Het tekenseizoen breidt zich stilaan uit. Teken komen vroeger op het jaar voor en blijven langer actief dan vroeger. Vanaf 8 graden worden ze actief.
Teken zijn spinachtige parasieten met 8 poten van 1 mm tot 1cm groot en zijn zwart of bruin(grijs). Ze leven in lage begroeiing in het bos of in het gras. Ze laten zich vallen op mens of dier, bijten zich vast op de huid en zuigen zich vervolgens vol bloed. Teken nestelen zich vaak op kop, oren, nek en poten, maar kunnen zich ook elders op het lichaam vastbijten.
Een tekenbeet vormt meestal een geïrriteerde rode, dikkere plek op de huid of rode kring (erythema migrans). De honden hebben er meestal geen jeuk van, sommige likken er wel aan. Na een dag of 4-5 is de rode verheven plek wel verdwenen. Het grote probleem zit hem eerder in de vele ziekten die teken met zich mee dragen.
Ziekten die teken overbrengen
Ziekte van Lyme of borreliose
1 op de 5 teken is besmet met de Borelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Onderzoek toont aan dat een teek zich reeds 24u moet hebben vast gezogen alvorens hij Lyme kan overdragen. Bloedonderzoek is dus niet altijd sluitend om de ziekte van Lyme op te sporen. Mank lopen door een ontsteking aan de gewrichten is de meest voorkomende klacht. Dit duurt meestal een 4-tal dagen. Verder zijn koorts, verlies van eetlust, uitdroging, sloomheid, niet willen bewegen en gezwollen lymfeklieren de symptomen die je kan zien bij je hond. De klachten volgen kort na de tekenbeet. Contacteer zo snel mogelijk de dierenarts. Wordt er in de eerste week na de tekenbeet gestart met een antibioticakuur van 3 weken is Lyme goed te genezen. Als Lyme te laat ontdekt wordt, kan dit chronisch worden met ernstige aantasting van de nieren en soms zelfs de dood tot gevolg.
Babesiose
3 dagen nadat de teek zich heeft vast gezogen, kan babesiose worden overgedragen. Deze ziekte komt dus gelukkig veel minder vaak voor. Pas na 10-20 dagen treden de eerste symptomen op.
Babesiose nestelt zich in de rode bloedcellen en plant zich daar voort waardoor deze open barsten. Mogelijke symptomen zijn jeuk en irritatie bij de tekenbeet, verdikking of ontsteking van de huid op de plaats waar de teek zat, koorts, bleke of gele slijmvliezen, rood gekleurde urine, braken, slechte eetlust. De hond kan in shock raken en overlijden. Gelukkig sterven niet alle honden met babesiose, echter hebben ze vaak wel levenslang klachten als verhoogde hartslag, een vergrote milt, opgezette lymfeklieren, bloedarmoede, onderhuidse bloedingen, zweren in de mond en/of ademhalingsproblemen.
Erhlichiose
5-20 dagen na besmetting kan erhlichiose optreden. Deze sluipende ziekte infecteert de witte bloedlichaampjes en manifesteert zich meestal in koorts, rillingen, verminderde eetlust, bloedarmoede, depressie, sloomheid. Soms komen ook gezwollen lymfeklieren, pijnlijke spieren en gewrichten (ook nek- en rugpijn), bloedingen, bloed in de urine, oogproblemen, neurologische problemen (epilepsie, moeilijke gang), ademhalings- en hartproblemen voor.
Behandeling zorgt vaak voor een evenwicht tussen ziektekiemen en immuunsysteem. De hond is niet helemaal fit en gezond, maar ook niet echt ziek. De hond kan ook overlijden aan de ziekte. Een goede weerstand is dus belangrijk bij deze ziekte.
Tick borne encephalitis
TBE is een virus dat kan lijden tot meningitis of hersenvliesontsteking. De symptomen zijn verhoging van de lichaamstemperatuur, gedragsveranderingen (angst, apathie, agressie), verminderde eetlust, stijfheid en verminderde proprioceptie. Als de symptomen verdwenen zijn, kan hersenvliesontsteking ontstaan.
Denk eraan dat elke teek ook meerdere ziekteverwekkers met zich mee kan dragen en dus een combinatie van bovenstaande ziekten kan veroorzaken.
Hoe verwijder je teken?
Teken verwijderen, moet je juist doen. Gebruik geen middelen om de teek te verdoven (geen boter, alcohol, ether,ontsmettingsmiddel,…). Juist bij verdoven gaan ze hun maaginhoud weer uitbraken in de huid van het dier. Haal de teek er uit met een goede tekentang zoals een O’tom, tekenkaart, tick key of tekenlasso. De teek wordt zo niet plat gedrukt tijdens het verwijderen. Draai tegen wijzerzin om de teek te verwijderen. Nooit gewoon trekken, je kan de kop van de teek los trekken van het lichaam waardoor de kop in de huid achter blijft. Ontsmet achteraf de plaats waar de teek zat. Controleer steeds na het verwijderen of je de teek volledig mee hebt, kop en 8 poten. Zoniet neem je best contact op met de dierenarts.
Wat kan je doen om teken en de ziekten die ze met zich meebrengen te voorkomen?
- Geef je hond gezonde voeding. Een goede darmflora werkt preventief tegen indringers. Versterk de darmen daarom ook met pre- en probiotica.
- Check je hond na elke wandeling of als hij/zij uit de tuin komt. Ga met een kledingroller (plakrol) over de hond om losse teken te verwijderen voor ze zich kunnen vast bijten.
- Heeft een teek zich toch vast gebeten, haal deze er dan zo snel mogelijk uit, liefst binnen de 24u. Onderzoek toont aan dat de teek ongeveer 24u nodig heeft om zich vast te hechten.
- Preventie dmv fenegriek (een koffielepel per dag onder het voer), bioresonantie hangers, EM kralen, barnsteen, zelfgemaakte of bestaande natuurlijke middelen met essentiële oliën zoals tea tree, trea tree spray, STOP van Musthaves for animals, knoflook (met mate want vanaf 5g per kg lichaamsgewicht is giftig), diathomeeënaarde (voor in de vacht of in het voer).
- Bio resonantie behandelingen is een complementaire therapie.
TIP: natuurlijke supplementen kan je vinden in de online winkel van Toscanzahoeve. Met de code thx5 heb je 5% korting op de producten.
Op onze facebook pagina en youtube kanaal passeren regelmatig nuttige tips. Onze podcast is ook een aanrader.