We weten allemaal dat de training en socialisatie van pups heel belangrijk is. Maar wanneer start je hier nu mee en hoe pak je het aan?
Je start best nmiddellijk
Want de focus van deze periode ligt voor de puppy tussen 8 en 16 weken. Begin op plaatsen waar geen tot weinig andere honden komen. Zo kan jouw puppy aan alles geleidelijk wennen zonder overprikkeling en heb je geen kans dat er bijtincidenten gebeuren met andere honden. Sociaal contact bouwen pups op in een ontspannen omgeving met honden waarmee ze een relatie hebben (bij voorkeur volwassen honden).
Anticipeer op ras specifiek gedrag en begin niet pas als gedrag problematisch wordt. Bijvoorbeeld: trekken aan de lijn, typisch blafgedrag, gevoeligheid voor hoge geluiden, najagen van beweging, ….
Continuïteit in de training
Er hierover zijn er zijn verschillende meningen: kort oefenen en afwisseling vs. herhalingen
Bij kort oefenen met afwisseling wordt er voorbijgegaan aan de werking van geheugen en lange termijn potentiëring.
Voordelen van de herhaling
1. Concentreren op 1 oefening (dit geeft herkenning bij de pup).
= Gewenst gedrag kan dus gemakkelijker beloond worden en ongewenst gedrag kan tussendoor minder kans krijgen om te ontwikkelen.
2. Snellere opbouw per oefening (maar dan wel doorzetten bij dipje!). Herhaal dezelfde training liefst nog dezelfde dag en herhaal de training al snel in een andere omgeving. We starten altijd met een bekende oefening in training.
Opbouw
1. Ritme binnen de trainingssessie is belangrijk!
Herhaal eenzelfde oefening zo vaak als dat de pup alert blijft. Tussen de vijfde en tiende herhaling is er vaak een dipje bij de pup. Blijf doorzetten tot 20, 30 of 40 herhalingen na elkaar van dezelfde oefening, elke herhaling van het gewenst gedrag moet telkens onmiddellijk beloond worden (tip: gebruik de maaltijd van de pup als voerbeloning).
Belangrijk:
– Laat geen tijd tussen 2 herhalingen – onderbreek ‘de andere kant opkijken’, ‘snuffelen’, …
– Probeer loksnoep weg te laten na de vijfde of tiende herhaling.
2. Geleidelijke opbouw in afleiding is ook belangrijk bij pups!
We starten het aanleren van een bepaald gedrag met weinig afleiding om vervolgens dezelfde oefening te herhalen in verschillende afgebakende situaties met afleiding (voorbeelden: op een plek met joggers, een plek met fietsverkeer, een plaats waar katten aanwezig zijn, …)
Let op: we laten de pup vaak iets doen met die afleidingen: ernaar laten kijken, pups erop laten reageren en/of wij gaan erop reageren. Gevolg: kijken is de aanzet tot fixeren, sluipen, achtervolgen, …
Niet kijken naar de afleiding geeft dus rust en controle op latere leeftijd!
Conclusie
Routines aangeleerd tijdens socialisatiefase veranderen nauwelijks op latere leeftijd! Dus de oefeningen worden ook vaste houvast bij moeilijkere situaties.
De nadruk van de training ligt niet zozeer op strikte gehoorzaamheid, maar op gewenst gedrag vertonen in nieuwe omgevingen.
Praktisch
In Toscanzahoeve helpen je we graag om een goede start te maken met je pup. dit kan in kleine groepslessen of in privé training. Alle info op: https://www.toscanzahoeve.be/puppybegeleiding/