Tot voor kort werd verondersteld dat mensen de enige wezens op aarde waren die emoties kenden. Dieren zouden vooral instinctief reageren op de omgeving en zich dus niet laten leiden door gedachten en gevoelens. Ze werden zelfs als machines aanzien. Het is hoog tijd dat mensen beseffen dat ook dieren emoties en pijn kunnen voelen.
Emoties bepalen een deel van het leven van dieren, net zoals dat van mensen. Ze helpen een soort te overleven. Daarin zijn er overeenkomsten tussen mens en dier, maar er zijn ook verschillen, waardoor we de emoties bij een dier niet altijd herkennen. Zij drukken hun gevoelens namelijk veel meer uit met lichaamstaal. Bovendien zijn er veel biologische bewijzen die dierlijke emoties aantonen, waar niet over te discussiëren valt. Blijdschap, boosheid, verlangen en angst zijn basisemoties die zowel mens als dier voelen. Het bestaan van complexere emoties zoals verdriet, jaloezie, rechtsgeldigheid, rouw, enzovoort, wordt wel nog veelvuldig in twijfel getrokken. Deze gevoelens getuigen namelijk van een bewustzijn, de capaciteit om te herinneren, en van een verbinding tussen gedrag en handelen. Maar er bestaan bewijzen dat die al bij dieren zijn waargenomen. Ik denk dat het probleem vooral ligt bij het feit dat mensen niet makkelijk gevoelens kunnen plaatsen bij dieren, anders dan katten, honden en paarden…
Het gevoel van onrechtvaardig behandeld te worden, leidt tot protest bij honden. Een wetenschappelijke studie daarover is in 2009 in het blad ‘Proceedings of the National Academy of Science’ gepubliceerd. De studie begon bij het onderzoek van de gevoelens ‘onrechtvaardigheid’ en ‘jaloezie’ bij apen. De ene groep apen kreeg bij elke handeling een beloning en de andere groep apen niet. Diegenen die niets kregen, reageerden heftig en gevoelig. Ze begonnen zelfs te staken. Dit is logisch want als je een oneerlijke verdeling van eten hebt, heb je ook minder kans om te overleven. Daarom is het belangrijk om te protesteren en brutaal te zijn.
Deze studie werd ook bij honden uitgevoerd. De ene groep honden kregen iets lekkers wanneer ze een pootje gaven en de andere niet. Ook nu weer protesteerde de groep die niets kreeg. Ze aarzelden ook wanneer men gewoon opnieuw vroeg om een poot te geven. Het is belangrijk om hier als baas rekening mee te houden. Honden die jaloers zijn, hebben meer last van stress, leren minder goed en weigeren vaak opdrachten.
Als men dus de schapen op televisie ziet tegenstribbelen als ze naar de slachtbank geleid worden, lijkt het mij vrij duidelijk waarom ze dat doen.
Van diersoorten zoals de olifant is al langer bekend dat hij kan lijden of rouwen bij het overlijden van een geliefde. Maar ook onze hond is zich bewust van het sterven van een roedelgenoot en kan hieronder lijden: hij heeft minder plezier in dingen, hij weigert te eten, hij weigert interactie, de staart staat laag, kwispelen is zeldzaam, er is gewichtsverlies, enzovoort. Uit een aantal studies blijkt dus dat de hond precies op dezelfde manier reageert als een mens en dat dit langdurige en soms permanente gevolgen kan hebben. De tijd dat men dus zomaar kon zeggen dat een dier geen gevoelens heeft of geen pijn kan lijden, is al lang voorbij.
Voor een dierenvriend doet elk dierenleed pijn, ook het slachten van dieren. Dat mag dan nog gebeuren om welke reden ook! Zeker wanneer een dier sterft zonder dat de mens rekening heeft gehouden met de pijn van het dier, de angst en de extreme stress! Ik betreur dan ook bijvoorbeeld erg het ritueel slachten zonder verdoving, dierenproeven, castreren van varkens zonder verdoving, gooien met katten in de naam van de kunst, een hond laten sterven in de naam van de kunst …
Mijn doel is: hoe kan ik de levenskwaliteit van de dieren verbeteren?
Nu verwachten we van dieren al te vaak dat het robotten zijn die enkel reageren als wij het willen en hoe wij het willen, of beter gezegd hoe de maatschappij het wil!
Beter evolueren naar een tijd van “ik voel… dus ik besta”, in plaats van “ ik denk… dus ik besta.”
Dieren zijn geen machines, ze hebben emoties, net als mensen en ze kunnen bijgevolg niet beschouwd worden als een zaak.
WIE DENKT DAT EEN DIER EEN ZAAK OF EEN MACHINE IS, HEEFT DE VERLICHTING GEMIST!