Als je graag bezig bent met je hond, is er van alles op de markt.
Maar hoe kies je nu de juiste sport voor je hond?
Hier vindt u een aantal tips en een kort overzicht van de mogelijke sporten.
Tips:
- Kijk naar wat je hond écht leuk vindt. Je doet de sport tenslotte in de eerste plaats voor hem.
- Kijk naar wat jij ook graag doet en wat vol te houden is qua tijd en locatie. Soms vindt je iets leuk maar is het te ver weg of te vroeg op de dag en dan ga je er ook niet van blijven genieten.
- Neem hier ook de beslissing of je het als hobby gaat doen of als competitie sport. Dat heeft gevolgen voor jou en je hond.
- Zie dat een hyper actieve hond niet nog ‘hyperder’ wordt door een ‘oppeppende’ sport. Kies eerder een rustgevende en grondende sport. Daar worden ze ook moe van maar op een minder hevige manier. De meest grondende sporten zijn zwemmen, wandelen en speuren. De meest actieve sporten zijn agility en flyball.
- Kijk naar het genetisch materiaal en de oorspronkelijke taak van je hond. Denk hierbij aan het hoeden van schapen voor de border collie en zoek een sport die dit kan vervangen zoals bijvoorbeeld treibball.
Een kort overzichtje van een aantal van de mogelijke sporten:
Body & Balance
In deze workshop wordt er enerzijds gewerkt op het vinden en verbeteren van het evenwicht en anderzijds op het leren kennen van het eigen lichaam. Vele honden hebben geen idee wat hun lichaam wel of niet aankan… met soms nare gevolgen, blessures, angst voor toestellen/objecten enz… tot gevolg.
Het werken met de verschillende toestellen maakt dat het voor de hond leuk en leerzaam is en jij kunt de vaardigheden die je nodig hebt voor een goede verstandhouding oefenen. Door samen te werken bij deze oefeningen zal de hond zich prettiger en veiliger bij je voelen en hij zal mede hierdoor het geweldig vinden en meer gemotiveerd raken om vaker op jouw aanwijzingen te letten en naar je te luisteren.
Door de bewustwording van de hond van zijn lichaam, wat zelfvertrouwen verhogend werkt, versterkt het tevens de spieren bij de hond, wat niet alleen maakt dat hij beter in zijn vel komt te zitten, maar ook het risico op blessures bij honden vermindert. Door de een betere lichaamsbewustwording van de hond verbetert ook de motoriek van de hond.
Geschikt voor alle honden, van zeer jonge puppy’s tot en met bejaarden. Honden met al reeds blessure verleden, fysieke problemen of dergelijke hebben ook baat bij deze oefeningen.
Honden die geregeld sporten beoefenen kunnen hun fysiek onderhouden en de motoriek verbeteren zodat ze makkelijker kunnen presteren en minder kans hebben op allerlei blessures.
Het resultaat is een stevigere band met je hond, een hond die beter naar je wilt luisteren en open staat voor input en vragen.
(gecontroleerd) Zwemmen
Zwemmen is o.a. weldoend bij:
- Bij spierpijnen en gewrichtspijnen
- Voor revalidatie
- Als ontspanning
- Als sportactiviteit
- Voor opbouw van spiermassa
- Voor opbouw van conditie
- Bij hyperactiviteit, stress en ADHD
- Bij gedragsproblemen
- Na doorverwijzingen van uw dierenarts
- Bij overgewicht
- Voor relatieopbouw met de baas
- Om zelfvertrouwen van de hond op te bouwen
Vaak denken mensen dat een hond uit zichzelf kan zwemmen.
Het is echter van groot belang om je hond op een speelse en verantwoorde wijze te laten wennen aan het water. Zo kunnen we onmiddellijk anticiperen op zijn/haar gedrag, zijn motoriek en natuurlijk de band met de eigenaar. Als eigenaar wordt je direct betrokken bij het hele gebeuren en leert de hond dat hij je kan vertrouwen en geniet van zijn zwempartij.
