Dierenspiegel® als communicatie, spiritueel management en teambuilding training
Spiegelen met honden kan heel goed ingezet worden in teambuilding. Bij Dierenspiegel® staat teambuilding in het teken van gedrag zichtbaar maken. Inzicht in je eigen gedrag, maar ook inzicht in het gedrag van je collega’s verbetert de samenwerking, de prestaties of het plezier enorm. Om medewerkers bewust te maken van hun gedrag en ze te leren gerichter invloed uit te oefenen op de omgeving is Dierenspiegel® een goede methode.
We bieden op maat gemaakte opleidingen aan bedrijven aan. Het is praktijkgericht en onmiddellijk toepasbaar. Dierenspiegel® met hondenprojecties, is een baanbrekende methode, waar de mens centraal staat in zijn denken, voelen en doen. Omdat we ons dagelijks (professioneel) bezig houden met de combinatie mens en dier hebben we kunnen vaststellen dat de hond zijn gedrag koppelt aan wat de mens doet. Hij weerspiegelt het gedrag van zijn mens. De hond geeft directe feedback op de mens en hoe die zich gedraagt, of dat nu zijn baas is of een onbekend persoon. Dieren kunnen ons gedrag en levenslessen spiegelen of ze kunnen bij ons zijn om ons kracht en inzichten te geven.
Effectieve communicatie leren door middel van Dierenspiegel®
We hebben allemaal de behoefte om begrepen te worden. Wij mensen communiceren door middel van spraak, lichaamstaal en energie. We laten niet altijd (helemaal) zien vanbuiten hoe we ons voelen en hoe we de werkelijkheid interpreteren. Hoe we de dingen in onze omgeving interpreteren bepaalt onze gevoelens, reacties en gedrag. Dieren voelen aan of het klopt: je eigenlijke reactie met je daadwerkelijk gevoel. Onzeker, boos, gespannen, ongeduldig, gefrustreerd, … Ze hebben geen boodschap aan goede bedoelingen of intenties. Zij communiceren zeer duidelijk met lichaamstaal en energie en niet met woorden. Als je duidelijker en zuiver wordt in je communicatie naar dieren, dan begrijpen ze wat je wilt en ontstaat er begrip, verbinding en samenwerking. Dieren gaan dus op een eerlijke manier reageren en feedback geven op de non-verbale signalen die je uitzendt. Ze oordelen er niet over en zijn daarom fantastische spiegels.
Met de ervaringen van het contact met dieren, maken we contact met de mensen en de bedrijfswereld. Waar kom je deze ervaringen tegen in je werk of privé? Je kan nieuw gedrag bepalen, oefenen en eigen maken door dit weer te oefenen met dieren. Durf jij in de spiegel kijken, die dieren je voorhouden?
Leiderschap
Eenieder van ons heeft prachtige kwaliteiten. De zaken waar we juist zo sterk in zijn, zijn aangeboren en overontwikkelde reflexen waarmee we ons vanaf onze geboorte staande hebben gehouden in de wereld. Deze overlevingsstrategieën (conditioneringen) zijn succesvol gebleken. Je gebruikt ze te pas en te onpas meestal zonder dat je er erg in hebt; de diepste reflexen hebben vele uitingsvormen. Kwaliteiten worden daarmee al te vaak valkuilen die zich tegen jezelf en/of anderen keren. Dierenspiegel® gaat over het bewust worden van deze reflexen.
Het is een innovatieve en krachtige methode voor teamontwikkeling
Het loont om dit concept op de werkvloer, in bedrijven, uit te testen en toe te passen. Hoe mensen omgaan met vreemde honden en paarden, geeft ons inzicht in hun karaktereigenschappen. En in hun manier van communiceren en omgaan met klanten en collega’s in hun omgeving. Want mensen geven en krijgen slechts één kans bij mensen om hun boodschap over te brengen. Dieren laten dit leerproces wel toe. Binnen een sessie kan de deelnemer op zoek gaan naar nieuwe gedachten, gevoelens, nieuwe overtuigingen en nieuw gedrag stellen. Het dier geeft hierop weer opnieuw eerlijke feedback – zonder oordeel – in het hier en nu. Dit proces kan zich herhalen tussen mens en dier tot het beoogde resultaat is bereikt. In het dagdagelijkse leven kan men deze positieve ervaring met dieren steeds opnieuw oproepen als ondersteuning om door te zetten en de gedragsverandering effectief te volmaken. Werken met dieren in coaching en training is een bijzondere en intense ervaring. Dit komt omdat de nadruk ligt op het praktisch doen in plaats van enkel in theorie te bespreken. Dat dieren direct – in het hier en nu – eerlijk feedback geven, zonder oordeel. Wij voelen ons niet aangevallen en gaan bijgevolg niet met hun in discussie. Bovendien gaat de manier van gedragsverandering speels en zacht, net zoals de omgang met dieren.
