Voeding kan een invloed hebben op onze emoties en gedrag. Ook bij dieren. Je bent namelijk wat je eet of je eet wat je bent…
Ik ben een voorstander van natuurvoeding bij dieren. Natuurvoeding is voeding die het dichtst aanleunt bij de natuurlijke prooi of voeding van de dieren. Vaak is het diepvriesvoer.
Achteraan dit artikel vind je een overzicht van merken
Het is heel belangrijk om voor elk dier afzonderlijk te bekijken wat zijn natuurlijke voeding of prooi is en hiermee rekening te houden. Als we dat niet doen krijgt het dier medische problemen, allergische reacties en gedragsproblemen.
Kippen bijvoorbeeld hebben granen nodig terwijl honden maar heel beperkt granen kunnen verteren. Katten en honden hebben vlees nodig terwijl konijnen en koeien vegetarisch zijn. Als we problemen willen voorkomen is het best deze natuurlijke gang van zaken te respecteren. Een kat of hond kan je vegetarisch maken, maar dit op lange termijn ongezond.
Studies bij kinderen hebben aangetoond dat een teveel aan kleurstoffen, suikers en bewaarmiddelen in voeding en drank zwaarlijvigheid, allergiën en hyperactiviteit kunnen veroorzaken. Dit is ook zo bij honden.
Verder is het zo dat de natuurlijke vitaminen, bacteriën en andere belangrijke stoffen “gedood” worden, bij verhitting van het voer, om het tot een brok te kunnen smelten. De zaken die achteraf worden bijgevoegd zijn kunstmatig, en vaak moeilijker door het lichaam op te nemen of vaak wordt er een allergische reactie op gedaan.
Vroeger aten honden en katten van de tafel mee en daarnaast gingen ze jagen op voornamelijk ongedierte.
In de jaren dertig is er een complete brok ontwikkeld. Dat gemak van een brok geven werd een gewoonte.
De laatste jaren is er een tendens om kritisch te kijken naar dat voer.
Katten en honden zijn carnivoren. Het gebit en maagdarmkanaal is nog steeds hetzelfde als bij de wolven en wilde katachtigen. Ze hebben een schaargebit met scherpe kiezen dat gemaakt is om het vlees af te scheuren en harde botten te kraken. Ze kunnen geen zijwaartse bewegingen maken en kunnen dus niet kauwen. Daarnaast hebben ze een kort maagdarmstelsel, omdat vlees snel verteert.
De informatie op de verpakking van dierenvoeding laat vaak te wensen over. Het betreft vaak percentages en daar zijn we niet veel mee. Het is echter wel belangrijk om de kwaliteit van het voer te controleren; je kan dit doen aan de uiterlijke kenmerken van de hond zoals bijvoorbeeld vacht, tanden, … en de ontlasting.
Wat hoort er in het voer te zitten?
Eiwitten zijn belangrijk. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en die zijn van levensbelang voor een hond. Mensen denken dat 20% eiwit beter is dan 15% maar het is de kwaliteit van de eiwitten die het verschil maakt. Je kan eiwitten halen uit vlees maar ook uit pluimen. De hond heeft minder eiwitten nodig als die kwalitatiever zijn. De eiwitten van vlees zijn het beste van kwaliteit.
Voor het darmkanaal en de spijsvertering zijn volwaardige ruwe vezels van belang. Die horen ook in de voeding te zitten.
Honden en katten zijn voornamelijk carnivoren of vleeseters en ze verwerken de hele prooi. Ook pels, maaginhoud, organen enzovoort…
Rood vlees maakt dus niet agressief. Het is noodzaak voor een gezonde voeding. Het fabeltje komt er doordat het gedragsprobleem van baknijd kan ontstaan bij het geven van zoiets lekkers als puur vlees.
Wanneer een fabrikant van hondenvoeding een goedkoop voer produceert zal hij goedkope en dus minder goede grondstoffen gebruiken en vaak geur-, kleur- en smaakstof moeten toevoegen om dingen te compenseren.
De antioxidanten of bewaarmiddelen worden onder een E nummer op de verpakking vermeld, goedgekeurd door de Europese unie. Dit is echter chemisch en nooit goed voor de hond. Natuurlijke bewaarmiddelen zoals vitamine C en E en rozemarijn zijn dat wel. Vaak staat er ook ‘geen conserveringsmiddelen en antioxidanten aan het voer toegevoegd’. Dat wil niet zeggen dat ze er niet inzitten! De fabrikant doet het niet maar de leverancier wel, dus dat is misleidend.
Brokken en blikvoer zijn afgestemd op de ‘gemiddelde hond of kat’. Maar de voedingsbehoeften verschillen van dier tot dier en van situatie tot situatie. Een rustige werkhond heeft een verschillend energieverbruik dan een rustige huishond.
Wij mensen krijgen te horen om veel vers te eten, waarom onze dieren dan niet?
