Als je eraan denkt een pup of volwassen hond in huis te halen, is het belangrijk dat je je afvraagt of je er klaar voor bent. Een hond is geen verbintenis voor één of twee jaar; het is een verbintenis voor zolang de hond leeft.
Een hond heeft veel aandacht nodig. Hoeveel aandacht hangt af van het ras, de leeftijd en het karakter. Het is een sociaal dier dat niet te veel alleen mag worden gelaten; dat is schadelijk voor zijn psychologische ontwikkeling. Een hond kan niet goed tegen sociale isolatie. Het is ook het beste een hond dagelijks uit te laten en tijd te nemen voor zijn maaltijden. Hoe staat het met je woonruimte? Hoe meer energie de hond heeft, hoe meer ruimte of beweging hij nodig heeft.
Houd bij je keuze ook rekening met het genetisch materiaal en met de neiging tot blaffen, want niet alle buren zijn even tolerant. Zweethonden, staande honden, herdershonden, veedrijvers en terriërs hebben een sterke neiging tot blaffen.
Het is ook belangrijk om rekening te houden met je reisplannen en je budget. En wil je kinderen, overweeg dan een kindvriendelijk ras. Vermijd een echte waak- of vechthond.
Houd ook rekening met andere huisdieren, zoals honden of katten.
Neem je een hond uit het asiel of van bij een erkende fokker? Bij een goede fokker zijn de pups gesocialiseerd met geluiden, mensen en andere dieren. Het is leuk als je beide ouders kunt zien, zeker de moeder. Ouders en grootouders zijn een voorbeeld van het karakter van je toekomstige pup. Als je de hond koopt, is er dan een garantie op medische aandoeningen of gedragsafwijkingen? Is de fokker bereid om de hond terug te nemen in geval van problemen? Het is verstandig om de puppy’s te testen op een leeftijd van 7 weken om hun karakter te kunnen inschatten. Belangrijk is het dat een goede fokker maar één of twee hondenrassen kweekt.
Voor de hond komt moet je je huis uitrusten met alles wat hij nodig heeft, zoals een nest, kussens, eten, speelgoed, riemen, een autogordel, halsbanden enzovoort. Doe dit op voorhand en niet op het moment zelf. Neem de hond ook niet de eerste dag mee om de spullen uit te kiezen; dat is te druk voor hem.
Als je hond thuiskomt is het belangrijk dat je de kinderen rustig houdt, dat je vrienden rekening houden met de behoefte van je hond, dat er een goede verstandhouding kan zijn met je andere dieren en dat je de hond laat wennen aan je huis en het alleen zijn.
Wanneer de hond een paar dagen heeft kunnen wennen, kun je rustig beginnen met socialiseren, het verkennen van de omgeving, de opvoeding en later met training.
Het is heel belangrijk dat wanneer je een hond koopt, deze past bij je gezin en bij je persoonlijkheid. Verder moet het dier ook aan aantal verwachtingen voldoen, zoals kosten, schoonheid en functie.
– Karakter en persoonlijkheid
Het karakter en de persoonlijkheid van een hond kunnen worden getest op de leeftijd van 7 weken. Deze puppytest is echter niet sluitend en geeft alleen een indicatie. Gedrag wordt voor ruwweg 50 procent bepaald door opvoeding en voor 50 procent door genetisch materiaal. Het karakter en de persoonlijkheid ontwikkelen zich en zullen beïnvloed worden door de opvoeding en omgevingsfactoren. Je kunt door deze test al wel zien welk vlees je in de kuip hebt en wat de mogelijkheden zijn van de pup.
– Raseigenschappen
In een vorig hoofdstuk hebben we gezien dat de rassen ingedeeld worden in groepen. Aan de hand van de rassengroep kun je weten welk genetisch materiaal eigen is aan een ras uit die rassengroep. Je kunt hiermee rekening houden als je een hond uitkiest. Als je bijvoorbeeld een tuin hebt en je wilt niet dat erin gegraven wordt, neem je het best geen terriër. Ook met medische aspecten kan rekening worden gehouden.
Een Duitse herder heeft bijvoorbeeld meer kans op heupdysplasie dan bijvoorbeeld een Westland high terriër.
– Medisch
Hondjes van een broodfokker zijn vaak geïmporteerd uit het buitenland. Ze hebben geregeld zwakke darmen, wormen, vlooien, schurft enzovoort. Hoezeer deze honden ook een kans verdienen, de vraag houdt het aanbod in stand en het is heel belangrijk dat de broodfok verdwijnt, zodat alleen gezonde honden met een goede achtergrond en goed genetisch materiaal de kans krijgen om in ons gezin terecht te komen. Koop dus niet in een winkel of bij een broodfokker die tientallen rassen ter beschikking heeft, vaak zonder
ouders.
– Combinatie hond en gezinsleden
Uiteraard is het heel belangrijk dat het karakter van de hond past bij de geleider, maar ook bij het gezin. Voor een zeer actief gezin is bijvoorbeeld een bordercollie perfect, maar vermijd deze hond als je niet bereid bent om samen met hem veel (sport)activiteiten te ondernemen. Een hond uitkiezen heeft niet altijd te maken met schoonheid of karakter, maar vaak ook met buikgevoel. De hond kiest jou uit en jij kiest de hond, onvoorwaardelijk voor de komende (gemiddeld) tien jaar.
