Hondentrimmer …. De boeman of vrouw van elke hond?
De hondentrimmer is populair. Veel hondeneigenaren gaan meerdere keren per jaar met hun viervoeter naar het trimsalon. Afhankelijk van het ras en de vachtsoort wordt er geknipt, geplukt, gekamd, gewassen, …. Ook de oren worden schoongemaakt, nageltjes geknipt, ogen gecontroleerd en ga zo maar door. Het lijkt pure verwennerij. Maar ervaren onze honden deze uitjes ook als een wellness moment?
Jammer genoeg gaat een bezoek aan de hondentrimmer vaak gepaard met heel veel stress, en zelfs (grote) angst. De baasjes zetten hun lieveling telkens opnieuw met een klein hartje af en voor de trimmer is het soms heel moeilijk om een gestreste hond goed te verzorgen. Hieronder geven we je enkele tips om stress bij je hond te vermijden zodat dat tripje naar het trimsalon echt ontspannend wordt.
Socialiseren en gewennen.
Heb je een puppy of asielhond op het oog? Kijk dan ook zeker naar welk vachttype hij heeft. Is het nodig om naar de trimmer te gaan voor de verzorging? Laat je nieuwe hond dan zo snel mogelijk wennen. Bij een pup kan je gebruik maken van de socialisatiefase tot 12 weken om al een bezoekje te brengen aan de trimmer en om hem al te laten kennis maken met de geurtjes en producten in een trimsalon. Lekker op de koffie dus – snuffelen en spelen, en opbouwen naar het echte werk.
Ook bij een oudere hond kan je dit nog perfect doen. Maak autoritten leuk en laat hem wennen aan de trimmer en zijn omgeving. Af en toe eens op bezoek gaan zonder dat er iets spannend gebeurt doet wonderen.
Oefen zeker ook thuis. Aan veel van het materiaal dat de hondentrimmer gebruikt kan je jouw hond thuis al laten wennen. Borstels, kammen, nagelknippers, scharen, … laat hem ermee kennismaken op een speelse manier. Snuffelen en spelen terwijl het ‘marteltuig’ in de buurt is, het op de grond leggen met snoepjes rond en de hond belonen als hij rustig blijft wanneer hij in de buurt komt.
Een goed begin.
Zorg er steeds voor dat je hond uitgelaten is en dat hij niet te veel gegeten of gedronken heeft voor het bezoek aan de trimmer. Bij sommige honden kan de verzorging best een lange tijd duren en een volle maag of een volle blaas kan zorgen voor een oncomfortabel gevoel op de trimtafel.
Ga voor het bezoek aan het trimsalon nog een stevige wandeling maken of daag hem uit met speur -en zoekspelletjes.
Steun bieden bij de hondentrimmer.
Als je hond stress ervaart of angstig is, is het belangrijk om hem wel te steunen. Bespreek met je hondentrimmer of je bij de trimbeurt mag aanwezig blijven en of dat zou kunnen helpen om het stressniveau omlaag te krijgen. Sommige honden worden net rustiger als het baasje weer weggaat.
Als je blijft is het in elk geval belangrijk om hem wel steun te bieden, en om zijn angst niet te bevestigen. Blijf zelf altijd rustig en doe alsof er niets aan de hand is. Praat niet te veel tegen hem en als hij echt angstig is, haal hem dan uit de situatie en neem weer mee naar buiten om een rondje te lopen.
Trainen en oefenen.
Leer je hond enkele nuttige oefeningen aan zodat het bezoek aan het trimsalon voor hem vertrouwd en veilig kan aanvoelen. Werk bijvoorbeeld aan ergens gaan opstaan zodat hij met plezier op de trimtafel kan springen. Ook volgende commando’s kunnen heel nuttig zijn tijdens een verzorgingsbeurt:
- STA: de hond gaat op commando recht staan
- ZIT: de hond gaat op commando zitten
- AF/LIGGEN: de hond gaat liggen
- BLIJF: de hond blijft waar hij is (optioneel: in de houding waarin hij is)
- PLAT: de hond gaat op zijn zij liggen
- POOT: de hond geeft zijn poten om te laten verzorgen
Ga er nooit van uit dat je hond deze commando’s (deze woorden) zomaar begrijpt. Hij spreekt immers niet dezelfde taal als jij. De hond moet eerst leren een actie of beweging te koppelen aan de woorden die je gebruikt. Eens hij door heeft wat je van hem vraagt, zal hij graag zijn kunsten laten zien. Vraag hulp aan een gedragstherapeut, trainer of hondenschool.
Je kan ook de hondenschool naar jou toe laten komen, met onze challenge: in 14 weken 14 commando’s. In deze lessenreeks voor minder dan 25 euro geven we je alle tools (uitgeschreven en video) om je hond op eigen tempo elke week een nieuw commando aan te leren. En alle commando’s die hierboven worden omschreven komen aan bod.
Vergeet ook zeker niet tegen je trimmer te zeggen welke woorden jullie exact gebruiken. Dat kan voor elke hond anders zijn en is afhankelijk van hoe jij hem de oefening hebt geleerd. Het zou een beetje sneu zijn als je trimmer heel de tijd ‘af’ zegt terwijl je hond alleen het woord ‘liggen’ kent.
Stress herkennen.
De laatste tip is eigenlijk de belangrijkste: zorg dat je jouw hond zijn stress kan herkennen. Let daarbij vooral op zijn lichaamstaal. Het moeilijke is dat dat voor elke hond anders is. Er zijn heel wat algemene stresssignalen waarop je kan letten, maar het zou kunnen dat jouw hond er maar enkele daarvan ‘gebruikt’. Leer je hond zijn lichaamstaal dus goed kennen en reageer op tijd door hem uit de situatie te halen of door hem kalmerende activiteiten aan de bieden. Hieronder vind je een aantal veel voorkomende stresssignalen.
- Hijgen
- Kwispelen
- Tongelen (herhaaldelijk aan de neus likken)
- Met de ogen knipperen
- Hoog blaffen/ piepen
- Smakken
- Geeuwen
- Pootje heffen (even op drie poten staan)
Uiteraard is het belangrijk om rekening te houden met de context om de lichaamstaal van je hond te interpreteren. Als hij net gegeten heeft en er hangt nog lekkers aan zijn neus, dan is het neuslikken geen uiting van stress. Vind je het moeilijk om je hond te lezen? Vraag dan hulp aan een gedragsdeskundige.
Ook als je hond echt angstig is of zelfs in paniek geraakt bij de trimmer kan je best hulp zoeken. De dierenarts of gedragstherapeut gaat dan samen met jou aan de slag om die verzorgingsmomenten toch mogelijk te maken voor je hond.
Toscanzahoeve heeft veel van de relevante diensten beschikbaar:
We hebben een eigen trimsalon met professionele medewerkers.
Uiteraard kan u ook bij ons terecht voor gedragsproblemen.