Wil je een (nieuwe) kat in huis? Nieuwe kittens zullen zich snel(ler) thuis voelen als je rekening houdt met:
- Rustig praten en handelen. Je laat de kat zijn vrijheid en dwingt hem niet
- De kat is een omgevingsdier: geef hem tijd om te wennen!
- Je gaat de positieve indruk versterken door ontspannen gedrag te belonen met aandacht, spel of iets lekkers.
- Je kan in huis gebruik maken van de geur van valeriaan of van feliway als je kat wat angstig, stressvol of onrustig is.
De Juiste manier van kennismaking in het huis is dat je de kitten eerst het huis laat verkennen. Liefst eerst de kleine ruimten en ruimte per ruimte. Geleidelijk aan alle gezinsleden en evt. andere katten erbij halen. De tuin volgt pas na een maand.
Stel ook al je grenzen in huis, wat mag en niet mag. Hierbij ga je gewenst gedrag belonen, liever dan ongewenst gedrag bestraffen. Op deze manier worden de regels snel duidelijk.
Tip:
- Agressie tussen 2 katten in huis begin meestal op het moment dat ze aan elkaar worden voorgesteld. Dit kan je voorkomen door de nieuwe kat een paar dagen apart te zetten in een kamer apart. Zo kan zij wennen aan geuren en geluiden in het huis en de andere katten aan de nieuwe kat.
- Een kitten vormt een kleinere bedreiging dan een volwassen kat. Het kan ook beter zijn om een kitten van het andere geslacht te nemen om zo de concurrentie tot een minimum te beperken. Steriliseren helpt ook.
- Het is aan u om ervoor te zorgen dat zowel de nieuwe kat als uw huidige kat zichzelf zo veilig mogelijk voelen. Het is belangrijk dat ze elkaar niet kunnen achter na zitten.
- Het kan slechts een dag of twee of zelfs enkele weken duren voordat katten elkaar tolereren.
Kennismaken met de hond
Hoewel honden en katten vaak worden afgeschilderd als vijanden, is het meestal makkelijker om een nieuwe kat aan een hond voor te stellen dan aan een andere kat. Als de hond katten gewend is en er niet achter loopt. Katten en honden zijn verschillende diersoorten, met een andere lichaamstaal. Maar ze kunnen elkaar begrijpen. De gemakkelijkste situatie is die, waarin hond en kat van jongst af aan met elkaar opgegroeid zijn. Veel honden leven gelukkig samen met hun eigen katten terwijl ze vreemde katten de tuin uitjagen. Ook als uw nieuwe kat of kitten goed gesocialiseerd is, zal hij veel minder bang zijn van de hond.
Ten eerste moeten we dus voorkomen dat de hond de kat gaat aanjagen.
Ten tweede moeten we ervoor zorgen dat hond en kat elkaar gaan associëren met leuke dingen zoals spel ebn lekker eten.
Ten derde is het van belang dat zowel de hond als kat een eigen plekje in huis heeft waar hij of zij zich veilig voelt en zich kan terugtrekken .
Wist je dat:
- Honden en katten spreken verschillende taal. Zo is een kat die met opgeheven staart loopt op zijn gemak en ontspannen. Een hond die met een opgestoken staart loopt straalt dominantie uit, is juist uiterst gespannen en kan zelfs tot de aanval overgaan. Een hond die de oren plat naar achteren legt kan angstig zijn of onderdanig, bij een kat kunnen naar achteren gedraaide oren eveneens op angst wijzen, maar ook op agressie en aanvalsbereidheid. Wanneer de hond op de rug gaat liggen en dus de buik bloot geeft, geeft hij zich over en verwacht hij met dat gedrag de agressie van de ander af te wenden. Een kat die op de rug ligt met de buik naar boven is juist bereid om nog even door te gaan met de vechtpartij, waarbij de kat fel kan uithalen met de achterpoten.
- Het is makkelijker als je al een hond hebt en er een kat bijkomt dan omgekeerd.
Tip:
Voorkom verveling bij kittens. Ga samen spelen met kattenspeelgoed. En zorg dat de kat ook alleen dingen heeft om mee te spelen. Laat je kat niet spelen en bijten in je handen of andere lichaamsdelen.
Kind en kat
Een kat is geen speelgoed. Je mag er niet mee ronddragen als met een pop. Dat vind een kat niet fijn. Ook als hij eet of slaapt laat je hem met rust. Je gaat ook niet op de kat af met veel lawaai en veel bewegende armen. Daar is hij bang van. En de kat zou je durven krabben of bijten om zicht te verdedigen.
Op onze facebook pagina en youtube kanaal passeren regelmatig nuttige tips over katten, honden en meer. Ook onze podcast is een aanrader.