Niet iedereen denkt na over de socialisatie van een kat, en dat is jammer. Socialiseren wordt bij honden algemeen geaccepteerd en toegepast. Maar ook bij katten Is het nodig. Katten kunnen heel goed leren en getraind worden. Katten zijn niet asociaal: het zijn solitaire jagers, maar géén solitaire dieren. Ze willen gezelschap met soortgenoten en mensen. Zo leven verwilderde poezen vaak in groepen bij elkaar en verzorgen zij elkaars nakomelingen.
Er bestaan verschillen qua persoonlijkheid tussen de rassen maar ook tussen dezelfde rassen en zelfs dezelfde nest. Over het algemeen geldt dat veel van het temperament van de kat wordt gevormd door de eerste contacten met mensen, vooral tijdens de socialisatieperiode (3 tot 7 weken). Dus de socialisatie van een kat dient vrij snel aan te vatten.
Een goede socialisatie van een kat bestaat uit een kort dagelijks contact met:
- contact met vreemde kittens
- contact vreemde mensen
- contact met kinderen
- contact met anders gekleurde mensen
- contact met soortgenoten
- contact met leeftijdsgenoten
- spel
- buiten: luchtjes, geluiden, en andere prikkels
- konijnen, honden, kippen en andere dieren…
Laten wennen aan allerlei handelingen zoals betasten op tafel, borstelen, gebitsverzorging en medicijnen geven, … is ook heel belangrijk.
Laten wennen aan bench, halsbandje, tuigje, vervoermand en auto is nuttig. En doe dit niet alleen voor een bezoek aan de dierenartspraktijk, want dan kan het kitten negatief op reageren.
Je dient kittens op een leuke en rustige manier met de omgeving te laten kennis maken. Je moet kittens ook de tijd moeten krijgen om deze indrukken te verwerken: voldoende rust en slaap is ook heel belangrijk bij de socialisatie van een kat.
De periode waarin katten het best sociaal gedrag aanleren, is volgens door de meeste wetenschappers tussen de 2e en 7à 9 weken. Maar vaak is de kitten dan nog bij een fokker. Deze heeft dus een belangrijke taak om jouw toekomstige kat sociaal te maken. Een goede fokker uitkiezen is dus heel belangrijk. Ook voor niet raskatten! Een goede fokker onderneemt veel met zijn kittens, biedt allerlei prikkels op juiste wijze aan. Een niet bonafide fokker of broodfokker houdt zich niet bezig met socialisatie van een kat.
Katten die alleen opgroeien, geïsoleerd van soortgenoten en andere stimulerende prikkels, blijken zich minder goed te ontwikkelen dan soortgenoten die tussen soortgenoten opgroeien. Ongeremd overactief gedrag, extreem angstig en agressief gedrag en wol zuigen en bijten zie je dan vaak bij deze katten.
Uiteraard is het genetische materiaal belangrijk: het hebben van twee sociale ouders. De vader blijkt hierbij een veel grotere rol te spelen dan vroeger werd aangenomen Daarnaast zijn o.a. het krijgen van het juiste voorbeeld van soortgenoten en de moeder heel belangrijk. En de omstandigheden waarin de kittens opgroeien bepalen ook of het dier tot een sociale kat uitgroeit.
Wist je dat:
- Door diverse onderzoekers is aangetoond dat de meest optimale periode om een kat op mensen te socialiseren tussen de 2 en 7 weken leeftijd ligt. Deze periode duurt dus aanzienlijk korter dan bij honden (3 tot 12/14 weken).
- Wanneer een kitten al vanaf vroeg na de geboorte door mensen in handen is genomen, dan zal hij later minder geneigd zijn om voor mensen te vluchten en zal hij ze eerder benaderen. De intensiteit (aantal minuten van lichamelijk contact en het gebruiken van de stem) blijkt ook van belang. Zo is een dagelijks contact met mensen van 45 minuten beter dan 5 minuten per dag.
- Socialisatie van je kat en kittens is op dit moment nog niet erg gebruikelijk maar wel nodig! Net zoals bij honden.
- Kittens tot een leeftijd van 14 weken contact hebben met andere katten om zich later sociaal te gedragen naar andere katten.
- Het is heel belangrijk om te wennen aan honden omdat het angstig wegrennen voor honden najagen bij deze honden veroorzaakt.
- Op onze facebook pagina en youtube kanaal passeren regelmatig nuttige tips. Onze podcast is ook een aanrader.
- Zijn er toch gedragsproblemen met je kitten waar je zelf geen blijf mee weet? Dan kan je altijd onze diensten inschakelen.
Tip:
Wen kittens direct aan verschillende smaken voeding. Smaakvoorkeur ontwikkelt zich al op jonge leeftijd.