De twee kampen betreffende hondenvoer.
Combineren van voeding voor je hond wordt heel wat gedaan. Maar als het gaat over hondenvoeding worden de messen al snel geslepen. Letterlijk, maar ook figuurlijk door mensen met soms rechtlijnig tegenover elkaar staande meningen.
In essentie zijn er twee kampen: de aanhangers van rauw vers vlees en diegenen die kiezen voor klassiek droge blokken of nat blikvoer. Soms lijkt het dan ook dat er geen middenweg bestaat. Nochtans blijkt in de praktijk dat veel mensen behoefte hebben aan een combinatie van de twee: verse voeding en voeding afkomstig van de hopelijk betere hondenvoedingsindustrie.
Is combineren van voeding hond aan of af te raden?
Er bestaan verschillende redenen waarom je de twee zou willen combineren. In Toscanzahoeve zijn we in principe voorstander van verse voeding die hoofdzakelijk bestaat uit vers vlees. Een klein percentage van maximum 10 procent aan verse groenten kan, maar zorg dat deze zeer goed gegaard zijn. En kijk even na welke groenten je beter wel of niet kan gebruiken voor je hond.
Maar ook bij vers voer is kwaliteit belangrijk, en de kosten kunnen dan behoorlijk oplopen. Dat is zeker het geval bij meerdere en grote honden. Niet iedereen heeft een groot budget, en dan kan nat voer in blik of brokken een alternatief zijn. Ook hier is het erg belangrijk om te waken over kwaliteit, doe zeker de nodige research.
Een aantal aandachtspunten voor een goede brok (of goed nat voer in blik):
- Hoe hoger het vleespercentage, hoe beter
- Chemische toevoegingen zijn uit den boze
- Een mooi percentage aan dierlijke vetten
- Vlees afkomstig van gezonde dieren: veel goedkoper voer gebruikt vlees van bedenkelijke kwaliteit.
Belangrijk is dus dat je toeziet op de kwaliteit. Zolang je daarover waakt is combineren bij veel honden geen probleem. Op onze webshop staan er in elk geval snacks en voeding waar wij persoonlijk achter staan.
Voeding hond combineren: wat zijn de gevaren?
Zolang je voor kwaliteit kiest, wat zou dan het probleem kunnen zijn? Wel, de meeste problemen doen zich voor bij honden met een gevoelige spijsvertering. De zuurgraad van de maag is hier een bepalende factor. Deze verandert sterk onder invloed van het soort voeding.
Nog niet zo lang geleden werd bij het combineren in elk geval geadviseerd om een periode van minstens 8 uur tussen verschillende soorten voeding te laten. Recente onderzoeken tonen echter aan dat dit advies is achterhaald.
1 commando voor je hond per week challenge (14 weken)
Begin elke week met je hond een nieuw commando aan te leren op een moderne, positieve manier.
De hondenschool bij je thuis, wanneer het jou uitkomt.
De zuurtegraad van de maag.
Deze is bij een hond erg laag, met een pH-waarde van ongeveer 2. Dat is erg zuur, nog zuurder dan bij de mens. En die heeft als alleseter al een maag die veel aankan.
Dat komt omdat de hond als carnivoor en aaseter botten moet kunnen verteren. En net het aspect aaseter zorgt ervoor dat het maagzuur bij de hond ook in staat moet zijn om schadelijke bacteriën bij een oud kadaver te doden. Met andere woorden: vlees dat voor de menselijke maag net bedorven is kan nog voedzaam zijn voor honden.
Een groot verschil tussen rauw vers vlees en brokken is de hoeveelheid koolhydraten en meer bepaald de hoeveelheid zetmeel. Deze zetmelen doen de pH-waarde in de maag stijgen. Dat is allesbehalve wenselijk omdat de lage zuurgraad nodig is voor het veilig verteren van rauw dierlijk materiaal.
Er is nog een mogelijk probleem. Het activeren van enzymen voor de verdere vertering van voedsel zou afhankelijk zijn van een lage zuurgraad. Ziekmakende bacteriën kunnen anders de hondenmaag makkelijker overleven en zo diarree veroorzaken. Al leveren onderzoeken naar dit proces soms tegenstrijdige resultaten op en is deze stelling nog niet bewezen.
Combineren van voeding hond of juist niet?
Voor honden die snel misselijk zijn of een veel last hebben van een lopende ontlasting is het combineren van brokken en vers vlees af te raden. Al is er nog geen sluitend bewijs dat dit de spijsvertering van je hond negatief beïnvloedt.
Waar we in elk geval het combineren met brokken niet zouden adviseren is bij een daadwerkelijk BARF- (zelf samengesteld) menu wat vleesbotten bevat. Deze botten hebben echt een extreem zure maag nodig om goed verteerd te kunnen worden.
De keuze van de hond geeft de doorslag.
Uiteindelijk is elke hond een individueel wezen en moeten we vooral letten op de reactie van uw huisdier op de voeding. Zit hij of zij lekker in z’n vel en zijn er geen gezondheidsproblemen? Of is er regelmatig sprake van dunne ontlasting, misselijkheid of vachtproblemen? Als dat allemaal goed zit heb je goed gekozen. Anders kan je best wat aanpassingen doorvoeren.
Wil je nog meer weten?
Volg zeker onze facebook pagina en youtube kanaal, waar je nog veel tips over voeding maar ook andere zaken zal terugvinden.
Een absolute aanrader is ook ons webinar over gezonde (natuur)voeding voor kat en hond. Hierin gaan we in ongeveer een halve dag dieper in op alles wat je écht wil weten rond gezonde voeding voor je huisdier. On demand, dus je kan het perfect in stukken bekijken aan je eigen tempo en wanneer het je uitkomt.