Waarom de hond op de loopband? Beweging is voor je hond net zo belangrijk als voor jou. Het houdt zijn hart, longen en bloedcirculatie op peil. Dagelijkse beweging is geen extraatje, het is noodzakelijk! Zonder beweging kan je hond zich gaan vervelen. Een verveelde hond kan plots gedrag gaan vertonen dat je liever niet had gezien. Misschien is een loopband wel dé oplossing.
Loopbanden voor honden zien er anders uit dan die voor mensen.
Honden stappen dan ook anders dan mensen. Een hondenloopband is dus specifiek gebouwd om aan alle behoeftes van je viervoeter te voldoen. Meer beweging houdt je hond actief. Hij zal zich ook minder vervelen en hierdoor ook alerter zijn. De loopband zorgt er niet alleen voor dat de hond zijn spieren gebruikt maar ook zijn hersens. Als de hond de loopband eenmaal goed kent zal je zien dat hij heel geconcentreerd bezig is, en dat is vermoeiender dan een gewone wandeling van een half uur. Een loopband is nooit bedoelt als vervanging van de dagelijkse wandelingen maar kan wel een waardevolle aanvulling zijn.
De loopband is bijvoorbeeld goed bij revalidatie, of voor training en soms ook in zeer praktische zin om bij honden met een hoog energieniveau dit als hulpmiddel inzetten om het doel te bereiken.
• Gecontroleerd opbouwen van tempo en beweging in geval van revalidatie
• Extra gecontroleerde beweging om te vermageren
• In het kader van revalidatie
• Stabiele ondergrond en beweging bij (conditie) training
• Beweging ook bij te koude en te warme temperatuur buiten
• Beweging op het juiste tempo van de hond
Indien we te maken krijgen met zeer angstige of agressieve honden of katten zetten we als ondersteunend hulpmiddel Bachbloesem therapie, homeopathische middelen en gecombineerd met gedragstraining in.
Steeds vaker worden wij geconfronteerd met honden met gedragsproblemen en een hoog energieniveau. Deze honden verlangen een bepaalde mate van fysieke inspanning. Ze raken sneller gefrustreerd als ze hun energie niet kwijt kunnen, vertonen vaak ongewenst gedrag en worden dan naar het asiel gebracht. De honden leren dat goed en kalm gedrag wordt beloond.
Voordelen van een loopband bij honden
In geval van operaties, botbreuken en (overgewicht) en wervelkolom aandoeningen en overgewicht
– maakt optimale revalidatie
– verbetert de hartfunctie en na gewrichtschirurgie mogelijk
– verbetert de gewrichtsflexibiliteit belastbaarheid
– zorgt voor opbouw en toename
– verbetert de spierspanning van spiermassa
– afname vetpercentage – verbetert de coördinatie tussen
– zienderogen verbetering in de ledematen gedrag en algemeen welbevinden
– versnelt het herstel na orthopedische ingrepen
Artritis en andere gewrichtsproblemen
– verbetering van de algemene
– het krijgen van een optimaal doorbloeding door gecontroleerde uiterlijk (bespiering bij vooral training kortharige honden)
– bevordering van de bewegelijkheid
– extra vachtverzorging als gevolg door spieropbouw van activiteiten
– de stijgende hellingshoek helpt bij weer kan worden vermeden revalidatie van heupen, hakken en de
– algemene training en conditie onderste rugwervels
– de dalende hellingshoek helpt bij de – honden zijn razend enthousiast revalidatie van de schouder, elleboog en het polsgewricht
Wedstrijd en show voorbereiding
– Rassen die veel lichaamsbeweging nodig hebben kunnen op deze manier het hele jaar door getraind worden.
Bij gedragsproblemen
Hoe kennis maken/starten?
