We kunnen holistisch denken, ook op vlak van gezondheid van mens en dier. Maar wat houdt die holistische denkwijze in? En ben je dan tegen andere manieren van benadering zoals de reguliere zienswijze?
Iets is holistisch wanneer er naar het geheel wordt gekeken en niet naar de som van de verschillende onderdelen waarvan iets is opgebouwd. Bij een holistische geneeswijze wordt het gehele individu betrokken. Volgens het holisme hangt alles met elkaar samen. Iets kan niet bekeken of geanalyseerd worden door naar een gedeelte van dat geheel te kijken.
Bron: http://www.ensie.nl/definitie/Holistisch
Het holisme is een wereldbeeld dat ervan uitgaat dat alles met alles samenhangt. Het idee is dat er in feite niets te zeggen valt over het geheel wanneer je alleen afzonderlijke delen van de werkelijkheid bestudeert. De waarde van het geheel is bovendien groter dan de optelsom van de delen.
De term holisme is nog vrij jong. Hij is in 1926 geïntroduceerd door de Zuid-Afrikaanse staatsman Jan Christiaan Smuts. Hij baseerde zich op het Griekse holos ‘geheel’. Gevonden op https://onzetaal.nl/uploads/nieuwsbrieven/holistisch.html
In deze holistische zienswijze past ook de orthomoleculaire kijk bij voeding, suppletie en gezondheid. Dit wil niet zeggen dat de reguliere kijk op voeding, suppletie en gezondheid niet van toepassing is. Een holistische visie is juist niet tegen de reguliere visie en weet dat het anders werkt en is dus ook complementair.
De orthomoleculaire kijk op gezondheid heeft als doel een optimaal biochemisch milieu te creëren waarbij cellulaire processen alle kansen krijgen. Dit door middel van optimale, gevarieerde en natuurlijke voeding en zo nodig aangevuld met supplementen. Altijd rekening houden met het individu en de omgevingsfactoren.” Bron: Ingrid Smolders.
Als je bijvoorbeeld kijkt naar wat een individu, zowel mens als dier, nodig heeft qua voeding, lichaamsbeweging, rust, enzovoort, moet je met verschillende factoren rekening houden. Factoren zoals genetisch materiaal, leeftijd en geslacht, gezondheid, levenspatroon, medicijngebruik, enzovoort kunnen een belangrijke rol spelen. Je dient een individu altijd in zijn geheel te bekijken.
In een holistische benadering van voeding, suppletie en gezondheid leggen we meer de focus op de micronutriënten zoals mineralen en sporenelementen en niet enkel op de macronutriënten zoals de broodnodige vetten, koolhydraten en eiwitten. Beiden zijn belangrijk, doch in een holistische visie bekijk je ook de kleine onderdelen die vaak een heel grote impact hebben. De grootste kracht van een holistische benadering in plaats van de reguliere benadering is preventie. Daarnaast werken ze ondersteunend en kunnen sterk ingezet worden in chronische situaties. De reguliere zienswijze is sterk in acute situatie. Zeer handig dus als je acuut zwaar ziek bent.
De holistisch werkwijze zoekt naar de oorzaken, legt verbanden en bekijkt het hele individu. Dit is meestal een traject van lange duur. De reguliere werkwijze gaat eerder symptomatisch behandelen en is gericht op de klacht en de ziekte zelf. Je hebt een instant verbetering van de (oppervlakkige) klachten.
In voeding en suppletie is holistisch kijken naar voeding bepaald door te kijken naar de temperatuur en bereidingswijze van een voeding, maar ook de wijze van telen van deze voeding, bijvoorbeeld biologisch of niet, enzovoort. Een holistische visie ziet ook voordelen in natuurlijke stoffen versus synthetische stoffen en gelooft dat zelfs de kleinste onderdelen zoals de mineralen elkaar kunnen tegenwerken of ondersteunen in de verwerking en opname in het lichaam.
Denk bijvoorbeeld aan visolie of omega 3 vetzuren. Bij de keuze van een supplement is het belangrijk, in een holistische visie, dat je gaat kijken of het gaat om pure visolie of enkel een concentraat. Of dat er antioxidanten zoals een vitamine E aan toegevoegd zijn en zo ja in welke vorm? Zijn die vitamine E natuurlijk en goed opneembaar voor het lichaam? Weten we iets van de kwaliteit van de grondstoffen en de bronnen waar de vis die gebruikt is gevangenis? Hoeveel werkzame stoffen zitten er in de visolie en hoe wordt de visolie bewaard? Verder gaan we kijken naar welke bronnen van omega 3 dit individu nog binnenkrijgt. Want teveel aan omega-3 vetzuren geeft bijvoorbeeld jeukklachten. En dat is nu net een van de redenen waarom omega 3 ter ondersteuning zou kunnen worden ingezet.
Een ander voorbeeld is curcuma. Curcuma wordt veel ingezet ter ondersteuning van de lever, de gewrichten, ontstekingen, enzovoort. Doch het is opnieuw belangrijk om deze holistisch te bekijken. Werkzame stof curcuma is curcumine. Deze wordt echter niet makkelijk door het lichaam opgenomen en moet dus een synergie of samenwerking aangaan met cofactoren om werkzaam te kunnen zijn in het lichaam.
En misschien kennen jullie duindoornolie die bestaat uit onverzadigde vetzuren omega 7 en omega 9. Deze is super verzorgend voor de huid, maar werkt enkel goed in zijn synergetische vorm van zowel het vruchtvlees of pulp en de pitten of zaden. Enkelvoudig nl enkel de pulp of de zaden maakt van duindoornolie alleen maar een oranje uitziend goedje.
Sommige mensen mogen ongezond leven qua voeding en leven toch lang. Dat hebben ze te danken aan een gunstige genetische basis. Andere zijn hier niet mee gezegend en kunnen minder tegen schadelijke invloeden van E-smog, vrije radicalen en andere vervuilingsmiddelen. Sommige kunnen goed tegen stress en anderen niet. Bijvoorbeeld sneller ziek omdat de stress het immuunsysteem aantast. De link tussen stress en het immuunsysteem of het ongezond leven en de genetische basis kan je alleen maar ontdekken als je het geheel bekijkt of holistisch denkt.
Dit artikel is geen pleidooi om het reguliere, klassieke denken te bekritiseren of te bannen. Integendeel, de holistische visie staat net voor het synergetisch denken en gelooft dat beide elkaar perfect kunnen aanvullen en dat beide veel van elkaar kunnen leren.
Benieuwd naar onze holistische aanpak? Kom onze zeker bezoek op onze volgend infomoment en opendeurdag!
Boeken over dit onderwerp vind je op Amazon.de