Bovendien kan hij in een gecontroleerde omgeving zichzelf niet blesseren. Verzuring en overbelasting wordt voorkomen door opwarming en afkoeling van de spieren en het zwemmen in verwarm water. We werken ook met zwemvestjes. En in tegenstelling tot vb een vijver is het water perfect van kwaliteit qua ph waarden enz…
Een hondenzwembad in tegenstelling tot een water loopband is groter er breder. Grote honden hebben bij een loopband de neiging om tegen de kant te leunen en op die manier steun te zoeken, waardoor het effect van de hydrotherapie verdwijnt. Wij ondersteunen sommige therapie wel met een honden loopband, zonder water.
Wist u dat 30 min. zwemmen gelijk staat met 1,5 tot 2 u. wandelen..!
Treibball
In Duitsland en Zwitserland is het een populaire sport, waar eigenlijk hele diverse rassen aan meedoen. Het is dus geen sport voor alleen maar veedrijvers en hoedende honden! Alle honden kunnen dit eigenlijk doen, mits ze willen samenwerken met hun baasje.
In het midden van een groot veld liggen 8 grote ballen (meestal gymnastiekballen). Deze ballen liggen in een driehoek, net zoals bij poolbiljarten gebruikelijk is. De baas staat met zijn hond aan de rand van het veld bij een goal. Op teken van de baas dient de hond zo snel mogelijk de ballen (een voor een) terug te drijven naar de baas, waar de ballen dan ook nog in de goal moeten belanden. De baas mag gebruik maken van stem, handgebaren of fluitsignalen.
Iedere hond heeft maximaal 10 minuten de tijd om alle 8 de ballen in de goal te drijven. De tijd start op het moment dat de hond de “outrun” start. De tijd stopt pas op het moment dat alle 8 de ballen in de goal zitten en de hond voor de goal ligt.
Op wedstrijden is er ook nog de mogelijk om een spelvariant te lopen.
Dit kan van alles zijn, afhankelijk van het niveau.
Enkele spelvariaties zijn: parcours afleggen met een bal, dirigeren/sturen, tijd-gambling.
Loopband training
Oefeningen op de honden loopband (kan combi met een andere afspraak of apart).
Dit is ideaal voor gedragsproblemen, hyper gedrag, conditie training, gewichtsverlies, spieropbouw enz… zeker bij angst voor water of als aanvulling bij zwemmen of hydrotherapie.
Speuren
Honden leven in een geurwereld en snuffelen vrijwel altijd en overal. Speuren is dan ook een echte hondse activiteit die tegemoet komt aan een natuurlijke behoefte. Samen speuren met je hond maakt dat hij zich kan uitleven, mentale energie kwijt kan en je geeft hem een doel, waardoor hij meer ontspannen en tevreden is. Samen speuren betekent eveneens samenwerken met je hond zonder dwang, waardoor het bijdraagt aan een goede relatie tussen eigenaar en hond.
Het is weldoend bij gedragsproblemen (ook hond-hond), bij hyperactiviteit, … en voor de opbouw van de band met de eigenaar.
Er bestaan drie disciplines: klassiek speuren of een spoor uitwerken (snoep en sleepspoor), sport speuren of speuren op eigen en vreemde mensengeur en sorteren. Bovendien kan je aanvullen we aan met reddings- en waterwerk.
Trics en clickertraining
Leuke kunstjes en bewegingen aanleren (zonder muziek) met of zonder clicker. De basis van doggy dance en clicker training word samengevat in de hondensport TRICS.
Bat training
Hoe leer je je hond uit de situatie te gaan en zelf keuzes te maken?
Do as I do training
Honden leren op verschillende manieren. Ook door het zien en nadoen van elkaar en ons mensen. Wil je je hond sociaal laten leren dat is “do as i do” een leuke manier.
Doet u een sport met uw hond? Wat is uw ervaring? Wij horen het graag!
Kom onze zeker kennismaken met onze hondensporten op onze hondenschool: https://www.toscanzahoeve.be/hondenschool/
Boek hier je gratis eerste proefles!: https://www.toscanzahoeve.be/hondenschool-vraag-gratis-proefles/