70 % van de huidklachten kunnen opgelost worden door het dier op vers vleesvoer te zetten.
Honden hebben ook essentiële vetzuren (EFA) nodig, om de celmembranen tot stand te brengen. Ze spelen een rol bij de huid en de vacht, bij de nierfunctie en bij de voortplanting. Het belangrijkste essentiële vetzuur voor honden is linolzuur, wat hoofdzakelijk in plantenoliën voorkomt.
Honden moeten ook voldoende proteïnen en aminozuren in hun voeding krijgen. Vooral gebrek aan de aminozuren tyrosine, tryptofaan en cystine heeft een invloed op de vorming van huid- en haarpigment. Dit tekort ontstaat voornamelijk als de hond te veel of enkel granen krijgt.
Belangrijk zijn ook de vitamines. Vaak zien we een tekort aan vitamine A en biotine. Dit wordt meestal veroorzaakt door vetarme kost op basis van mager rood vlees of door kwalitatief inferieur en slecht opgeslagen droogvoer.
Mineralen zijn ook nodig. Een tekort aan mineralen kan liggen aan een te laag gehalte in de voeding van mineralen of aan mineraalantagonisten (die de opname van mineralen verhinderen).
Slechts het voederdeel in droge stof bevat voedingswaarde, niet de hoeveelheid vocht.
Wat zit er in brokken?
Granen vormen meestal het hoofdbestanddeel, maar het dier kan ze eigenlijk niet verteren, dus moet het verteerbaar gemaakt worden. Dit kan door het graanmeel tegen hoge temperatuur mee tussen de rest te persen. Honden en katten eten van nature zo goed als geen koolhydraten, ze worden er dik van en kunnen suikerziekte krijgen. Ze zijn dus eigenlijk niets met graan. Ook hebben meer en meer honden een allergie voor meelmijt.
Het vlees dat in brokken zit is meel van vlees en bijproducten. Door de verhitting om het te kunnen smelten gaan de suikers uit het graanmeel reageren met de aminozuren uit het vleesmeel (Maillard-reactie) en deze verbinding (oa acrylamides) kan niet opgenomen worden door de darmen en vermoed wordt dat dit kanker veroorzaakt. Verder verdwijnen de aminozuren taurine en lysine bijna volledig. Deze zijn bouwstoffen voor eiwitten en onmisbaar voor het lichaam. Verder gaan door de verhitting de vitaminen verloren, mineralen worden onoplosbare zouten en de vetten oxideren. En de eiwitten veranderen van structuur. Deze eiwitten zorgen vaak voor voedselallergie. Bijgevolg moeten er synthetische mineralen en vitaminen toegevoegd worden, die minder verteerbaar zijn voor het maagdarmkanaal van de hond.
In brokken zit weinig vet, dat blijft niet goed. Vetten die verhit worden gaan oxideren en kunnen tumoren veroorzaken.
Vaak zit er dan Omega 3 en 6 onverzadigde vetzuren in, essentieel voor het lichaam, maar deze werken enkel positief als ze in vers voedsel zitten en niet lang blootgesteld werden aan licht en lucht.
Dan worden er ook toevoegingen gebruikt van kleur- geur- en smaakstoffen, die soms voor mensen verboden zijn!
Naar mijn mening veroorzaken brokken tandsteen: het hoofdbestanddeel van graanmeel (of zetmeel) zet zich vast op de tanden. Mensen hebben een enzym (amylase) dat zetmeel afbreekt, maar katten en honden hebben dat niet.Het eten van botten helpt tegen tandsteen.
Verse botten (niet gekookt, gerookt enz…) zijn buigzaam en laten geen splinters achter.
Als het lichaam te veel stoffen binnen krijgt die het niet kan verbruiken of slechts moeizaam kan verteren, komen er veel afvalstoffen vrij in het lichaam. Deze worden door de nieren, ontlasting (darmen) en huid uitgescheiden. Een teveel aan afvalstoffen geeft dus darm- en maagklachten, huidziekten en nierproblemen.
Brokken zijn een soort voedsel zonder bacteriën en zonder enzymen. Deze zijn nuttig om een stabiele darmflora op te bouwen. Darmflora zorgt voor een vlotte stoelgang en een goed afweersysteem.
Door het verhitten van de brok, worden de eiwitketens onderbroken. Deze volledige keten is echter nodig voor de aanmaak van een aantal stoffen in het lichaam zoals bijvoorbeeld de stof serotonine. Serotonines houden de balans rond angst en agressie in evenwicht. Als het lichaam niet genoeg van deze stof kan aanmaken is dat mede een oorzaak van overmatige angst en agressie bij honden.
