Vele puppy’s bijten op jonge leeftijd in vanalles en nog wat: speeltjes, takken, maar ook handen of broekspijpen! Die scherpe puppytanden kunnen best pijn doen en dit vindt geen enkele hondeneigenaar leuk natuurlijk.
Daarom leggen we graag even uit waarom een hond dit kan doen en welke tips je kan toepassen om het te verhelpen.
Waarom doen ze dit?
Puppy’s krijgen hun melktanden als ze ongeveer 3 weken oud zijn. De wisselperiode waarbij de puppy’s hun tanden wisselen is tussen de leeftijd van 13 weken en 21 weken. Het wisselen en groeien van tanden kan een vervelend, pijnlijk gevoel geven waardoor de puppy gaat willen kauwen in bepaalde zaken.
Puppy’s willen natuurlijk ook de wereld verkennen en ze moeten leren hoe hard ze kunnen en mogen bijten (en vooral ook waarin). Dit doen ze met hun tandjes. In het nest doen ze dit door het bijten van nestgenootjes. Als ze te hard bijten gaat vervolgens de andere pup weglopen of maakt de pup een piepgeluid. Hierop zal de moederhond reageren met een correctie.
Ook jij zal moeten laten weten aan je pup wanneer hij/zij te hard bijt en het dus pijn gaat doen.
Opgelet! Sommige puppy’s gaan puppybijten of ‘mouthen’ bij het hebben van (groei)pijn. Hou hier rekening mee. Pijn zorgt vaak voor ongewenst gedrag, en dan is de sleutel om de pijn eerst te verhelpen en dan verder te gaan met je training. Raadpleeg in dit geval of bij twijfel je dierenarts of specialist.
Hoe keer je dit gedrag om?
Sommigen gaan de pup straffen. Dit is niet de juiste oplossing. Hierdoor kan je pup bang van je worden en, als hij/zij ouder wordt, erger gaan bijten. Dat willen we natuurlijk niet.
Wat je wel kan doen is, zodra je tanden voelt in je huid, het spel stopzetten (zonder iets te zeggen) en wegstappen.
Na enkele minuten kan je het spel hervatten. Gaat de pup weer bijten, stop je het spel opnieuw en stap je weer weg. Blijf dit herhalen.
Zo ontneem je de puppy namelijk iets heel leuks: jouw aandacht.
Een andere manier om het puppybijten te stoppen, is door luid “AU!” te roepen. Negeer hem voor een paar minuten en probeer dan opnieuw met hem te spelen. Ook dit blijf je herhalen als de pup zijn ongewenst gedrag blijft verder zetten. Deze techniek heeft niet op alle honden hetzelfde effect. Als je merkt dat dit niet helpt, pas je een andere techniek toe.
Challenge: in 8 weken tijd een fantastische pup (of hond) in huis!
In deze 8-weken-durende challenge dagen we je uit om echt aan de slag te gaan met je pup of nieuwe hond.
In die 8 weken geven we je elke week een uitdaging om rond te werken. Zo maak je een fijne start met je nieuwe hond.
Bij sommige pups is het stopzetten van het spel en weglopen of luid “au!” roepen niet voldoende. De pup gaat je achterna lopen en aan je broek hangen of in je schoenen bijten. In dit geval is er een time-out nodig zodat je puppy kan kalmeren. Bij een time-out zet je hem/haar in een speciale time-out plaats, dat niet de gebruikelijke slaapplaats is. Bijvoorbeeld vastmaken aan een lijn aan de verwarming. Een time-out gebeurd dus in dezelfde ruimte. Een time-out hoeft niet lang te duren. 1-2 minuutjes is meer dan genoeg. De hond leert in dit geval dat hij/zij met dit gedrag niets ‘verdient’, waardoor het bijtgedrag langzaam aan gaat uitdoven.
Bij het afleren moet iedereen in huis hieraan meedoen anders snapt de hond niet wat de bedoeling is. Consequent zijn is zeer belangrijk. Anders zal de hond het gedrag bij de ene wel doen en de andere niet, of het gedrag zo gewoon helemaal niet beteren.
Wat kan je doen tijdens de wisselperiode van de tanden?
Tijdens de wisselperiode kunnen puppy’s tandpijn hebben waardoor ze op ALLES gaan knabbelen en het bijtgedrag gaat toenemen. Belangrijk is om er voor te zorgen dat je puppy genoeg andere mogelijkheden heeft om op te knabbelen zoals speelgoed waar hij/zij in kan bijten of een kauwsnack. Knabbelt je pup toch in je meubels of materiaal, ruil dit dan met een speeltje of iets waar hij wel op mag kauwen of zet je pup in een time-out.
Bij vele pups is het een fase en gaat het vanzelf over eensde tanden gewisseld zijn (tussen 5 en 6 maanden). Als de hond veel succes heeft geboekt met het bijten in ongewenste zaken, zal de puppy het gedrag wel verder zetten na de tandenwisseling. Dit kan namelijk een manier zijn om aandacht te krijgen, maar ook medische redenen zijn niet uit te sluiten.
Als het bijtgedrag erger lijkt te worden of je twijfelt over de intentie achter het gedrag, raadpleeg dan zeker een gedragstherapeute. Zij kunnen jou hier zeker bij helpen. Maak in dit geval een afspraak via onze website.
Eén van onze puppy pakketten is misschien iets voor jou?!
Op zoek naar lekker en gezonde snacks om op te kauwen, snuffel dan eens rond op onze webshop of via Amazon
Voor meer tips en informatie raden we ons gratis YouTube kanaal aan. Ook op onze Facebookpagina kan je veel informatie terugvinden. Ook op Instagram zijn we erg actief.
Al onze online opleidingen kan je hier terugvinden. En we hebben een schat aan gratis blogartikelen en podcasts voor je.