Een van de meest gestelde vragen is: “Wat is er beter, een halsband of een tuigje?”.
In feite is dit niet de juiste vraag die we ons moeten stellen, maar wel: “Wat is beter voor mijn hond?”.
Honden heb je in verschillende maten en vormen, met elk hun eigen noden en persoonlijkheden. Wat het beste is voor de ene hond is daarom niet het beste voor de andere. Hou bij je de keuze van een halsband of tuigje dus steeds rekening met wat het best geschikt is voor jouw hond.
Hieronder vind je een korte bespreking van zowel de halsband als van het tuigje. Deze kunnen je helpen bij het maken van je keuze.
1. Halsband
Het is een goed idee om, naast de microchip, je hond te voorzien van een vaste halsband met een penning waarop de identiteitsgegevens van je hond (en van jezelf) staan. In het geval dat je hond dan eens verloren loopt is de kans groter dat hij snel weer bij je terug is.
Een halsband is echter niet de ideale keuze om een leiband aan te klikken om met je hond te gaan wandelen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat er vele gezondheidsproblemen kunnen ontstaan door de druk van de halsband op de nek zoals:
• huid: snijwonden, irritatie, haarverlies, hematomen
• spieren: verrekkingen, kneuzingen, pijn
• klieren: druk van de halsband zorgt voor beschadiging van de klieren in de hals
o schade aan zwezerik zorgt voor verminderde afweer (bij sommige honden is de zwezerik zelfs totaal verdwenen door de druk van de halsband)
o schade aan de schildklier waardoor je een verstoring krijgt van het mentale en emotionele welzijn, de metabole processen, groei, regulatie lichaamstemperatuur, pols- en bloeddruk
• skelet: beschadiging van nekwervels en tussenwervelschijven
o schade aan atlas en axis (bovenste nekwervels) waardoor je hond zijn hoofd niet goed meer kan bewegen en veel pijn heeft
o onnatuurlijke beweging van de nekwervels bij trekken aan de halsband wat zorgt voor meer en snellere slijtage en artrose
o scheurtjes in de tussenwervelschijven die zorgen voor een hernia
o tongbeen kan makkelijk breken wat zorgt voor slikproblemen en kauwproblemen
• perifere zenuwstelsel: druk en rek op spieren door halsband
o tintelingen en gevoelloosheid (hond likt aan voorpoten na een wandeling)
o spierzwakte
o pijn
• ruggenmerg: verschuiving van wervels die drukken op het ruggenmerg en neurologische problemen geven
o hernia
o artrose
o verdikte ligamenten
• sympathisch zenuwstelsel: in de nek liggen de zenuwknopen niet beschermd
o druk op zenuwknopen kan problemen geven aan het hart, de longen,…
• para-sympathisch zenuwstelsel: de 10e hersenzenuw (nervus vagus) loopt door de nek en regelt zowat alles in het lichaam
• bloedvaten: dichtdrukken van de venen
o terugvloei van het bloed van de hersenen kan moeilijk of niet meer weg van het hoofd. Dit geeft meer druk op de ogen (glaucoom) en druk in de haarvaten in de hersenen (herseninfarct/embolie)
• luchtpijp: overbelasting van de veerkracht van de luchtpijp
o luchtpijp gaat niet makkelijk meer open en is vernauwd wat ademhalingsproblemen geeft
• strottenhoofd: moeilijk slikken en voedsel dat in de luchtpijp terecht komt (epiglottis)
• slokdarm: gaat slechter functioneren waardoor voedsel moeilijker voor doorgestuwd
• …
2. Tuigje
De voornaamste reden om een tuigje te gebruiken in plaats van een halsband is het voorkomen van verwondingen zoals hierboven beschreven.
Een studie uit Zweden toont aan dat 70% tot 90% van de honden nekproblemen heeft en dat hiervan meer dan 99% werd veroorzaakt door een halsband!
Een tuigje is ook een ideaal trainingsmiddel om je hond te leren om niet te trekken.
Je kan je hond zoveel correcties geven aan de halsband al je wilt, je hond zal blijven trekken. Waarom? Omdat hij het juiste gedrag niet heeft geleerd. Correcties aan de lijn onderdrukken het gedrag op het moment, maar je hond leert hierdoor niet wat je wel wilt. Correcties aan de lijn kunnen zelfs leiden tot angst en reactiviteit (uitvallen) aan de lijn. Het komt er dus op aan dat we correcties aan de halsband (en de daarmee geassocieerde pijn, angst, intimidatie,…) vermijden en onze hond op een positieve manier aanleren om niet te trekken aan de lijn.
Een tuigje is ook veiliger voor je hond. Zelfs als je hond mooi wandelt aan de lijn zonder te trekken kan je nooit voorspellen wat er in de omgeving gaat gebeuren. Zo kan je hond ineens schrikken en wegvluchten (wat bij een halsband een snok in de nek zou geven). Ook wanneer je je hond snel bij je moet hebben (omdat er bv een snel rijdende auto passeert) heb je meer controle over je hond met een tuigje dan met een halsband. Je hond kan zich ook moeilijker uit een tuigje wringen dan uit een halsband.
Er zijn verschillende soorten tuigjes en je kiest best het tuig voor de functie die je wenst. Bijvoorbeeld voor het speuren kan je best een tuigje nemen met Y-vorm, een gewoon tuigje heeft best een ring op de rug, een anti trektuig heeft vaak ook een ring op de borst, enz…
De dierenspeciaalzaak, trainer of de gedragstherapeut staat je hier zeker graag in bij.
Heb jij ervaringen met tuigjes of halsbanden? We horen jullie tips graag hieronder!