Je doet je uiterste best om je hond of kat de beste voeding te geven. Je kiest zorgvuldig een hoogwaardig merk, let op de ingrediënten en zorgt ervoor dat de voeding aansluit bij de behoeften van je dier. Maar toch blijft je huisdier last hebben van klachten zoals jeuk, slecht eten, diarree of een doffe vacht. Wat nu? Het zou kunnen dat je huisdier een voedingsintolerantie heeft.
Een voedingsintolerantie is een reactie van het lichaam op bepaalde ingrediënten in het voedsel, zonder dat het immuunsysteem hierbij betrokken is. Dit is anders dan een voedselallergie, waarbij het immuunsysteem reageert op een bestanddeel zoals een eiwit.
Bij een intolerantie kan het lichaam moeite hebben met het verteren van een bepaald ingrediënt of reageert het gevoelig op een stof die in het voer zit. Dit kan leiden tot ongemak en gezondheidsklachten.
Honden en katten met een voedingsintolerantie kunnen diverse symptomen vertonen. De meest voorkomende zijn:
- Huidklachten: Jeuk, roodheid, huiduitslag, haaruitval of hotspots.
- Spijsverteringsproblemen: Diarree, braken, een opgeblazen gevoel, winderigheid of verstopping.
- Vachtproblemen: Een doffe of vettige vacht, schilfers.
- Algemeen ongemak: Lethargie, minder eetlust of juist veel eten zonder aankomen.
Hoewel deze klachten ook door andere oorzaken kunnen worden veroorzaakt, is voeding een veelvoorkomende boosdoener.
Waarom kunnen intoleranties optreden, zelfs bij goede voeding?
Zelfs als je de beste voeding kiest voor je huisdier, kunnen intoleranties optreden. Dit kan te maken hebben met:
- Specifieke ingrediënten: Je huisdier kan gevoelig zijn voor een veelgebruikt ingrediënt zoals kip, rund, granen of soja.
- Cumulatieve blootstelling: Soms ontwikkelen intoleranties zich over tijd, vooral als een dier jarenlang dezelfde voeding krijgt.
- Verborgen toevoegingen: Zelfs in hoogwaardige voeding kunnen stoffen zitten zoals conserveermiddelen, smaakstoffen of vulmiddelen die gevoeligheid veroorzaken.
- Individuele gevoeligheid: Elk dier is uniek en kan anders reageren op bepaalde stoffen.
Als je vermoedt dat je huisdier een voedingsintolerantie heeft, kan een voedingstest de oplossing bieden.
Hoe werkt het?
- Analyse van klachten: We bespreken de klachten van je dier en nemen de huidige voeding onder de loep.
- Testprocedure: Afhankelijk van de klachten en het type voeding kunnen we testen (bioresonatietest) welke ingrediënten het beste vermeden kunnen worden.
- Advies op maat: Op basis van de resultaten stellen we een voedingsplan samen dat volledig is afgestemd op de behoeften van je hond of kat.
Met deze aanpak kun je precies ontdekken welke voeding wél goed werkt voor je dier en wordt het veel makkelijker om klachten te voorkomen.
Wat kan Je zelf doen?
Terwijl je wacht op de resultaten van een voedingstest of als je alvast stappen wilt zetten, kun je het volgende proberen:
- Eliminatiedieet: Geef je huisdier een voeding met slechts één eiwitbron en één koolhydraatbron. Dit helpt om mogelijke triggers te identificeren.
- Vermijd snacks en tafelrestjes: Soms kunnen zelfs kleine hoeveelheden van een bepaald ingrediënt klachten veroorzaken.
Als je hulp nodig hebt
Sommige honden en katten hebben speciale dieetbehoeften, zoals dieren met allergieën, overgewicht, of medische aandoeningen. In zulke gevallen is het belangrijk om advies in te winnen bij een specialist.
Heb je bijvoorbeeld een hond die last heeft van jeuk of een kat die moeite heeft met het verteren van bepaalde voedingsmiddelen? Lees ons e-book over voeding . Wij bieden ook persoonlijk voedingsadvies aan om je te helpen het beste dieet voor je dier te kiezen.
Voedingsconsult boeken bij Inge Pauwels
Plan een afspraak om een op maat gemaakt voedingsadvies te ontvangen voor jouw hond of kat. Je kunt eenvoudig online boeken via: https://www.supersaas.be/schedule/Toscanzahoeve/Hond__Kat_-_Voedingsadvies.
📞 Telefoon: 0475/347112
📧 E-mail: info@toscanzahoeve.be
📍 Locatie: Milisstichel 3, 3201 Langdorp
Word een expert: zelf leren en experimenteren
Wil je meer leren over gezonde voeding en zelf voor je huisdier koken? Neem dan deel aan onze leuke Voedingschallenge voor honden: https://www.toscanzahoeve.be/winkel/challenge-voeding-hond/.
En volg een webinar over een specifiek voedingsthema, wanneer het je past:
– Voeding en gedrag bij katten en honden (webinargeek.com)
– Kruiden, zaden en groenten als voeding en ondersteuning voor (webinargeek.com)
– Kort webinar: gezonde darmen bij katten en honden (webinargeek.com)
– Gezonde (natuur) voeding voor kat en hond (webinargeek.com)
– On demand: Voeding volgens Oosterse zienswijzen (webinargeek.com)
– Darmen en link met darmen en hersenen (webinargeek.com)
– Basis orthomoleculaire en westerse voedingsleer (webinargeek.com)
– Etiketten lezen bij voeding en voedingssuppletie (on demand) (webinargeek.com)
– Wetenschappelijke benadering van honden- en kattenvoeding. (webinargeek.com)
Of wil je een echte expert worden op het gebied van dierenvoeding? Volg dan onze professionele en gecertificeerde beroepsopleiding voedingsconsulent bij Toscanzahoeve, en word een Orthomoleculair voedingsconsulent voor kat en hond: Opleiding Orthomoleculair voedingsconsulent® voor kat en hond • Toscanzahoeve
Of volg alle modules rond voeding: https://www.toscanzahoeve.be/winkel/traject-voeding-hond/