We worden allemaal goed opgevoed tot mensen die onszelf willen bewijzen, anderen willen ‘pleasen’ en vol verantwoordelijkheidsgevoel. We moeten ons best doen, hard werken en aardig zijn. Goede mensen zijn niet egoïstisch en geven aan anderen.
Maar geven impliceert ook ontvangen. En dat hebben we vaak niet geleerd, omdat het niet hoort. We hebben geleerd andere prioriteit te geven boven onszelf. De balans is zoek. En als je altijd met de andere bezig bent, kan je onmogelijk jezelf zijn.
We voelen ons opgejaagd, stressvol, uitgeput en gevangen. Want we nemen geen ruimte voor onszelf. Rustig te ademen, te ontstressen, te nemen, je vrij te voelen, … Dus ergens doen we iets fout. We worden geleefd en dat is zonde van onze tijd!
En door te weinig of geen tijd te nemen voor onszelf, val je mentaal en fysiek om. Je bent niet meer te genieten, hebt een kort lontje, bent niet productief, hebt een depressie of ervaart burn-out klachten en je hebt gewoonweg geen energie meer. Je moet ook teveel.
We willen wel relaxter zijn, maar een half uurtje netflix, een magazine lezen, scrollen op facebook, of iets lekker eten aan het einde van een drukke dag, is niet echt de oplossing.
Elke dag bewust voor jezelf kiezen, om jezelf geven en tegelijk ook om de andere geven is het antwoord. Gezond egoïsme integreren is voor jezelf zorgen in een wereld die constant om aandacht vraagt. Je mag energie geven en ontvangen. Want als jij niet voor jezelf kiest wie dan wel?
Je maakt kiezen voor jezelf prioriteit maar geeft ook om de andere. Dat is het verschil met egoïsme, waar je enkel aan jezelf denkt, zonder rekening te houden met de andere. Een egoïst doet enkel de dingen als hij/zij er beter van wordt.
Door je (vaak aangeleerde) ambitie om een ‘goed mens te zijn’, schiet je vaak door naar onbaatzuchtigheid. Je bent een helper, pleaser, loyalist, zorger, … en neemt weinig tot geen ruimte in voor jezelf. Ten koste van jezelf. Onbaatzuchtigheid staat lijnrecht tegenover egoïsme. Ergens ertussenin kan je gezond egoïsme plaatsen. Je zorgt voor jezelf en kiest voor de dingen die je energie geven. Dat maak je geen egoïst maar iemand die meer balans heeft in zijn leven.
Om gezond egoïstisch te kunnen zijn, heb je een aantal tools nodig: zelfzorg, zelfkennis, zelfcompassie en zelfrealisatie.
- Wees eerlijk tegen jezelf over hoe je je voelt en wat je echt wil (authentiek). Zelfkennis ligt hier aan de basis. Spreek eerlijk uit wat je nodig hebt en wat anderen wel of niet van je kunnen verwachten. Door ruimte in te nemen, dien je grenzen te stellen
- Besteed dagelijks oprecht aandacht aan jezelf. Neem jezelf serieus en wees verantwoordelijk voor je eigen goed voelen. Ga meer zijn ipv doen (zelfzorg). Zijn zonder doel verlaagt de ademhaling, de spanning in de schouders, …
- Maak keuzes en prioriteiten in je leven en bepaal grenzen om dit te kunnen waarmaken. Zelfrealisatie betekent je leven vorm te geven op basis van de persoon die je echt bent en echt bij je past. Focus je energie op wat jij echt belangrijk vindt. Onafhankelijk van de mening en verwachtingen van anderen. Dit kan enkel als je jezelf prioritair maakt en echt voor jezelf kiest.
- Wees optimistisch, creatief en heb vertrouwen (in jezelf).
- Accepteer jezelf en wees lief en vriendelijk voor jezelf. Dat is zelfcompassie.
Gezond egoïsme is dus meer dan af en toe 10 minuutjes rust nemen. Het is elke dag opnieuw bewust voor jezelf kiezen. Gezond egoïsme is een combi van zelfzorg (ontspanning) en zelfrealisatie (bewuste inspanning) met als resultaat echt contact met jezelf, meer veerkracht, vreugde, voldoening energie en gevoelens van geluk. En door jezelf te geven wat je nodig hebt, kan je je ook meer verbinden met de anderen om je heen. Want als je meer aan jezelf geeft, heb je ook meer te geven.
Wil je ondersteuning bij dit proces? Maak dan een afspraak voor een persoonlijke coaching op info@toscanzahoeve.be