Op de allereerst plaats is het allerbelangrijkste dat het baasje of vrouwtje zich realiseert dat het succes afhangt van de manier waarop de hond kennis maakt met de loopband. Het heeft geen enkele zin om de hond te forceren. De hond moet de loopband associëren met een leuke ervaring. Voor de meeste honden is dat iets lekkers. Kies voor het aanleren van het gebruik van de loopband iets lekkers uit dat niet kruimelt en wat de hond normale wijze niet (vaak) krijgt of iets waarvan u weet dat hij er dol op is. De meeste honden zijn van nature nieuwsgierig en zullen zonder problemen op de band klimmen als je er wat lekkers op legt. Iedere hond is anders en zal dus ook anders reageren. Een oude hond of een hond die moet revalideren na een operatie kun je beter op de band tillen en er ook weer af tillen. Een angstige hond kun je laten toekijken als een soortgenoot, die niet bang is, op de band gaat. Het lopen op een ondergrond die beweegt is in de hersenen een ander proces dan gewoon lopen op een vaste ondergrond. Iedereen die in het fitnesscentrum van een loopband gebruik maakt zal zich zeker die eerste keer nog herinneren, het is een merkwaardig gevoel. Voor een hond is dat niet anders. Dat betekent dat ook een hond eraan moet wennen. Voor de meeste honden is dit geen probleem, andere honden moeten er behoorlijk aan wennen. Iedere hond gaat stapvoets op zijn eigen snelheid. Een hond met lange poten heeft een ander tempo waarop hij comfortabel loopt dan een hond met kortere poten. Leeftijd, gezondheid, lichamelijke fitheid en gewenning zijn ook belangrijke factoren. Tijdens het gebruik van de loopband is er altijd begeleiding en toezicht.
Ook al is de loopband uitgerust met een mechanisme in de vorm van een clip die aan de computer en aan de halsband vastgemaakt kan worden waardoor een noodstop gemaakt wordt op het moment dat de hond gaat zitten.
Hoe oud moet een pup zijn voor hij op de loopband mag?
Monotone bewegingen over een langere periode zijn slecht voor iedere pup. Hun gewrichten en botten kunnen deze belasting nog niet aan, dat geldt niet alleen voor lange wandelingen maar ook voor oefenen op een loopband. Voor een pup moet de loopband gezien worden als een leuke spannende gebeurtenis die maar heel kort duurt. Hou het aantal meters dat de pup gelopen heeft nauwkeurig in de gaten. Dertig meter achter elkaar op de loopband lopen is voor een pup van 10 weken al heel ver. Stapvoets lopen is de eerste zes maanden de enige vorm van bewegen die op de loopband toegestaan is. Daarna kan men beginnen om af en toe een klein stukje in draf te laten gaan. Voor grote hondenrassen is het aan te raden om zelfs nog langer te wachten met in draf gaan. Naarmate de pup groeit zal ook de snelheid waarop hij comfortabel loopt veranderen.
Hoe leer ik mijn hond aan om met veel plezier op de loopband te lopen?
Op de allereerst plaats is het allerbelangrijkste dat het baasje of vrouwtje zich realiseert dat het succes afhangt van de manier waarop de hond kennis maakt met de loopband. Het heeft geen enkele zin om de hond te forceren. De hond moet de loopband associëren met een leuke ervaring. Voor de meeste honden is dat iets lekkers. Kies voor het aanleren van het gebruik van de loopband iets lekkers uit dat niet kruimelt en wat de hond normale wijze niet (vaak) krijgt of iets waarvan u weet dat hij er dol op is.
Als de loopband opgebouwd is zet de band dan in het begin NIET aan waar de hond bij is. Geef de hond de gelegenheid om dat rare ding eerst eens goed te besnuffelen, klimt hij er vanzelf op, prima, dan krijgt hij wat lekkers. Altijd aan de achterkant van de loopband weer laten afstappen. Klimt hij er niet op, niets aan de hand, gewoon negeren, morgen is er weer een dag. Wij zijn er geen voorstander van om zelf met de hond aan de lijn op de loopband te klimmen omdat je dat ook niet doet als de hond er mee werkt. De meeste honden zijn van nature nieuwsgierig en zullen zonder problemen op de band klimmen als je er wat lekkers op legt. Iedere hond is anders en zal dus ook anders reageren. Een oude hond of een hond die moet revalideren na een operatie kun je beter op de band tillen en er ook weer af tillen. Een goede baas weet wat zijn hond wel of niet aan kan. Een angstige hond kun je laten toekijken als een soortgenoot, die niet bang is, op de band gaat.
Meer info en prijzen op https://www.toscanzahoeve.be/massage-loopband-advanced-photonic-therapie/
bron: http://www.fitfurlife.com/
Wat vind jij van een loopband voor honden? Heb je het al eens geprobeerd met je hond? Wij lezen het graag in en reactie hieronder.