Als dieren ouder worden kunnen ze ook symptomen van dementie vertonen, net als bij mensen. Ze worden vergeetachtig, onzindelijk, lopen overal tegen, veel miauwen, verlatingsangst dat ineens ontstaat, commando’s worden niet meer opgevolgd en begrepen, enz… Het verschilt van dier tot dier. Dementie bij dieren wordt het Cognitief Disfunctie Syndroom (CDS) genoemd.
De precieze oorzaak van dementie (CDS) is nog niet bekend. Waarschijnlijk gaat het om bij veroudering van de hersenen om teveel aan vrije radicalen in de hersenen in combinatie met een verminderde doorbloeding. Verder zien we ook veel ontstekingen in de hersenen (ook wel laaggradige ontstekingen genoemd). Een andere reden is een minder goede aanmaak en werking van de neurotransmitters. Zij zorgen ervoor dat prikkels in de hersenen goed geleid worden en er normale/adequate reactie kan zijn van de hersenen/het lichaam op een prikkel.
Symptomen
Er zijn bepaalde ouderdomsgebreken die symptomen geven zoals bij dementie maar die voortkomen van bijvoorbeeld hartafwijkingen, schildklierproblemen en problemen met nieren en blaas ipv dementie. Raadpleeg bij lichamelijke klachten dan ook altijd een dierenarts om samen tot een goede diagnose te komen.
Enkele van de mogelijke symptomen van CDS bij honden zijn:
Het is belangrijk op te merken dat niet alle oudere honden deze symptomen zullen vertonen, en sommige kunnen andere gezondheidsproblemen hebben die vergelijkbare symptomen veroorzaken. Als u veranderingen opmerkt in het gedrag van uw hond die wijzen op mogelijke cognitieve problemen, is het raadzaam om uw dierenarts te raadplegen voor een grondige evaluatie en eventuele aanbevelingen voor behandeling of beheer.
Aanhankelijker?
Bij sommige honden met cognitieve dysfunctie syndroom (CDS) kan een toename van aanhankelijkheid worden waargenomen, terwijl andere juist teruggetrokken kunnen zijn. Het gedrag van een hond met CDS kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de persoonlijkheid van de hond, de ernst van de cognitieve symptomen en de reactie van de eigenaar op deze symptomen.
Sommige honden met CDS kunnen meer naar hun eigenaar toe trekken voor geruststelling en comfort, mogelijk als reactie op de verwarring en desoriëntatie die ze ervaren. Ze kunnen vaker zoeken naar fysiek contact, zoals knuffels, strelen of naast hun eigenaar liggen. Dit gedrag kan ook een manier zijn voor de hond om zich veilig en geborgen te voelen te midden van de verwarrende symptomen die ze ervaren.
Aan de andere kant kunnen sommige honden met CDS zich juist terugtrekken en minder interesse tonen in interactie met hun eigenaar. Dit kan te wijten zijn aan veranderingen in hun mentale toestand, zoals verwardheid of desoriëntatie, waardoor ze zich minder verbonden voelen met hun omgeving en mensen om hen heen.
Hoe mee omgaan?
Het is belangrijk om op te merken dat veranderingen in het gedrag van een hond niet altijd wijzen op CDS en dat andere gezondheidsproblemen of stressfactoren ook een rol kunnen spelen
Dementie kan helaas niet worden genezen maar je kan het proces wel vertragen en je dier ondersteunen in zijn/haar nieuwe uitdaging.
Het is in de eerst plaats belangrijk dat je je dier positief blijft uitdagen met spel, denkspelletjes en gehoorzaamheidsoefeningen of kunstjes. Doe het altijd op tempo van je dier en met beloningen.
Daarnaast zorg je voor
goede voeding (zie mijn blogs over voeding) en je ondersteunt met voedingssupplementen.
De belangrijkste hierin zijn, naast een goede multi vitaminen en mineralen als
basis, omega 3 vetzuren (belangrijk voor het celmembraam) en kruiden om te
ontspannen zoals ashwaganda, hop, valeriaan, … maar ook GABA (belangrijk voor
de neurotransmitters),. En ginkgo biloba
voor een goede doorbloeding.
Wil je een persoonlijk advies voor je dier? Maak dan een afspraak voor een voedingsconsult of een gedragsconsult.