Coach Inge Pauwels
Ze observeert de lichaamstaal van mens en dier en kan zo mensen door middel van honden naar zichzelf laten kijken. Want wat is er mooier dan eerlijke en goed gemeende feedback? Inge Pauwels studeerde naast dierenpsychologie ook humane communicatie en in bijscholing management, humane coaching, NLP (NeuroLinguïstische Programmatie), geweldloze communicatie, sjamanisme en bedrijfspsychologie. Ze begeleidt mens en dier op deze workshop.
Werkmethodes
- Communicatie: Bedrijfscommunicatie, NLP, geweldloze communicatie
- Psychologie en Coaching
- Persoonlijkheidstype
- Actieplan: in praktijk op iets werken
Individueel uitbreiding met coaching/dierenopstelling
KMO portefeuille
Via de KMO portefeuille zijn er subsidies mogelijk voor opleiding en advies bij erkende dienstverleners. Wij zijn erkend.
Voorwaarden, regelgeving en info op http://www.vlaio.be/themas/kmo-portefeuille
Doelgroep dierenspiegel®
Iedereen die – door bewuster te leren communiceren – een grotere impact op anderen wilt hebben.
Doelstelling individueel en in groep
Doelstelling: teambuilding, inzichten, crisis- en probleemoplossend, communicatie, grenzen, volwassen communiceren en assertiviteit
- Rekening houden met grenzen van jezelf en de ander: de beste leiders zijn de individuen die rekening houden met hun eigen grenzen en die van hun teamleden. In het bepalen van grenzen luisteren ze niet alleen naar woorden, maar “dansen” ze met de overige 90% van de teamcommunicatie: de lichaamstaal en onuitgesproken dynamiek tussen teamleden.
- Goede rolverdeling: Teamsynergie door de perfecte verdeling van de rollen
- Groepsdynamiek faciliteren
- Kwaliteit van leiderschap geeft de doorslag: het zijn niet rang en dominantie, maar de kwaliteit van communicatie en inhoud van het leiderschap die bepalen of de roedel volgt.
- Leiderschap naar talent: samen creëren, samen profiteren; samen werken volgens de natuurlijke logica van de hond is samen denken en samen doen, zodat de groep als geheel profiteert van de intelligentie van elk individu. Alleen zo wordt het best mogelijke resultaat bereikt. Zeker in moeilijke tijden zet ieder groepslid het resultaat van het team als eerste prioriteit, omdat daarmee het eigen belang uiteindelijk ook het best gediend wordt.
- Aandachtige communicatie: In de omgang met de honden zal je aandacht een zeer belangrijke rol spelen. Het waarom van die aandacht en hoe die juist moet zijn, zullen in de beginfase zeker uitgewerkt worden. Je zou kunnen stellen dat zonder aandacht er geen (of moeilijk) communicatie kan ontstaan.
- Persoonlijke ontwikkeling en authenticiteit: het is een ontdekken welke rol jij speelt in de relatie met de hond. De interactie mag en hoeft zeker geen ‘lijdenschap’ te zijn. Door het opbouwen van wederzijds respect (en dus zonder dominantie) ga je naar een “hondenschap”. Door de weg die je met de honden aflegt zal je ook komen tot ontplooiing in andere levensdomeinen. Werken rond angst voor honden helpt je niet alleen op dit domein maar ook in het dagelijkse leven. Door op de juiste manier om te gaan met honden krijg je wederzijds respect en zal je zien dat je angst zal verdwijnen. Leven in het Nu zal tijdens het samenzijn met de honden een grote hulp zijn.