Er is momenteel nogal wat discussie gaande omtrent vaccineren, bij honden maar ook bij kinderen. Wat is wijsheid? Volg je de, wellicht commerciële, kant van de dierenarts, of ben je wat overweldigd door alle informatie en van plan nooit meer te vaccineren? Er is een middenweg.
De feiten opgesomd
Vaccinatie is een belangrijke en effectieve methode om je te beschermen tegen zeer besmettelijke en in enkele gevallen dodelijke infectieziekten. Een klein beetje ‘ziekte’ wordt ingespoten zodat het lichaam antistoffen ontwikkelt en klaar is om bij een besmetting de ziekte volledig te bestrijden.
De wetenschap is al jaren het nut van vaccinaties aan het onderzoeken.
Veel (vaak dodelijke) ziekten bij onze huisdieren, zoals hondenziekte en besmettelijke leverziekte, worden voorkomen door vaccinatie. Stoppen we met inenten, is het een kwestie van tijd voordat deze ziekten weer de kop opsteken. Bij onze buurlanden en bij wilde dieren komen deze ziekten nog steeds voor.
Daarnaast draait het niet alleen om de gezondheid van je eigen dier, maar ook om je eigen gezondheid (ziekte van Weil kan overdraagbaar zijn op mensen) en het voorkomen van een epidemie. Als een groot aantal eigenaren stopt met vaccineren wordt het risico op verspreiding aanzienlijk. Omdat bepaalde ziekten nu onder controle en niet zichtbaar zijn, wil niet zeggen dat ze niet meer kunnen uitbreken.
Vaccins bestaan voor de volgende ziekten:
- Hondenziekte
- Besmettelijke leverziekte (hepatitis)
- Parvo
- Leptospirose (o.a. ziekte van Weil, rattenziekte)
- Besmettelijke hondenhoest (vroeger kennelhoest genoemd)
- Hondsdolheid (rabiës)
Vaccinaties kunnen leiden tot bijwerkingen, zoals een ontstekingsreactie op de plaats van injectie of enkele dagen sloomheid bij je dier. Hij of zij kan ook overgevoelig reageren op een bepaalde stof in het vaccin. Studies laten zien dat het aantal dieren met bijwerkingen gering is en dat toepassing van vaccins in het algemeen veilig is. Bijwerkingen mogen dus geen reden zijn om je dier de belangrijke bescherming tegen ernstige ziekten te onthouden. Waar we wel naar kunnen kijken, is de regelmaat van vaccineren.
Waarom niet vaccineren?
Veel vaccins bevatten chemische stoffen zoals Thiomersal. Dit is een kwikverbinding, die nog voorkomt in grootverpakkingen als conserveermiddel. Tevens kunnen formaldehyde, paraffine, aluminium, etc. in een vaccin voorkomen. Deze stoffen kunnen kankerverwekkend zijn en het immuunsysteem en de hersenen van je dier ernstig aantasten.
Recente onderzoeken geven aan dat tussen een heel aantal aandoeningen zoals (voedsel)allergieën, epilepsie, auto-immuunziekten, maagdarmproblemen, en vaccinaties een oorzakelijk verband bestaat. Vooral de cocktail-entingen lijken zeer belastend voor de gezondheid van je dier, omdat het lichaam tegen verschillende virussen moet gaan vechten.
Kirk’s current Veterinary Therapy, 1992: ‘De immuniteit tegen virussen duurt een heel dierenleven lang. Een enting tegen de meeste bacteriële ziekteverwekkers veroorzaakt een immunologisch geheugen, dat vele jaren intact is, zodat het dier een respons kan bieden als het met een ziekteverwekker geconfronteerd wordt.‘
Prof. R. D. Schultz (University of Wisconsin): ‘De aanbeveling om jaarlijks te enten wordt niet door gefundeerde wetenschappelijke studies gesteund. Voor de meeste entstoffen is in de wetenschappelijke literatuur geen publicatie te vinden die de noodzaak voor het jaarlijkse enten bewijst.’
Is er een tussenweg?
De mogelijkheid bestaat gericht te vaccineren. Tegen welke ziekten je je dier het best kunt vaccineren en hoe vaak de vaccinatie herhaald moet worden, is afhankelijk van de werkzaamheid van de vaccins en het risico dat uw hond loopt op een infectie. Denk hierbij aan leeftijd, contact met andere soortgenoten, leefomstandigheden, eerdere vaccinaties, reizen, pensionbezoek, etc.
Jonge dieren moeten meerdere keren gevaccineerd worden, om het afweersysteem goed op te bouwen. Na het eerste levensjaar zijn voor een aantal ziekten (bv hondenziekte en parvo), vaccinaties om de 3 jaar meestal voldoende. Sommige entingen zijn tot 7 jaar werkzaam! Tegen andere infectieziekten, zoals leptospirose (waaronder de ziekte van Weil) moet je de enting jaarlijks herhalen om een goede bescherming hiertegen te houden.
Door middel van een bloedonderzoek wat je dierenarts uit kan voeren, wordt duidelijk hoeveel antistoffen je dier nog heeft tegen bepaalde ziektes. Aan de hand hiervan kan bepaald worden wanneer en tegen welke ziekten gevaccineerd dient te worden.
Zo kun je de schadelijke effecten van vaccineren beperken.
Ondersteuning met homeopatische middelen om de bijwerkingen te verminderen of te voorkomen is een aanrader. Een reinigingskuur met groene leem zorgt ervoor dat lichaamsvreemde stoffen zoals resten van entingen, antibioticakuren etc. verwijderd worden uit het lichaam. Groene leem bevat bovendien veel mineralen. Een reinigingskuur met groene leem in combinatie met de essentiële olie van jeneverbes (zorgt voor de verwijdering van reststoffen van het spijsverteringsproces ) ontdoet bind- en vetweefsel van toxische stoffen. Door je dier, in het voor- en najaar, een reinigingskuur te geven wordt het zelfgenezend vermogen minder belast met bovenstaande reststoffen. Je dier is dan beter in staat om zichzelf vitaal en gezond te houden en ziekten te beperken. Voor advies op maat kun je altijd bij ons of je dierenarts terecht!
Mijn conclusie
De voor- en tegens tegen elkaar afwegend, kom ik uit op een middenweg. Voorkomen is beter dan genezen, maar ik wil mijn dieren niet onnodig volspuiten met chemicaliën zonder bewezen nut. Wij smeren toch ook geen wrattenmiddel op plekken waar niks te zien is, om wratten te voorkomen?
Om de gezondheid van je dier, je omgeving en jezelf te waarborgen is het raadzaam te vaccineren. Hoe vaak je dit doet, kun je laten bepalen door een bloedonderzoek uit te laten voeren bij je dierenarts. Om het lichaam te ondersteunen in dit proces kun je gebruik maken van homeopathie en ontgifting, zodat je dier sneller de bijprodukten verwerkt.
Vragen?
Neem contact met ons op via info@toscanzahoeve.be of tijdens de telefonische permanentie op woensdagavond tussen 19h en 20h30 op telefoonnummer 0032 475 347112. We staan je graag te woord!