Je kat of hond heeft jeuk? Jeuk hebben en heel de tijd krabben, likken en bijten is voor het dier verschrikkelijk, maar ook voor jou als eigenaar. Je wil je dier helpen maar weet niet hoe. Bovendien heeft al dat krabben en likken als gevolg dat de huid kapot gaat, dat iedereen slecht slaapt, dat er korte lontjes in huis ontstaan, ….
In de eerste plaats is het belangrijk om de oorzaak van de jeuk te achterhalen. Het helpt niet om gewoon “een plakker te plakken op de wonde”, je wil de wonde ook duurzaam genezen.
Het achterhalen en daarna de specifieke behandeling van de oorzaak kan een lange weg zijn. Maar dit is essentieel.
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van jeukklachten?
Je kat of hond heeft jeuk? Op nummer 1 staat zeker voeding
Vaak te eenzijdig voederen geeft intoleranties op een bepaalde eiwitbron die nooit afgewisseld wordt vb. kip, lam of rund. Maar ook tekorten van bepaalde mineralen of gezonde vetzuren, die heel belangrijk zijn voor een gezonde huid. Geef het hoogwaardig voer met als hoofdbestand deel vlees of geef gewoon vers vlees en geef extra goede vetzuren bij.
Extra essentiële vetzuren (omega 3, 6, 7 en 9) voeden de huid van binnenuit en kunnen helpen bij een schilferige, droge huid.
Omega 3 zit in visolie, omega 6 of gamma-linoleenzuur (GLA), dat voorkomt in teunisbloemen, kan helpen infecties te verminderen, omega 7 zit in duindoorolie en omega 9 in olijfolie.
De omgeving
Dieren kunnen soms raar regeren op dingen in de omgeving. Vb. bepaalde planten, grassoorten, distels, enz… kunnen en irritatie veroorzaken. Maar ook zwemmen in beken of vuile plassen kan jeuk geven. Vermijd het zwemmen in vies water en kijk de huid goed na, na het wandelen op doorns en andere plantresten in de pels.
Je dier kan ook reageren op pollen of huismijt. Maar ook op vb. tabak, kleurstoffen, bewaarmiddelen, enz…
(Voeding)Intoleranties kan je laten bepalen door vb. een haaranalyse test.
Een reinigingskuur die helpt om afvalstoffen uit het lijf op te ruimen, waardoor de stofwisseling verbetert en het immuunsysteem optimaal kan functioneren kan zeker helpen.
Als je kat of hond jeuk heeft controleer dan ook zeker op parasieten
Je hebt natuurlijk vlooien en teken. En vlooienallergie is echt heftig want één beet van een toevallig langs springende vlo al voldoende kan zijn voor een heftige jeukuitbraak. Er hoeven dan helemaal geen vlooien te vinden te zijn op je dier of in je huis. Een vlooienallergie ontstaat meestal als een hond te vaak of te langdurig bloot is gesteld aan het speeksel van vlooien.
Er zijn ook mijten die jeuk en ziektes aan de huid veroorzaken zoals demodex, cheyletiella en schurft (of scabiës).
Een parasiet die seizoensgebonden klachten kan geven is de herfstmijt of Trombicula autumnalis. Deze leeft in de bodem.
Ook in droge brokken kunnen mijten voorkomen. Die woekeren als de brok niet goed bewaart wordt.
Aandoeningen als ringworm (eigenlijk een schimmel) of een gistinfectie kunnen vervelende huidklachten en kale plekken veroorzaken en ze verminderen de weerstand.
De dierenarts kan d.m.v. van een huidafkrabsel, biopt, bloedonderzoek of microscopisch onderzoek bepalen of er sprake is van parasieten.
Allergische oorzaken
Dieren kunnen voor veel factoren allergisch zijn. Stoffen in de omgeving of voeding. Een allergietest wordt bij de dierenarts gedaan door bloedafname.
Hotspots
Hotspots zijn natte eczeemplekken die geïnfecteerd raken en doordat het dier eraan blijft likken, geneest het niet of moeilijk. Ze ontstaan door een kleine prikkel van jeuk.
Je kan het dier wassen of inspuiten met iets jeukstillend om de cyclus te doorbreken. Maar uiteraard dien je de oorzaak te vinden. Dat is vaak stress.
Bijvoorbeeld groene leem is geschikt om te smeren en de jeuk te laten afkoelen. Het smeersel blijft goed zitten en vormt een beschermend laagje. Het kan geen kwaad als het opgelikt wordt.
Slecht werkende darmen
De huid en de darmen zijn een afspiegeling van elkaar en daarom is het bij huidklachten een goed idee om de darmen extra te ondersteunen.
Wil je hier meer over weten? Wij hebben een kort webinar hierover: https://toscanzahoeve.webinargeek.com/kort-webinar-gezonde-darmen-bij-katten-en-honden-1
Wil je een persoonlijke begeleiding voor je kat of hond? Boek dan een consult of een Bioresonantie test op het moment dat het voor jou het beste uitkomt: https://www.toscanzahoeve.be/boek-je-afspraak/