Een therapiedier werkt in een therapiepraktijk met zijn geleider of binnenshuis, waar de ouder of verzorger de uiteindelijke verantwoordelijkheid draagt.
Het is ook een dier voor bijvoorbeeld autistische mensen en kinderen, om te helpen in het dagelijkse leven. Hij kan ook getraind worden op maat voor gezelschap, sociaal contact en structuur te bevorderen en eenzaamheid te verbreken.
Er worden met alle soorten dieren gewerkt; papegaaien, kippen, honden, katten, paarden, pony’s, ezels, enz…
Het therapiedier bevordert de motivatie om te leren, het helpt bij het overwinnen van angsten en het prikkelt de fantasie. Mensen durven zich meer open te stellen bij het dier omdat ze voelen dat de hond neemt zoals ze zijn. Ze voelen zich ook automatisch aangetrokken en dit haalt hem uit hun eigen situatie of wereldje. Door het contact voelen zich veilig en ontspannen en bijgevolg zal mens zich meer in balans voelen en rustiger worden. Ook in de buitenwereld zullen contacten makkelijker gaan om de mensenrechten meer zelf waardering. Bovendien leert de mens ook zorgzaam te zijn omdat hij voor het dier moet zorgen.
Hulphond of “Assistentiehond” is de algemene overkoepelende term die wordt gehanteerd voor honden die opgeleid zijn om personen met een handicap te assisteren.
Soorten:
- Een hulphond of service is een hond die speciaal opgeleid is voor mensen met een motorische beperking.
- Een signaalhond is een hond die opgeleid is voor de hulp aan auditief gehandicapte mensen.
- Een geleidehond of guide dog is een hond opgeleid voor de begeleiding van blinden en mensen met een visuele beperking
- Een epilepsiehond of meldhond of seizure respons dog is een hond die opgeleid is om mensen met epilepsie bij te staan en alarm te slaan bij een aanval. Vb diabetic alert dog, epileptic alert dog
Testen of een dier geschikt is als therapiedier of hulphond
Uit respect voor het algemeen welzijn van het dier, zijn welbevinden en gezondheid (fysiek en mentaal), kies ik ervoor om in de eerste plaats te kijken of het dier zijn job leuk vindt. Ik vind het belangrijker om te werken op wederzijds respect tussen mens en dier dan op puur gehoorzaamheid en klaarstomen voor een taak. Als het dier jou en de job leuk vindt, gaat hij graag (voor jou) werken.
Als ik vaststel dat een dier globaal gezien zijn job niet leuk vindt, is hij niet geschikt voor die job. Misschien is die job een brug te ver voor dit dier. Om zijn taak van mij te mogen uitvoeren, moet hij ze globaal als leuk ervaren.
Deze denkpiste trek ik door voor de gedragstesten bij dieren met een taak, bij de training van therapiedier en hulphonden, bij bijvoorbeeld therapiedier vzw, enz…
Ik verschil hier duidelijk van mening met vele van mijn ‘collega’s’ en ook ‘hulpbehoevende mensen’.
Onmiddellijke behoeften bevrediging
In onze maatschappij zijn we gewend om op een knop te drukken en de serie naar keuze opnieuw te zien of vooraf te zien, ons eten in de microgolf te steken en na 2 min warm te eten, te bellen op een gsm en te verwachten dat iemand bereikbaar is, via pc onmiddellijk te chatten en te mailen met een andere partij, enz… maar dieren zijn geen robots of machines. Je kan niet op een knop drukken en resultaat hebben. Je moet er moeite voor doen en er eerst iets in stoppen voordat het er, na een tijd, uitkomt. Dan bijsturen en verder (aan)leren.
Maar in deze maatschappij verwachten we onmiddellijk resultaat en het bevredigen van onze behoeften. We hebben geen geduld meer. Zeker niet met de omgang met dieren. We kunnen ons immers zo mooi op hen afreageren, niet?
Het is dan ook onze verantwoordelijkheid om te stoppen –als we het over dieren hebben- met de verwachting van onmiddellijke behoeften bevrediging. Een hond is een aantal weken, maanden, onzindelijk in je huis, een kat gaat proberen aan dingen te krabben, een paard is niet dadelijk een zadel gewend, een therapiedier is ook een dier met een eigen karakter en emoties en geen machine die 24u op 24u ter beschikking staat, enz…
Je kan een dier ook niet in een kast zetten en eruit halen als je zin hebt….
Volgens het laatste onderzoek besteedt de gemiddelde eigenaar in de Benelux slechts 6 minuten per dag aan knuffelen of balletje gooien met zijn huisdier (naast de wandeluurtjes die verplicht zijn voor de hond).
Het is jouw plicht als dierenvriend om hiermee rekening te houden en geen impulsaankoop te doen! Het is ook jouw verantwoordelijkheid om zelf je ogen te openen en bewust te zijn van dierenleed en dierenmishandeling, zoals broodfok, enz… en zo geen dier te kopen!
Met onze moderne maatschappij en communicatiemiddelen heb je niet meer het excuus “Ik wist het niet – ich habe es nicht gewusst”.
Wat is uw mening over Knuffeldieren, therapiedieren, hulphonden en andere dieren met een taak? Ik lees graag wat u schrijft in het commentaar veld hieronder.
Wil je graag een workshop volgen rond bezoekvrijwilliger of een beroepsopleiding werken met therapiedieren? Dat kan bij Toscanzahoeve. Je hebt geen voorkennis of ervaring nodig en na de workshop kan je gegarandeerd zelf aan de slag, omdat theorie en praktijk elkaar afwisselen. Je krijgt ook een erkend getuigschrift mee naar huis.
Schrijf je nu in, voor een workshop naar keuze, op onze agenda.
Je vindt de juiste workshop of opleiding door de zoekfunctie bovenaan. De plaatsen zijn beperkt.