Naast het feit dat je je puppy hebt aangeschaft bij een erkende fokker of uit het asiel, en niet bij een broodfokker, zijn er nog enkele zaken om op te letten die eerste dagen dat je pup in huis is.
1. Zijn of haar plekje en de huisregels
Denk goed na wat jullie huisregels zijn met betrekking tot de jonge hond. Als hij/zij later niet in de zetel mag, niet binnen mag met vuile poten, niet mag opspringen, geen speelgoed van de kinderen mag nemen, op een vast plaats in de tuin moet ontlasten, enz… is het belangrijk om dit al van dag 1 zo toe te passen bij je pup. De huisregels zijn de regels vanaf dag 1. Hoe schattig je pup ook is.
De puppy heeft behoefte aan rust en veiligheid. Zorg dus voor een eigen plaatsje waar iedereen, ook kinderen en bezoek de puppy met rust laten.
2. Training en basis gehoorzaamheid
Als een pup iets doet wat je wilt, beloon hem of haar dan. Zo zorg je dat de pup het meer gaat doen.
Als een pup iets ongewenst doet en je kan het negeren, negeer het dan. Bijt hij/zij iets kapot of worden de puppytandjes misbruikt, geef dan duidelijke grenzen aan en geef iets waar de pup wel op kan knabbelen. Knabbelen hoort namelijk bij puppy zijn.
Leer de puppy ook waar de behoeftes gedaan mogen worden en beloon altijd (stem en snoep)! Is er toch nog een ongelukje, wordt niet boos maar zet de pup buiten. Zeker niet straffen. Ga ook elk uur buiten, zeker na spel en eten. Ook als de pup net wakker is, zal hij/zij eens moeten plassen.
Leer spelenderwijs woordjes aan en verwacht niet dat je hond ineens Nederlands verstaat. Je moet elk woord aanleren. Dit op een positieve en belonende manier.
Ga naar een positieve en moderne hondenschool. Waar ze basis van gedrag kennen en de honden niet zomaar met elkaar laten spelen of contact laten maken aan de lijn. De pup moet zeker leren omgaan met andere honden maar wel gecontroleerd. Want een slechte ervaring rond deze leeftijd, kan voor de rest van het leven zijn.
3. Voeding en gezondheid
In het begin heeft je puppy heel wat stress omdat zij/hij uit de nest is “weggehaald”. De moeder en nestgenootjes worden vaak gemist en dat geeft stress. Stress geeft vaak ook (lichte) darmklachten, zoals diarree.
Hoe kan je dat voorkomen?
• Door eventjes de voeding te geven die de fokker/asiel gaf, dit voor een kleine week. Pas als de stress gedaald is, schakel je over op voer dat je zelf wil geven. Denk eraan om voeding te geven dat vrij is van kleurstoffen en bewaarmiddelen. Met andere woorden zo natuurlijk mogelijk.
• Geef even een voedingssupplement bij om de darmen te ondersteunen (zoals L-glutamine, vol goede bacteriën) om te voorkomen dat slechte bacteriën zich in de darmen nestelen.
• Geef ook extra gestoomde/gekookte groentjes bij het eten om voldoende vezels en pre-biotica binnen te krijgen. Ideaal zijn wortels, zoete aardappel, groene bladgroenten, …
• Ondersteun de stress met een Adaptil halsband of een voedingssupplement met adaptagenen zoals rodioa rosea, ginseng, …
• Geef een maandje spijsverteringsenzymen bij de voeding (bromelaïne, ..) om een vlotte vertering te garanderen.
Indien je toch problemen merkt, zoals onhandelbaar gedrag, veel diarree, … ga je naar een specialist.
Medisch is dat de dierenarts en voor gedrag is dat de gedragstherapeut.
Veel plezier met jullie nieuwe huisgenoot!
Challenge: in 8 weken tijd een fantastische pup (of hond) in huis!
In deze 8-weken-durende challenge dagen we je uit om echt aan de slag te gaan met je pup of nieuwe hond.
In die 8 weken geven we je elke week een uitdaging om rond te werken. Zo maak je een fijne start met je nieuwe hond.