Tijdens het speuren maken zowel jij als de hond vaak snelle bewegingen. Daarenboven màg je hond trekken tijdens het speuren. Zo ontstaat er natuurlijk spanning op de lijn en dus ook druk op het tuigje. Het is van belang dat deze druk gelijkmatig verdeeld wordt over het lichaam van de hond. Daarom is het noodzakelijk om een juiste harnas te gebruiken, rekening houdend met de lichaamsbouw van elke hond.
Kies daarom altijd een tuigje/harnas:
- Met veel steun: vooral de borstregio moet goed ondersteund worden. De borstband mag zeker niet te hoog bij de keel zitten. Maar ook niet te laag, anders kunnen de schouders niet vrij bewegen. Bij speuren met klim- en klauterwerk is het ook belangrijk om een tuigje te hebben die voldoende steun geeft onder de buik, vooral als je de hond moet optillen bij het klimmen.
- Verstelbaar: een goed tuigje moet aansluiten bij de lichaamsbouw van je hond. Hoe meer verstelmogelijkheden op verschillende plaatsen, hoe beter de pasvorm.
Een tuigje moet redelijk nauwsluitend rond het lichaam zitten zodanig dat je 2 a 3 vingers gemakkelijk ertussen kunt steken. Tuigjes die te strak zitten gaan irriteren en zorgen voor te weinig bewegingsvrijheid.
- De ring waar de lijn aan vastklikt, zit altijd op de rug van de hond. Dus geen tuigje met een ring op de borst gebruiken! Dat is een belemmering, en die dien je te vermijden tijdens het speuren.
- Het materiaal moet prettig aanvoelen en mag niet schuren. Leer is duur en vraagt wat onderhoud, maar is ook duurzaam. Nylon is zachter en licht. Een tuigje dat gevoerd is met fleece kan voor de hond ook heel comfortabel zijn. Kies ook een tuigje dat stevig aanvoelt om losschieten te voorkomen.
- Te voorkant van het tuigje is best in de vorm van een Y. Dit zorgt ervoor dat de schouders genoeg bewegingsvrijheid hebben, iets wat echt nodig is tijdens het speuren.
- Gebruiksgemak: het aan- en uittrekken moet logisch zijn en makkelijk gaan.
- Brede banden: hoe breder, hoe meer steun en hoe minder kans op snijden. Maar opgelet, te breed kan ook irritatie geven (bv. onder oksels). Let ook op bij te dichte tuigjes. Deze kunnen ervoor zorgen dat de hond het te warm krijgt. Je wilt liever niet dat de hond tijdens het speuren constant moet hijgen om zijn temperatuur te regelen.
TIP: Als het een eerste tuigje is, is het aan te raden om je hond eraan te laten wennen. Leer hem dat een tuigje staat voor plezier. Je kan er altijd iets lekkers bij geven. Veel honden hebben snel door wat hun speurtuigje is en worden al op voorhand enthousiast bij het zien van hun ‘uniform’ omdat ze weten wat voor leuks hen te wachten staat!
Tot slot is het belangrijk om je speurtuigje te onderscheiden van je alledaagse wandeltuigje. Dit omdat de hond mag trekken tijdens het speur, en hij zal dit linken aan het tuigje. Gebruik je je alledaagse tuigje tijdens het speuren, zal je merken dat je hond mogelijks gaat trekken aan de lijn op wandeling. Maakt het verschil voor hem/haar duidelijk en zorg voor een tuigje voor beide activiteiten.
TIP: dit geldt ook voor de canicrossers onder ons! Tijdens canicross moet de hond trekken. Zorg ook hier voor het geschikte harnas.
Heb je vragen over een tuigje of hulp nodig bij het kiezen van een juist model? Contacteer ons of bekijk dan zeker het filmpje hieronder. Meer leuke filmpjes trouwens op ons youtube kanaal.
Koop je graag zo’n harnas aan, ga dan naar Amazon.de en kies jou ideale tuigje uit!