In knack van 13 aug stond een artikel van Erik Raspoet over dit onderwerp.
Niets nieuws
Deze journalist is gespecialiseerd in de actualiteit, maar holt met zijn artikel over dierenfluisteren en Bachbloesemtherapie achter de feiten aan. Dit is namelijk niet nieuw meer. Ikzelf ben al meer dan 11 jaar werkzaam in de branche en na bijvoorbeeld Martin Gaus en Cesar Milan is iedereen wel mee met de theorie en de inhoud van een hondengedragstherapeut.
Bovendien gekscheert hij met verschillende begrippen, die ik vermoed, nooit nader onderzocht werden door hem. Hij geeft hierin, naar ik vermoed, louter zijn eigen mening weer. ‘Gestaafd’ met wat uitspraken van derden.
Verklaring van de gebruikte begrippen
Een dierengedragstherapeut is geen dierentrainer, ook geen dierenfluisteraar, geen dierengedragskeurmeester en geen dierenpsychologe. Dit zijn allemaal verschillende beroepen met des gevolge verschillende specialisaties, studies en competenties. Helaas zijn geen van deze beroepen voorlopig erkend. Er daar wringt het schoentje. Iedereen kan, met of zonder opleiding, zich een desbetreffende titel aanmeten. Internationaal hebben we beroepsverenigingen (In Nederland Alpha en in België APBCT) met strenge criteria en onderhandelingen met overheden om hier in de toekomst verandering in te brengen. Bovendien hebben we wel internationaal (door de overheid) erkende beroepsopleidingen. Hier kunnen mensen het beroep in de hondenbranche onder de knie krijgen en in de toekomst zich onderscheiden van de wanne-be’s. Welke ik deels verantwoordelijk acht voor het onderuit halen van mijn beroep door o.a. de media. Bachbloesmens, kruiden enz… waarover hij het verder heeft, zijn complementaire therapieën en kunnen door iedereen, bij mens en dier, ingezet worden, als alle betrokken partijen dit een meerwaarde vinden. Dit is geen standaard onderdeel van training of gedragstherapie. Spiegelneuronen is dan weer een mogelijk meer wetenschappelijke benadering van mijn theorie over dierenspiegel®.
Gamma wetenschap
Dierengedrag, lichaamstaal en emoties is echter een Gamma wetenschap (vroeger alpha) en bijgevolg geen exacte wetenschap zoals bijvoorbeeld wiskunde. Er dient nog heel veel onderzocht te worden en het onderwerp ‘dier’ heeft natuurlijk in de wetenschap een ondergeschikte rang op het onderzoek naar ‘mens’. Bijgevolg kan het zijn dat er bepaalde dingen NU nog niet bewezen zijn volgens bepaalde personen maar dat dat zeker niet uitgesloten moet worden, omdat het tegendeel ook nog niet bewezen is.
Wikipedia: “Met gammawetenschappen bedoelt men in Nederland en Vlaanderen de wetenschappen die zich met maatschappij en gedrag bezighouden: onder andere sociologie, antropologie, economie, rechten, politicologie, psychologie en communicatiewetenschap. Zij nemen dus een tussenpositie in tussen alfa– en bètawetenschappen.”
Excuses aan de kattenvrienden
Ik wens ook tegen de kattenliefhebbers te zeggen dat ik vind dat psycholoog Tom Beckers ongelijk heeft met zijn uitspraak dat “katten absoluut niet geïnteresseerd zijn in de mens; die willen alleen maar eten en drinken”…. Wie een kat heeft weet wel beter…
Regeling nodig
Naar mijn bescheiden, maar desalniettemin niet te onderschatten mening, hebben we er allemaal baat bij een goede regeling en wetgeving rond ‘dierenfluisteraars, dierengedragstherapeuten en dierentrainers’. Ikzelf zal hier in ieder geval voor blijven pleiten en mezelf hier blijvend voor inzetten.