Als je je hond een nieuw commando wil aanleren is het belangrijk met een aantal zaken rekening te houden :
- Je hond spreekt honds en geen Nederlands. Je dient dus het aanleren van een nieuw commando te zien als het aanleren van een nieuwe taal. Woord per woord. De hond moet dus de link leggen tussen het woord dat je gebruikt en de handeling die bij dat woord hoort. Vb. “ zit” wil zeggen : met de poep op de grond gaan. En “af “wil zeggen : met de buik op de grond gaan, enz…
- Je leert je hond dingen aan op een positieve manier, zonder druk, roepen of straf en met een beloning als hij/zij het goed doet.
- Je geeft je hond de tijd om nieuwe dingen te verwerken door de sessies kort te houden en daarna de hond rust te geven om het te verwerken.
KENNISMAKING MET HET LEERPROCES VAN JE HOND
Er zijn een aantal zaken die impact hebben op het leerproces van je hond:
- Welk ras is het?
Tot welke rassengroep behoort deze hond en wat zijn de typische kenmerken? Want dat heeft impact op het leerproces en op de motivatie van je hond. Een terriër heeft het moeilijker met apport ,terwijl het bij een retriever in de genen zit om te apporteren. Als je dus een terriër wil laten apporteren zal je een grotere motivatie moeten zoeken en gebruiken dan dat je dat zal nodig hebben bij een retriever. Uiteraard zijn alle honden individuen en dien je met persoonlijke karakters rekening te houden.
- Ouderdom?
Zolang een hond niet dementeert kan hij/zij leren. Doch oudere honden hebben meer tijd nodig om iets nieuws te leren. Jongere honden hebben meer tijd nodig om te verwerken na het leren en zijn vaak ook sneller afgeleid, dus korte sessies zijn belangrijk.
- Heeft de hond beperkingen (fysiek – mentaal)? Zijn er zaken waar we best rekening mee houden tijdens de training? Opgelopen trauma’s of … .
Als een hond pijn heeft bij een bepaalde oefening mag je deze niet vragen. Zeker niet forceren. Ook als je hond angstig is moet je eerst aan de angst werken voor je verder gaat met trainen. Het gedrag van je hond en de band met jou zijn het belangrijkste. Eerst dat en dan pas trainen.
- Wat is de hond zijn grootste motivatie?
Bepaal welke motivaties er kunnen gebruikt worden. Je hond doet niets voor niets. Hij is net als wij een opportunist. Je dient je beloning te variëren en er gradaties in te maken. Je kan motiveren of belonen met de stem, door naar je hond te kijken of een andere vorm van aandacht te geven (pas op… negatieve aandacht is ook aandacht!!!), een snoep te geven, je hond te knuffelen, te aaien of te masseren. Maar het moeten beloningen zijn in de ogen van de hond. Sommige honden worden liever niet geknuffeld of te veel aangeraakt en gaan jouw goedbedoelde knuffel eerder zien als een straf of demotivatie , dan een beloning waarvoor ze de volgende keer nog willen werken.
Als je hond iets simpels deed geef je een simpele
beloning , vb. een brokje van zijn eigen
voer. Maar was het een goed uitgevoerde nieuwe oefening, iets moeilijks of iets
heel belangrijks ,dan geef je iets veel lekkerder , vb. een zwanworstje.
Als je hond een oefening al wat kan, dan beloon je met de stem of aandacht en
bouw je de snoep af. Maw : je geeft af en toe nog snoep , maar niet meer elke
keer.
Ik ben voorstander om een hond altijd te blijven belonen, als is het maar met de stem. Zo hou je de sfeer en de band positief en focus je zelf op het gedrag dat je wil ipv op het gedrag dat je niet wil.
WELK COMMANDO WILLEN WE AANLEREN EN HOE GA JE TE WERK?
Als je een commando wil aanleren is het belangrijk om goed na te denken over het woord en het gebaar dat je hiervoor wil gebruiken. Iedereen in het gezin gebruikt ook hetzelfde woord en gebaar.
Let erop dat je niet al een gelijkaardig commando gebruikt en dat je altijd hetzelfde gebruikt; vb “zit” is niet “zitten” en “zit” lijkt heel erg op “lig”.
Ik raad aan om bij het aanleren van een commando er onmiddellijk ook een gebaar bij te leren. Zo kan je ook nog met je oudere hond communiceren als hij zou doof worden of zijn zicht verliest.
Je leert het commando aan in kleine babystapjes en oefent elke kleine stap een paar dagen voor je over gaat naar de volgende stap. Herhalen en herhalen zodat je hond het echt begrijpt. Je mag niet te snel gaan. Je hond bepaalt het tempo, niet jij! Want meestal zijn we zelf te ongeduldig en willen we te snel gaan. Wanneer de oefening voldoende gekend is, ga je pas over naar een volgend niveau.
Je gaat ook pas het commando gebruiken als je hond het echt doorheeft. Tot dan benoem je enkel wat je hond doet , maar zet je het dus niet op commando! Dat is heel belangrijk én een grote fout in de training als je té snel je hond commandeert terwijl hij het woord nog niet begrijpt.
Als de oefening thuis goed gekend is, ga je naar de tuin en daarna naar andere locaties met meer afleiding. Je hond kent zijn oefening pas goed als hij deze in alle omgevingen en met afleidingen kan uitvoeren. Tot die tijd blijf je positief trainen, op het tempo van je hond en met de juiste beloning.
1 commando voor je hond per week challenge (14 weken)
Begin elke week met je hond een nieuw commando aan te leren op een moderne, positieve manier.
De hondenschool bij je thuis, wanneer het jou uitkomt.
ALGEMEEN
In de training staat HET BELANG VAN DE HOND OP DE EERSTE PLAATS! Laat dus je ego en druk los. Kijk naar de lichaamstaal van je hond en stop de training op tijd als je hond te veel stress heeft. Een beetje stress is gezond en bevorderd het leerproces maar te is te.
Als er te veel stress is, zit de hond in het rood. Er is dan geen leerproces meer mogelijk; haal de hond rustig uit de situatie. Als het te zwaar wordt voor de hond kan je wat rust of spel inbouwen.
Begrijpt je hond het niet of lukt het niet helemaal? Geef nooit op en blijf alternatieven zoeken als het niet lukt. Je dient zelf creatief om te gaan met de uitdagingen waar jij en je hond tegenaan lopen in de training.
Vergeet jezelf ook niet regelmatig te motiveren door jezelf complimentjes te geven als iets goed gelukt is en maak er geen drama van als er iets fout loopt. Blijf zelf rustig en beheerst en ga je stem niet verheffen. Hou het positief! En hou rekening met de mogelijkheden en beperkingen van je hond.
Gebruik geen commando als de hond het nog niet kent. Je kan het wel benoemen als de oefening goed is uitgevoerd of als de hond het spontaan doet.
Elke hond is verschillend, pas je training aan je hond aan!
Sluit de oefensessie/training met je hond altijd positief af. Je sluit de oefening dus af op het niveau dat de hond goed kent zodat je hem kan belonen.
We wensen jouw en je hond heel veel trainingsplezier!
Wil je meer weten over training, gedrag en lichaamstaal van je hond en je verdiepen in het honds leren? Lees dan mijn boek.
Voor meer tips en informatie raden we ons gratis YouTube kanaal aan. Ook op onze Facebookpagina kan je veel informatie terugvinden. Ook op Instagram zijn we erg actief.
Al onze online opleidingen kan je hier terugvinden. En we hebben een schat aan gratis blogartikelen en podcasts voor je.