Een actief therapiedier woont en werkt samen met zijn begeleider. Samen voeren zij taken uit in o.a. WZC, scholen, instellingen, enz… en kunnen ingezet worden in één of meerdere van onderstaande werkdomeinen:
1. DOT – Dier Ondersteunende Therapeutische projecten
met verdere specialisatie bv. leeshond, aai-of knuffelhond, ondersteuning bij kinesitherapie, ergotherapie, revalidatie…
2. DOE – Dier Ondersteunende Educatieve projecten
sensibilisering- en informatiecursussen
3. BV – BezoekVrijwilliger
Passief therapiedier
Een passief therapiedier woont en werkt voor zijn begeleider en/of gezin. Het therapiedier voert taken uit om de zelfredzaamheid van deze persoon of het gezin te verhogen aan de hand van getrainde taken. Een passief therapiedier is geen hulphond en kan geen recht op toegang afdwingen.
Mensen met een beperking, zowel fysiek als mentaal, die niet in aanmerking komen voor een assistentiehond kunnen beroep doen op een passief therapiedier. De hond wordt dan op maat getraind.
Assistentiehonden
De naam assistentiehond is de algemene overkoepelende term die wordt gehanteerd voor honden die opgeleid zijn om personen met een beperking te assisteren en hiervoor een erkenning krijgen van de Belgische overheid.
Assistentiehonden erkend door de Belgische overheid:
• Blindengeleidehonden voor mensen met een visuele beperking
De blindengeleidehonden worden opgeleid om personen met een visuele beperking te begeleiden. Ze leren verschillende parcours afleggen (naar de bakker, de supermarkt, de dokter…), hindernissen vermijden, de straat oversteken zonder hun baasje in gevaar te brengen…
• Hulphonden of service honden voor mensen met een fysieke/motorische beperking
Hulphonden of service honden assisteren personen met een motorische beperking, vaak rolstoelgebruikers. Zij hebben tot specifieke taak de autonomie en de zelfredzaamheid van hun baasje te bevorderen. Ze leren o.a. spullen oprapen die het baasje heeft laten vallen, deuren en kasten openen en weer sluiten, medicijnen of de telefoon aanbrengen, kledingstukken helpen aan- of uittrekken, hulp halen in noodsituaties…
• Hoorhonden of signaalhonden voor mensen met een auditieve beperking
Hoorhonden of signaalhonden helpen mensen met een auditieve beperking. Zij maken hun begeleider er o.a. attent op wanneer iemand aan de deur belt, wanneer een sms ontvangen wordt, wanneer de kookwekker afloopt, de baby huilt… Zij kunnen hun baasje ook waarschuwen als er gevaar dreigt (bv. bij rookalarm) door in een bepaalde houding te gaan liggen.
• Meldhonden voor mensen met epilepsie (epileptic alert dog) of diabetes (diabetic alert dog)
Meldhonden worden opgeleid om mensen met epilepsie of diabetes bij te staan.
Bij epilepsiehonden bestaan 2 soorten:
•
Een “seizure respons dog” is opgeleid om één of meerdere belangrijke zaken te doen, wanneer het baasje een epileptische aanval gehad heeft. Bv een alarmknop induwen, de persoon wakker maken, de telefoon of medicatie brengen.
Sommige honden worden “seizure alert dog”, dat betekent dat zij een aanval voelen aankomen en hun baasje op één of andere manier daarvan verwittigen. Dit waarschuwen op voorhand kan niet aangeleerd worden. Dit kan verder groeien als baasje en hond een goede band hebben.
Een diabeteshond is specifiek opgeleid voor mensen met diabetes of suikerziekte. Hij meldt zijn baasje wanneer het suikergehalte in het bloed te hoog of te laag is waardoor zijn baas op tijd zijn suikergehalte kan meten, zo nodig insuline kan spuiten en een coma kan voorkomen.
Wenst u help van een dier?
Toscanzahoeve en therapiedier vzw selecteren en trainen actief en passief therapiedieren voor u of iemand van uw gezin. Meer info? Mail ons op info@toscanzahoeve.be