het speelgoed veilig is, dat je kat het niet kan inslikken en dat het past bij de interesses van je kat.
Je kunt ook zelf speelgoed en denkspellen maken voor je kat. Bij Toscanzahoeve bieden we workshops aan voor het maken van kattenspeelgoed en denkspellen.
Enriching the environment (het verrijken van de omgeving):
Zorg ervoor dat je kat naar buiten kan kijken of zelfs naar buiten kan gaan als dat veilig is. Als je kat binnenshuis moet blijven, geef hem dan toegang tot een raam of overweeg de bouw van een buitenren. Zorg voor voldoende speelgoed, krabpalen en schuilplaatsen om te spelen en te krabben.
Leuke spelletjes om te spelen:
Er zijn tal van leuke spelletjes die je kunt spelen met je kat. Een pingpongballetje is bijvoorbeeld ideaal omdat het licht is en geen schade toebrengt aan je kat of meubels. Gooi het balletje in een lange gang, in de badkuip of in een kamer zonder tapijt of obstakels. Je kunt je kat ook leren het balletje op te halen en terug te brengen. Een hengel met een prooi eraan bevestigd is ook leuk en kun je vanuit je luie stoel gebruiken. Een snuffelmat of puzzel waar je lekkernijen in verstopt, is ook altijd vermakelijk. Nieuwe dozen of manden die je kat kan verkennen, worden meestal met enthousiasme begroet. Een papieren zak met gaten erin en een balletje zijn ook favorieten bij veel katten. Vergeet niet om speelgoed en speelstijlen af te wisselen en maak tijd vrij in je agenda voor speelsessies met je kat.
Veel plezier samen!