Getuigenissen
Paul M. Newberne van het Massachusetts Institute of Technology schreef het volgende; “Veel informatie over de beste voeding van uw huisdier is misleidend en in hoofdzaak gericht op de verkoop van producten, vaak met zeer weinig of geen ondersteunend bewijs voor de beweringen van de fabrikant. De eigenaars van huisdieren en in veel gevallen ook dierengeneeskundigen zijn overgeleverd aan advertenties in de massamedia, vaak ten koste van de gezondheid van dieren.”
Dierenarts Alfred J. Plechner schrijft in zijn boek Pet Allergies: “Jammer genoeg krijgen het publiek en de meeste dierenartsen al hun informatie over voeding van de fabrikant, die nu eenmaal de verkoop als hoofddoel hanteren. Er is een groeiend bewijs dat het levenslang eten van commerciële diervoeders het leven van huisdieren kan verkorten. Doorslaggevend bij de aanschaf van voer is niet langer welk voer het beste is, maar eigenlijk welk voer de minste problemen veroorzaakt.”
John Fischer, hondengedragsdeskundige schrijft in zijn boeken: “Ik denk dat we ons een aantal dingen moeten afvragen. Betekend ‘door de EU goedgekeurde antioxidanten, kleurstoffen en bewaarmiddelen’ dat deze toevoegingen in orde zijn?”
- Vlees
Geen rauw varkensvlees. Wilde dieren (konijnen, hazen, …) hun vlees en vis liever eerst invriezen om mogelijke bacteriën te doden. Geen kuiken. Liever vette vissen met de ingewanden nog in. Enkel vlees geeft een mogelijk calcium tekort.
Honden en katten met een nierinsufficiëntie, die het moeilijk hebben met te veel fosfor enkel biologisch gekweekt vlees geven.
- Botten
Geen kale botten maar botten met vlees aan. Gerookte botten kunnen opstoppingen in de darmen geven. Geef geen botten aan honden die niet gewend zijn om vers vlees te eten. Dragende botten zoals de poten worden gegeven om het vlees af te eten, ribben, wervels, schouderbladeren, nekken en staarten worden volledig opgegeten. Harde botten slijten de tanden te vlug af.
Je kan ook een calciumcitraat, glutamaat of aminozuurgebonden calciumbot geven, liefst met magnesium. Calciumcarbonaat is niet goed. Of fijngemalen eierschalen.
Geef minstens 4 maal per week een bot.
De ontlasting wordt dan wit en korrelig. Van orgaanvlees wordt het zachter.
- Groenten
Niet te veel zetmeelhoudende groenten. Geen uien en prei. Knoflook is ok maar niet te veel. Kool kan winderigheid veroorzaken. Beperk fruit want dat bevat te veel suikers. Groenten en fruit mixen tot een puree om het te kunnen verteren.
- Orgaanvlees
Hart, lever, nier, long, pens, … is ok. Milten en baarmoeders niet door de vele bacteriën. Lever slechts om de 2 dagen anders te veel vitamine A. (levertraan en eierdooier bevatten dit ook!)
- Overige
Yoghurt, rauw ei, kruiden, multivitaminen en mineralen, plantaardige olie, gember, knoflook, kelp, levertraan, noten en zaden, peterselie, tijm, rozemarijn, peterselie enz…
Saus en aardappelen zijn dikmakers. De combinatie van koolhydraten en eiwitten maakt gemakkelijk dik. Geef niet altijd kip. Om beloningen tussendoor te geven is het best om met gedroogd voedsel te werken (Kijk eens in de dierenwinkel).
Er bestaat geen voer dat geschikt is voor alle honden. De ene hond reageert beter op voer X en de andere beter op voer Y. Wat geef jij je dieren te eten en waarom? Deel al je tips en vragen hieronder!
Hier een suggestie van goede voeders (brok en KVV door elkaar):
- (Nutram)
- Canis Purus
- Wolfsblut
- Tinlo
- Hunters home
- Darf
- Haak barf
- Tamro
- Shaweca
- Naturis
- Alaska
- Taste of the wild
- Celtic connection
- Alpha spirit
- Applaws
- Orijen
- Acana
- Ziwi peak
- Kjen’s
- Carnivoer
- Bandit
- Eden
- Meatlove
- Carnibest
- Lotgering
- Tammenga
- Carnis
- Symply
- Canagan
- Yodolo
- enz…
LIEVER NIET!
- Alle merken met chemische kleurstoffen en bewaarmiddelen
- Merken waar 1ste ingrediënt granen staat (zit dan meer granen in dan vlees)
- Vers vlees dat niet compleet is maar enkel basis of aanvullend werkt
- Farmfood
- Rodi
- Duck
- Wolfsmenu
- Just russel
- Denkadog – Denkacat
- Whiskas
- Pedigree
- Frolic
- Royal Canin
- enz…
Nog meer leren? Volg ons webinar basis over voeding.
of Voeding en gedrag bij katten en honden (webinargeek.com)
Veel plezier in het vinden van het juiste voer voor uw hond en kat!