Dr. Edward Bach, de uitvinder van Bachbloesems, leefde van 1886 tot 1936.
Hij bekeek zijn patiënten als geheel en niet als ziektegeval (holistisch). Hij vond persoonlijkheid, emotie en psyche even belangrijk als de ziektesymptomen van de patiënt. Hij had spirituele kennis en kennis in de natuur.
Bach bloesemremedies zijn gemaakt van aftreksels van bloemen, planten of struiken en geconserveerd met brandy. Enkel de remedie ‘rock water’ is een uitzondering. Er zijn 38 enkelvoudige remedie en één samengestelde.
Bach ging ervan uit dat elke emotie een tegengestelde emotie heeft. Het individu is gezond als deze tegengestelden in balans zijn.
Hij volgde hierin Hahnemann en zijn homeopathie maar was ervan overtuigd dat de natuur een eenvoudiger en zuiverder geneesmiddel kon bieden, niet uit bacteriën, maar uit planten vervaardigd.
Een homeopatisch middel zet het lichaam aan tot zelfgenezing. Bachbloesems gaan verstoorde emoties weer in balans brengen. Bachbloesem onderdrukt niets en voegt niets toe aan het gedrag of de emotie. Een verkeerde bloesemremedie word niet opgenomen.
Beiden kunnen perfect gecombineerd worden.
Bekend is dat Bachbloesems ingezet worden bij mensen, maar het kan ook perfect gebruikt worden voor dieren!
Bachbloesems hebben met energie te maken en werken vooral op het herstel van de balans, het innerlijk evenwicht. Je hebt uiterste van emoties en Bachbloesems gaat je karakter niet veranderen maar gaat meer balans brengen. Het is belangrijk dat je de juiste Bachbloesems kan vinden voor de hond. Hiervoor raadpleeg je best een specialist in Bachbloesems. Deze persoon gaat drie tot zeven bachbloesems combineren. Meestal voor een periode van vier weken. Het kan ook om een acute ondersteuning van een paar uur of een paar dagen gaan. Als je nadat het flesje leeg is, binnen een paar dagen een terugval ziet, geef je opnieuw een flesje en kan je eventueel de ondersteuning bijsturen. Meestal is de dosering vier keer per dag vier druppels rechtstreeks in de mond of twee druppels in de drinkbak of 6 tot 10 druppels in een luchtverdamper op de plaats waar de dier slaapt, of extra verstuiven op de vacht, op het kussen, …
Vaak worden Bachbloesems ook aan de eigenaar gegevens. Het is belangrijk bij een probleem van uw hond, om uw eigen gedrag eens te bekijken. Heeft uw dier bijvoorbeeld verlatingsangst kan het zijn dat u chicory nodig hebt omdat u door uw gedrag het dier een emotionele afhankelijkheid geeft en dat indien u beter zou los kunnen laten, uw dier ook geen verlatingsangst meer heeft. Dan spreken we over dierenspiegel. De band tussen de mens en zijn dier.
Indeling van de Bachbloesems in categorieën:
- angst
- eenzaamheid
- moedeloosheid en wanhoop
- onvoldoende interesse in het nu
- onzekerheid
- overbezorgdheid voor het welzijn van anderen
- overgevoelig voor invloeden en ideeën
Bachbloesems kunnen preventief gegeven worden tegen stress situaties. Bijvoorbeeld een verhuis, een wedstrijd of een show, een verblijf in het pension, enzovoort. En ook bij grote krachtinspanningen zoals een bevalling.
Naast emotionele disbalans zoals angst, agressie, hyperactiviteit, ;… kunnen Bachbloesems ook bij lichamelijke symptomen kunnen ze ingezet worden; slapheid, depressie, likken, aandachttrekkerij, huidproblemen, reiniging na ziekte, operatie en antibiotica kuur, enzovoort.
