Een gezond gebit is een teken van een gezonde hond. Je hond gezond houden betekent dat je ook zijn mondhygiëne goed verzorgt. Je hond zijn tanden goed in de gaten houden geeft ook op latere leeftijd minder kans op mondziekten en andere problemen. Hieronder geven we vijf tips waar je alvast aan de slag mee kan gaan.
Tip 1: Het gebit van je hond moet je Poetsen poetsen poetsen!
Het klinkt misschien wat gek, maar je hond zijn tanden poetsen is heel belangrijk. Het is niet nodig om dagelijks te poetsen, maar enkele keren per week is toch aangeraden. Puppy’s kunnen hier van kleins af aan kennis mee maken en voor je het weet kan je heel het gebit controleren terwijl ze het nog leuk vinden ook.
Zoals bij elke training is ook hier doseren de sleutel. Verwacht niet dat je hond het onmiddellijk leuk vindt om een tandenborstel in zijn mond geduwd te krijgen te krijgen. Bouw het tanden poetsen rustig op tot je het allebei een toffe activiteit vindt.
Dagindeling voor het poetsen:
Dag 1: laat je pup aan de tandenborstel snuffelen en beloon hem daarbij;
Dag 2: raak de hond zijn neus en/of mond aan met de tandenborstel en beloon hem weer uitvoerig;
Dag 3: breng de tandenborstel tegen de tanden van de hond en beloon hem met je stem – benoem ook wat je doet met bv. ‘tanden poetsen’ of ‘tandjes’. Zo kan je later een echt commando geven aan je hond;
Dag 4: maak draaiende bewegingen met de tandenborstel in de mond van je hond en beloon hem met je stem;
Dag 5: je kan nu echt gaan poetsen. Bouw dit nog wel op in tijd en begin met enkele seconden. Stop altijd als het goed gaat en forceer de hond niet.
Bij deze training kan je best mee op de grond gaan zitten, bij je hond. Zorg er in elk geval voor dat je nooit over de hond gaat hangen en dat je stopt met oefenen als hij, of jij, gefrustreerd geraakt.
Natuurlijk kan je ook tandpasta gebruiken om de klus nog iets leuker te maken. Gebruik nooit tandpasta voor mensen – daar zit fluor in, wat echt niet gezond is voor honden – maar koop speciale pasta voor honden.
Kies ook zeker de juiste tandenborstel. Als een gewone hondentandenborstel niet goed werkt voor je hond, kan je een exemplaar kiezen dat je over je vinger kan schuiven. Vaak vinden honden dat aangenamer en werkt dat ook voor het baasje een stuk makkelijker.
Als het echt niet lukt om je hond gewend te laten worden aan een tandenborstel, kan je ook tandenpoetsdoekjes gebruiken. Met deze doekjes geraak je minder goed in alle hoekjes, maar het zeker een waardevol alternatief.
Tip 2: Spelen maar
In de handel zijn heel wat speeltjes te koop die ervoor zorgen dat het gebit van de hond goed onderhouden blijft. Door erop te kauwen en ermee te spelen wordt de tandplak verwijderd. Het is wel belangrijk om je hond goed in het oog te houden en hem niet alleen te laten op het moment dat hij met kauwspeeltjes aan het spelen is.
Tip 3: Kies de juiste voeding
Bepaalde voeding is zo ontwikkeld dat het de vorming van tandplak en tandsteen voorkomt. De vorm, de textuur en de samenstelling zijn zo ontworpen dat het een goede mondhygiëne ondersteunt. Bovendien is het een goed idee om je hond regelmatig een kauwsnack te geven. Rauwe botten, botjes van kameelkophuid of hertengewei zijn goede natuurlijke tandenpoetsers.
Let er wel op dat je nooit gekookte of diepgevroren botten geeft; die kunnen splinteren en kunnen dus heel gevaarlijk zijn voor je hond. Geef ook niet alle botten zomaar aan je hond. Let op de grootte en de vorm en blijf weg van varkens-en gevogeltebotten. Tijdens het kauwen maakt je hond ook endorfines aan die ook het gelukshormoon worden genoemd. Daar wordt je hond gelukkig van; een echte win-win dus.
Meer weten over gezonde voeding voor je hond? Dan bevat dit webinar een schat aan informatie. We organiseren ook regelmatig ‘live’ workshops en activiteiten rond voeding in Toscanzahoeve. Bekijk daarvoor zeker onze agenda en hou onze facebook pagina in het oog.
Tip 4: Herken een gezond gebit en mond bij je hond
Hoe dan ook is het van belang om de mond van je hond regelmatig te controleren. Vertoont hij een van volgende signalen of gedragingen, ga dan onmiddellijk naar je dierenarts:
- Verkleurde aanslag op de tanden;
- Tandvlees dat een andere kleur heeft dan roze;
- Minder of niet meer eten;
- Kauwen aan één kant;
- Bloederig speeksel;
- Stinkende adem;
Tip 5: Controle door je dierenarts
Het is een slim plan om het gebit van je hond jaarlijks door de dierenarts te laten controleren. Meestal wordt zo’n controle gecombineerd met de nodige vaccinaties. Door dit regelmatig te doen, kunnen gebitsproblemen in een vroeg stadium worden ontdekt en nog worden behandeld.
Het gebit is essentieel voor de opname van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Het is dan ook logisch dat een gezond gebit noodzakelijk is voor de groei en ontwikkeling van onze honden. Bovendien kunnen gebitsproblemen heel erg pijnlijk zijn en al lang latent aanwezig zijn voor we ze ontdekken. Overleg met je dierenarts over wat de beste strategie is om het gebit van jouw hond goed in de gaten te houden.
Wil je een handig verkort overzicht van deze tips in PDF formaat om thuis af te printen en op te hangen? Dat kan je hier downloaden.