En van veel toevoegingen is het effect op de lange termijn gewoon onduidelijk. Het mijden van toevoegingen is de veiligste optie.
De top 10:
- Nitriet: Komt voor in: filet americain, salami, worst, rookvlees en veel andere bewerkte vleeswaren.
- Sulfiet (E150b, E150d en E221 t/m E228): Komt voor in: wijn, gedroogde vruchten en kokosmelk.
- Monosodiumglutamaat (E621): Komt voor in: kant-en-klaarmaaltijden, kruidenzakjes, bewerkte vleeswaren, soepen en bouillonblokjes, sauzen, chips en snacks.
- Aspartaam (E951): Komt voor in: suikervrije, laag calorische, dieet- en lightproducten, suikervrije kauwgom, zoetjes, eiwitpoeders, sportrepen, ontbijtgranen, pepermunt, pudding, ijsthee, kauwbare vitaminepillen en tandpasta.
- Kleurstoffen (E124 en E133): Komen vooral voor in: snoep, frisdranken en producten die suggereren fruit te bevatten, zoals vruchtenijs.
- Fructose: Komt voor in: frisdranken, vruchtensappen van concentraten, honing, agavesiroop, producten met de aanduiding ‘met natuurlijke suikers’ en ontzettend veel andere zoete levensmiddelen.
- Butylhydroxyaniol (E320) en butylhydroxytolueen (E321): Komt voor in: aroma’s, chips, kauwgom en snoep.
- Gehydrogeneerde oliën: Komt voor in: sommige harde margarines, pindakaas, koekjes, brood- en banketproducten, chips en snacks.
- Benzoe zuur (E210): Komt voor in: borrelhapjes, siroop, mosterd, Hollandse garnalen, frisdranken en bewerkte producten die licht zuur zijn, zoals zure sausen.
- Linolzuur: Komt voor in: margarines, saffloerolie, zonnebloemolie, rijstolie, hennepolie en producten waarbij in de ingrediëntenlijst staat: ‘met plantaardige oliën’.