Het is geen probleem om af en toe wat fruit of noten aan je hond of kat te geven. Hoewel katten er meestal niet zo dol op zijn, zijn veel honden er dol op. Er zijn echter enkele overwegingen met betrekking tot de spijsvertering.
1. Watermeloen
Watermeloen, met zijn sappige en zoete vruchtvlees dat in verschillende kleuren kan voorkomen, bevat meestal pitten. Watermeloen bestaat voor 92% uit water en kan een leuke manier zijn om wat extra vocht aan je kat of hond te geven. Ze vinden het vaak heerlijk. Bovendien is het rijk aan vitamine A, vitamine B6, vitamine C en magnesium. Het is echter belangrijk om alleen het vruchtvlees te geven en niet de schil of de zaadjes, omdat deze spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Zorg er ook voor dat je kleine stukjes geeft om verstikking te voorkomen.
2. Bananen
Honden waarderen vaak de textuur en smaak van bananen. Bananen bevatten vitamine B6, eiwitten, vezels, vitamine C, magnesium en koper. Ze dienen ook als bouwsteen voor de productie van serotonine, het gelukshormoon. Geef je hond echter alleen de banaan en niet de schil, aangezien de schil verstikkingsgevaar kan opleveren. Overmatige consumptie van bananen moet worden vermeden vanwege het suikergehalte en het risico op obstipatie. Vermijd ook bewerkte bananenproducten, omdat deze vaak te veel suiker bevatten of de kunstmatige zoetstof Xylitol, die giftig is voor katten en honden.
3. Pinda’s en pindasaus/kaas
Pinda’s bevatten soms verborgen schimmels die de spijsvertering van honden kunnen verstoren. Het is beter om te kiezen voor andere noten, zoals Braziliaanse noten, die rijk zijn aan selenium. Echter, overdrijf niet met noten, want te veel is niet gezond. Sommige honden kunnen ook intolerant zijn voor noten, dus het is belangrijk om dit te laten testen met een bioresonantietest. Veel eigenaren geven pindasaus of pindakaas als trainingssnack of in denkspelletjes voor hun honden. Let op dat deze producten niet te veel suiker bevatten en vooral geen kunstmatige zoetstof Xylitol, die zeer giftig is voor katten en honden en leverfalen kan veroorzaken.
4. Druiven of rozijnen (gedroogde druiven)
Druiven en rozijnen zijn giftig voor honden. Bij katten is dit niet zeker, maar het wordt toch afgeraden. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs een kleine hoeveelheid druiven (10 tot 12 druiven) giftig kan zijn voor een hond van 9 kilo. Rozijnen zijn nog geconcentreerder dan druiven, dus zelfs kleinere hoeveelheden zijn gevaarlijk voor honden. Tekenen van vergiftiging door druiven of rozijnen kunnen binnen enkele uren tot 24 tot 48 uur na consumptie optreden en omvatten veel drinken, diarree, gebrek aan eetlust, braken, buikpijn en frequent urineren. In ernstige gevallen kan dit leiden tot acuut nierfalen, dus raadpleeg onmiddellijk een dierenarts als dit gebeurt.
Wil je meer weten over fruit, groenten en voeding voor je hond of kat?
Boek een voedingsconsult op maat. Ga onze challenge aan of lees onze blogs met tal van gratis info.