Opgelost door Bachbloesem
Bachbloesems worden heel veel gebruikt in asielen. Ter ondersteuning van de trauma, het alleen zijn, de agressie en de angst. . Vaak is een paar dagen Bachbloesem voldoende om een dier door een angstfase te helpen. Mimulus en aspen zijn hierbij veel voorkomend.
Een hyperactieve en blaffende westi werd geholpen door 4 weken impatiens in te nemen. En een afstandelijke newfoundlander bloeide open door 2 weken water violet in te nemen. Hond hond agressie wordt vaak afgezwakt door beech, vine en vervain. Dat was ook het geval bij Baloe een kruising na 2 weken.
Combinatie Bachbloesem
Vaak wordt de Bach methode gecombineerd met etherische oliën, kruiden, massage of gedrag. Dit naar gelang het dier en zijn baasje. Impatiens, een Bachbloesem voor ongeduld kan perfect gecombineerd worden met bergkristal, die je in balans brengt en etherische olie lavendel. Vaak is het ook een aanrader om de beweging en de voeding van het dier aan te passen.
EHBO en Bachbloesems
Wanneer de hond zich leeggezogen, te moe, zonder kracht, uitgeput,… voelt, moreel of fysiek. Gebruiken we olive. Het dagelijks leven en de dagelijkse dingen is te zwaar om te doen en te hebben er geen plezier meer in. Ze slapen veel en eten weinig. Vaak ontstaat deze emotie na een ziekte, verblijf in het pension, na een bevalling, … Olive zou in alle ehbo kastjes aanwezig moeten zijn, naast rescue en crab apple.
De rescue remedie is een combinatie van 5 bloesems met rock rose, star of Bethlehem, clemantis, cherry plum en impatiens. Deze bestaat in druppelvorm, spray en zalf en wordt toegediend bij honden als ze een schokkende gebeurtenis meemaken en angstig, nerveus wordt, bezwijkt enz… het wordt ook preventief gebruikt voor een operatie, een wedstrijd enz… Rescue remedie; clemantis voor herstel, flauwvallen en helderheid , cherry plum voor zelfbeheersing, impatiens voor overspanning, ongeduld en energie , star of bethlehem voor shock en vitaliteit, rock rose voor paniek en moed. Het is een goede remedie die ook preventief kan gebruikt worden in de drukke periode van het einde van het jaar, de reis naar de skioord of het verblijf in het pension.
Honden die zich onrein voelen, (lichamelijk) geïrriteerd zijn en zich vast pinnen op details of geobsedeerd zijn, kunnen geholpen worden met crab apple. Het wordt ook vaak gebruikt na een antibiotica kuur, ,na een verdoving van een operatie, na een zware ziekte, bij roos op de huid, het likken op één plaats, enz… het is een Bachbloesem die lichaam en geest aanzet tot reiniging en het wordt zowel inwendig als uitwendig toegepast.
Vooroordelen?
In onze maatschappij hebben veel mensen vooroordelen tov dingen die ze niet kennen of begrijpen. Bachbloesems kan voor veel mensen er één van zijn. De werking is niet ‘wetenschappelijk bewezen’ maar het resultaat is er elke dag, bij de mensen thuis. Of het nu enkel de Bachbloesem is of de combinatie van het geloof en de daarbij horende gedragsverandering laat ik in het midden. Het is wel zo dat mensen kunnen doen alsof iets helpt of niet helpt, maar bij dieren zie je gewoon een verandering of niet. Er is dan geen twijfel mogelijk.
Helaas helpen Bachbloesems niet voor alle dieren en moet soms de keuze van de bloesems worden bijgestuurd of zelf een andere methode kiezen dan Bachbloesems, maar baat het niet dan schaad het niet. Bachbloesems hebben namelijk geen bijwerkingen en als het niet nodig is wordt het niet door het lichaam opgenomen. Het is bijgevolg ook geschikt voor kleine pups, kittens enz…
Meer info op https://www.toscanzahoeve.be/kruiden-bachbloesems-dieren/
Heeft u ervaring met Bachbloesems of ander kruiden? laat het ons zeker weten en schrijf je commentaar hieronder.