Als jij een leuk hondje ziet, maar je partner heeft er niet hetzelfde gevoel bij, denk er dan wel aan dat hij/zij ook verantwoordelijk is voor de opvoeding en het ook met hem/haar moet klikken.
– Kruising of rashond?
Beide hebben voor- en nadelen. Bij een rashond ken je op voorhand het genetisch materiaal en wat de rasstandaarden zijn. Bij een kruising kun je vaak alleen gokken welke rassen erin zitten, en bijgevolg ook welk genetisch materiaal. Rashonden leven minder lang en zijn over het algemeen minder sterk en gezond dan kruisingen. Dit komt waarschijnlijk door overkweek, met andere woorden, te veel fokken met één bepaalde lijn van vaders- of moederskant.
In het asiel vind je zowel kruisingen als rashonden, en je zult merken dat het niet uitmaakt wat het wordt zodra een ervan jouw hart heeft gestolen.
– Reu of teef?
Een reu is over het algemeen buitenshuis meer territoriaal en moeilijker met andere reuen. Een teef vertoont meer verdedigend gedrag binnenshuis. Ze is ook moeilijk met andere teven als het gaat om het voortplantingsrecht; vaak vechten ze op leven en dood.
Reuen durven al eens ‘hun poot op te heffen’. Teven verliezen dan weer bloed tijdens de loopsheid. Het is goedkoper om een reu te laten castreren dan om een teef te laten steriliseren.
Zowel reuen als teven zijn intelligent en leren makkelijk dingen aan, afhankelijk van het individu. Een reu is over het algemeen groter en sterker dan een teef.
– Castratie of niet?
Castratie is geen sluitend middel voor het wijzigen van het gedrag. Het heeft wel mogelijk een impact op de relatie tussen honden van dezelfde roedel of bij een territoriumkwestie. Vaak heb je echter geen optie. Er komt veel baarmoederhalskanker voor bij teven of prostaatkanker bij reuen. Castratie is dan de enige oplossing.
– Honden uit het buitenland?
Er zijn een aantal hulporganisaties die fantastisch werk leveren om honden uit het buitenland te helpen. Ik ben er persoonlijk voorstander van om meer hulp te bieden ter plaatse en niet altijd deze honden naar ons land te halen. Educatie en gedragsveranderingen zijn voor mij een langdurige oplossing. Honden uit een ander land kunnen soms niet wennen aan ons klimaat of onze maatschappij. Anderzijds zijn er organisaties in het buitenland die echt leven reden: omwille van een culturele verschil in denken worden honden koelbloedig afgemaakt: wie ben ik dan om te zeggen dat deze honden geen kans verdienen?
– Integratie in je gezin en met andere dieren?
Uiteraard is het bij je keuze ook belangrijk om te kijken of de hond past bij de rest van je gezin, bijvoorbeeld als je kinderen hebt. Een hyperkinetische hond bij twee of drie kinderen zetten maakt vaak dat de hond nog feller zal reageren en de kinderen gezellig gaan meedoen. Misschien is het beter om hier een rustigere hond te kiezen, die dan een therapeutische invloed heeft op de kinderen en kan omgaan met de stress. Uiteraard kun je ook geen heel oude hond bij hen plaatsen, want die heeft meer rust nodig, terwijl de kinderen liever willen spelen.
Als er al andere honden zijn in het gezin, is het belangrijk dat ook zij met elkaar overweg kunnen. Kijk zeker ook uit met prooidieren zoals konijnen of cavia’s of zelfs katten.
Ondanks het feit dat een kat zich goed kan verdedigen, kan het toch zijn dat een jachthond haar ziet als een prooi en er dag en nacht op zal jagen als hij de kans krijgt. Dit is geen ideale situatie. In de eerste plaats niet voor de kat, maar ook niet voor jou en je gezin.
– Beweging en opvoeding
Voor je een hond aanschaft is het belangrijk te bekijken of je tijd hebt voor de opvoeding en beweging van de hond. Het is niet omdat je een grote tuin hebt dat je hond niet moet worden uitgelaten. De tuin gaat vaak vervelen en een dagelijkse wandeling in de omgeving geeft nieuwe prikkels en informatie. Het is net zoals jij elke morgen de krant leest om te weten wat er in de wereld gebeurt. Als je in alle eerlijkheid beseft dat je na een lange werkdag liever in je fauteuil ploft, is het beter geen hond te nemen.
– Kostenplaatje
Een hond kost geld: voeding, dierenarts, dagelijkse verzorging enzovoort. Bij de keuze dien je dus rekening te houden met het feit dat sommige honden extra kosten, bijvoorbeeld voor een trimbeurt, dat grotere honden meer eten dan kleinere, en met het gegeven dat bij operaties en verdovingen de prijs aan de hand van het gewicht wordt bepaald. Het is zonde dat zoveel honden in het asiel terechtkomen omdat mensen de kosten niet meer kunnen/willen betalen. Dus bekijk het kostenplaatje goed voor je een hond koopt, want het eindigt niet met het bedrag van de aankoop.